To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

GeKo - Pon 29 Kwi, 2013

A to tylko emigracji dotyczy? Nie wczytywałem się zbytno.
Emigracja i tak płaci podatki i ubezpieczenie za granicą, więc co ma przenosić z Polskiego ZUSu?

M - Pon 29 Kwi, 2013

GeKo napisał/a:
A to tylko emigracji dotyczy? Nie wczytywałem się zbytno.
Emigracja i tak płaci podatki i ubezpieczenie za granicą, więc co ma przenosić z Polskiego ZUSu?

Ale jak płaciłeś przez 10 lat i wyjechałeś to już trochę kasy wplaciles do zusu.
Weź pod uwagę że zus nie ma odłożonego ani grosza z twojej kasy :>
To dotyczy tych którzy mieszkają na stałe za granicą zapewne.

KarQ - Pon 29 Kwi, 2013

Wystarczy się zameldować za granicą? :>
M - Pon 29 Kwi, 2013

Musisz tam przebywać przez wiekszość czasu w ciągu roku - chyba 186 dni czy jakoś tak.
Jak zacznie się lawina to będzie masakra - dopiero ludzie sobie uświadomią że przez lata odkladali pieniądze systemem argentyńskim aka amber gold.

anjas - Pon 29 Kwi, 2013

Ja jednak byłbym sceptyczny co do wiarygodności tego blogu pisanego kapitalikami. Ale jeśli ktoś chce wierzyć to może. W bociana i św. Mikołaja też :)
M - Pon 29 Kwi, 2013

Ja tego nie sprawdzałem, wrzuciłem jako ciekawostkę - jak to będzie prawda to nie będzie możliwość żebyśmy się o tym nie dowiedzieli.
Michał - Pon 29 Kwi, 2013

Cytat:
Jak to się rozniesie wsrod emigracji to będzie niezłe jajo

przypomina mi to ONETOWE tytuły wiadomości :rotfl:
Cytat:
Skandal w USA. CIA zamieszana w korupcję

Cytat:
"To on utorował PiS-owi drogę do władzy"

itd

M - Pon 29 Kwi, 2013

Google 5sekund: http://prawo.rp.pl/artykul/330087.html

Tutaj informacja bez kapitalików

anjas - Pon 29 Kwi, 2013

M napisał/a:
Google 5sekund: http://prawo.rp.pl/artykul/330087.html

Tutaj informacja bez kapitalików

proponuję poświęcić kolejne 5s. i przeczytać ten artykuł bez kapitalików. Potem ten z kapitalikami. Potem znów bez kapitalików... i znaleźć różnice ;D
A są dość zasadnicze :)

M - Pon 29 Kwi, 2013

Z pewnością są, ja w to nie wnikam bo nie oszczędzam w zusie :>
anjas - Pon 29 Kwi, 2013

Maciek, kapitalik napisał o transferze PINIENDZY z ZUS (co jest moim zdaniem bzdurą, bez żadnych podstaw prawnych). RP napisało o transferze świadczeń i to jest rzeczywiście możliwe.

P.S. ja w ZUSie też nie oszczędzam. W Warcie, PZU czy Compensie też nie.

M - Pon 29 Kwi, 2013

anjas napisał/a:
Maciek, kapitalik napisał o transferze PINIENDZY z ZUS (co jest moim zdaniem bzdurą, bez żadnych podstaw prawnych). RP napisało o transferze świadczeń i to jest rzeczywiście możliwe.

P.S. ja w ZUSie też nie oszczędzam. W Warcie, PZU czy Compensie też nie.

OK rozuzmiem. Czyli jeśli chcę żeby polską emeryturę wypłacał mi system w DE lub UK to oni każdą składkę będą przesyłać do UK na zasadzie wspólnych rozliczeń?

anjas - Pon 29 Kwi, 2013

M napisał/a:
OK rozuzmiem. Czyli jeśli chcę żeby polską emeryturę wypłacał mi system w DE lub UK to oni każdą składkę będą przesyłać do UK na zasadzie wspólnych rozliczeń?

Nie zagłębiałem się w temat, ale wydaje mi się, że każde państwo wypłaca proporcjonalnie. Jeśli pracowałeś 20 lat w PL i 20 w Niemczech to PL wypłaca Ci część emerytury, którą wypracowałeś przez 20 lat a Niemcy za kolejne 20 lat. Jeśli wszystko wypłacasz w Niemczech to Polska przekazuje część Twoich świadczeń Niemcom a Niemcy wypłacają Ci całość, która się należy. Nie ma moim zdaniem mowy o przekazaniu pełnych składek, jakie do tej pory zapłaciłeś, bo to byłby absurd.
Ale mogę się mylić :)

M - Pon 29 Kwi, 2013

No właśnie ciekaw jestem, bo jak jest taki kruczek gdzieś w unijnych fundamentach to byłby niezły kłopot dla zusu który niema żadnych pieniędzy.
anjas - Pon 29 Kwi, 2013

M napisał/a:
bo jak jest taki kruczek gdzieś w unijnych fundamentach to byłby niezły kłopot dla zusu który niema żadnych pieniędzy

no właśnie brakuje jakiejkolwiek informacji o tym kruczku na stronie kapitalikowej, poza pisaniem "Donek się nie podniesie", "Rudy się obsra" itp. No, kilka razy pojawia się też zwrot "jest takie prawo", ale cholera - żadnej podstawy w paragrafach :)
Moje wrażenie jest takie, że pisał to jakiś początkujący licealista, buntownik, który się jorgnął jak działa ZUS.