To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - Jabłko Kącik

Yarko - Czw 30 Maj, 2013

M, z ssd to szajsungi 830 i 840, jakis czas temu było promo w maclife, kieszeń na dysk kupujesz na allegro i ogień, jak chcesz superdrive to kupujesz oddzielną kieszeń na superdrive i masz zewnętrzny napęd dvd jak potrzeba
M - Czw 30 Maj, 2013

Tak zrobię. Ja to w ogole nie potrzebuję tego drugiego dysku który teraz jest.
Komp jest do developerki, a wszystkie devtoolsy po zainstalowaniu to może ze 20GB więc ssd 120gb styknie.
Najpierw ramu mu dołożę, 4gb styknie - teraz i tak symulator iphone/ipad działa mega szybko ale wiadomo - 2gb to stanowczo przymało.

PiTT - Pią 31 Maj, 2013

na yt jest masa filmów jak wsadzić ssd w miejsce oryginalnego lub tez napędu dvd
fajna sprawa :)
pytanie do macowców, czy po wsadzeniu czystego ssd potrzeba jakiegoś softu do odpalania narzędzi przywracania / instalowania systemu?
czy on to ma na zasadzie pamięci wew. że wystarczy przytrzymać któryś klawisz i wchodzi się w tryb serwisowy...

M - Pią 31 Maj, 2013

Jest startup manager ale mozesz zrobic sobue dysk recovwry chyba, wkladasz nowy dysk i jazda. Mozna tez zainstalowac czysta instalke z pendrive.
dzik - Pią 31 Maj, 2013

jak chcesz wsadzić drugi dysk to istnieje kilka sposobów:
- odzyskanie z backupu
- sklonowanie na ssd z obecnego hdd
- dd

i kilka innych

osx ma tutaj kilka istotnych przewag nad windowsem, ale ma też kilka wad których nie da się obejść

M - Pią 31 Maj, 2013

Kilka moich obserwacji z uzywania japka od srody

- piekna matryca
- cichutki tylko dysk slychac - co to bedzie na ssd
- czas pracy na baterii hoho jestem tutaj w szoku, 6 godzin wychodzi a to w pyte
- ogolnie bardzo przyjemny interfejs uzytkownika

Cartoon - Pią 31 Maj, 2013

aż chce się powiedzieć... "a nie mówiłem?" ;)
monopolak - Pią 31 Maj, 2013

gdyby ktoś chciał kupić nowego ajfona 4 8gb to mogę sprzedać :>
PiTT - Pią 31 Maj, 2013

ja cały czas robię przymiarki... air vs pro
i znowu wizyta w sklepie i macanki
oczywiście pro z retiną jest kot, ale porównując "zwykłego" pro do air'a to wyraźnie wg mnie wypada air, głównie ze względu na większą rozdziałkę przy tej samej wielkości ekranu... no po prostu lepiej wygląda obraz :)
druga sprawa to sama wielkość, waga i zajebistość, tu też wygrywa air... w sumie po co komu teraz dvd :D
nawet ten 11" air jest kozacki, ale chyba nieco za mały, 13" jest idealna
trochę przejrzałem rynek używek i wniosku nasuwają się następujące...
ten sprzęt mega trzyma cenę, tak że nawet z 2009r. kosztują po 3k
niby wszystko fajnie bo to powiedzmy połowę ceny nowego, ale taki sprzęt ma już 3 lata i zero gwarancji
dodatkowo jak ktoś bierze na firmę to zupełnie różnica w koszcie zakupu zaczyna się zacierać...

M - Pią 31 Maj, 2013

Air zdaje się delikatniejszy i podatniejszy na awarie - zawiasy i takie tak (wyczytane w necie) ale to już Dzik może napisać bo ma taki.
Jakbym miał dać 3k za aira to wole wziąc nowego za 4,5k.

dzik - Pią 31 Maj, 2013

Retiny sa nienaprawialne, tam nawet bateria jest przyklejona do obudowy. W laptopach najczesciej pada bateria i ram, w air i retinie nie wymienisz. Jak jestes bogaty i masz w dupie co bedzie ze sprzetem po 3 letniej ekstra platnej gwarancji to kupuj. Moj poprzedni air dwa razy byl w serwisie, padnieta plyta glowna. Retiny maja sporo przypadlosci, duchy na matrycy, throttling i inne ciekawostki. Kupujesz mocny komputer ktory lapie zadyszke po kilku minutach? A w retinie przewijanie stron sie przycina bo karta jest za cienka do tej rozdzielczosci i sposobu skalowania wybranego przez apple.

Pozatym zaraz wchodza haswelle i kazdy laptop zyska na tym. Mnie to trzyma teraz.
Wyswietlacze "retina" wchodza teraz do zwyklych pc, to nie jest magiczna technologia.

Dla mnie idealem bedzie tanszy asus taichi, laptop i tablet w jednym.

Apple jest dziwne, ma dobre patenty jak magsafe, ale czytnik sd to porazka, ledwo uratowalem sporo waznych fotek bo tylko w tych laptopach karta sd wystaje polowe z czytnika i latwo ja uszkodzic.

PiTT - Pią 31 Maj, 2013

pro z retiną odpada ze względu na cenę
"zwykłe" pro ma wg mnie średnią jakość jeśli chodzi oczywiście o 13"
dlatego wizualnie air 13" jest jak dla mnie najfajniejszą opcją bo i tak w domu bym podpinał pod 24"
w airach jest fabrycznie zamontowany ssd, więc od razu warto pomyśleć o jakimś zew. dysku dużej pojemności
no i teraz usb 3.0 chyba już robi robotę i zgrywanie zdjęć, filmów itd nie trwa zbyt długo

PiTT - Pią 31 Maj, 2013

dzik napisał/a:

gdzie on tańszy jak kosztuje ok 7k? :D

dzik - Pią 31 Maj, 2013

PiTT napisał/a:
dzik napisał/a:

gdzie on tańszy jak kosztuje ok 7k? :D

Źle się wysłowiłem, jak będzie tańszy.
Obecnie 7tyś nie jest uzasadnione, to laptop za 3k + jeden LCD.
Daje 4k i biorę.

Chociaż jak się policzy ipada + air.... :]

Obecny "pro" 13 to porażka, ciężki kloc z przeciętnymi parametrami i marną rozdzielczościa LCD.

PiTT - Pią 31 Maj, 2013

kumam :)