Inna sprawa ze wszyscy dizlowcy maja tendencje do udowadniania całemu swiatu ze ich auta sa najoszczędniejsze na świecie.Ostatnio gadałem ze znajomym,pyta ile mi leon pali,zgodnie z prawdą odpowiadam ze jakies niecałe 7l,gosc mówi ze mam cos popsute bo tyle pali jego merc s-klase 320cdi (ten nowy model) a żony skoda superb 2,0tdi pali 5l z hakiem
Ibizą nie zszedłem poniżej 5,4 na trasie i to jest max co można wycisnąć przy normalnych prędkościach 110-120, (trasa/miasto 50/50 to 6,7L od 4 lat i sie nie zmienia, niezależeni od stylu jazdy). Co ciekawsze od kilku osób słyszałem ze civic ufo 2.2 potrafi zejść na trasie w okolice 4,5 L Bart - Pon 17 Gru, 2012
M napisał/a:
Np na tempomacie pali dużo więcej bo cały czas trzyma gaz, a ja właśnie dużo odpuszczam i mało hamuje.
Powiedz to przeciętnemu kierowcy. Wielu uważa, że tempomat to jest urządzenie, które w jakiś cudowny sposób (dawkę paliwa redukuje?) obniża zużycie paliwa. Wiele razy słyszałem, ile to samochód pali "na tempomacie".
ps. Nigdy nie używałem, nie lubię jak ktoś za mnie gazu dodaje Jakarti - Pon 17 Gru, 2012 ja w clio nie umialem tak lekko gazu dodawac wiec wolalem na tempomacie M - Pon 17 Gru, 2012
Bart napisał/a:
M napisał/a:
Np na tempomacie pali dużo więcej bo cały czas trzyma gaz, a ja właśnie dużo odpuszczam i mało hamuje.
Powiedz to przeciętnemu kierowcy. Wielu uważa, że tempomat to jest urządzenie, które w jakiś cudowny sposób (dawkę paliwa redukuje?) obniża zużycie paliwa. Wiele razy słyszałem, ile to samochód pali "na tempomacie".
ps. Nigdy nie używałem, nie lubię jak ktoś za mnie gazu dodaje
Wystarczy magiczne słówko zadać takiej osobie "a na jakiej podstawie tak twierdzisz?"
Expert mode on
Robiłem kiedyś porównanie na wykresie czasu otwarcia wtrysków dla jazdy ze stałą prędkością i jazdy wybiegowej(rozpędzamy i puszczamy - nawet +- 5km/h) gdzie średnią predkosci byla rowna jezdzie ze stala predkoscia.
Okazalo się ze w drugim przypadku czas otwarcia wtrysków a więc i spalania był o jakieś 30% mniejszy.
Więc jazda na tempomacie jest fajna ale musi więcej palić Maciusiowy - Pon 17 Gru, 2012 jestem we szoku ile ta ypsilonka pali! Bart - Pon 17 Gru, 2012
Kamill napisał/a:
Co ciekawsze od kilku osób słyszałem ze civic ufo 2.2 potrafi zejść na trasie w okolice 4,5 L
Zapewne jak się napiąć i jechać 90km/h z ciężarówkami to bez kłopotu się taki wynik osiągnie.ps - Śro 19 Gru, 2012 takie niewiadomopoco cos tu oferuja:
AURIS KOMPRESSORVlodarsky - Śro 19 Gru, 2012 hmm chyba nie takie gupie was79 - Śro 19 Gru, 2012 kurde fajne i toyota!GeKo - Śro 19 Gru, 2012
Silnik 1,8 z T-sporta. z dołożonym kompresorem. Było coś takiego i gdyby nie to że skrzynia w tym aucie to jakieś totalne nieporozumienie. To chętnie bym do bujaki na co dzień przytulił taką E12.
http://www.youtube.com/watch?v=E01aZn4wjp8siema - Pon 31 Gru, 2012 Czy było już o Alfie Romeo 4C? Taki włoski Lotus Elise.
Premiera w połowie 2013 roku. Napęd na tył, silnik umieszczony centralnie, 1.8 turbo 230KM, 850kg wagi.