M - Wto 29 Paź, 2013 Jak odpalisz Xcode na w7 to daję w prezencie paczkę amunicji michool_vt - Wto 29 Paź, 2013 dzik - Wto 29 Paź, 2013 To mnie przekonało, xcode ponad wszystko!M - Wto 29 Paź, 2013 faldzip - Wto 29 Paź, 2013
dzik napisał/a:
Jak były os9 to puszczali "destylowanie" i brak wielozadaniowości i wydajności gwarantował wytłamaczlnego papieroska na 30min. Teraz tak nie ma.
Michał - Wto 29 Paź, 2013
Dziwna polityka jak na firmę która gdzieś w okolicy wprowadzenia iMaca szczyciła się ograniczeniem do minimum walających się kabli.
Cytat:
ich minimalizm zaczyna isc w drugą stronę, wywalają wszystko z komputera, i jest emejzing. Minimalistyczny styl jaki cały czas promowali zaczyna sie zmieniać w drut, plątanina kabli, do wszystkiego trzeba będzie kupować drogie przejściówki / adaptery. Maszyna do pracy z założenia ma tyrać, ma mieć wszystko co potrzeba jak stare mac pro, a tu co kociołek? z grafiką i jednym CPU ? rozumiem ze technika idzie do przodu nie niebawem będą komputery wielkosci pudelka do zapałek które będą robić robotę... a w raz z nimi kilometry kabli i listw zasilających do dysków, nagrywarek, kart muzycznych, do chłodzenia kompa i biura pewnie trzeba będzie kupić osobno lodówkę.
dzik - Wto 29 Paź, 2013 Jak działa najlepszy system świata na najlepszym komputerze świata?
"Same issues here on my 13". Up to three freezes per day for the past days."
To windows podobno nie jest stabilny.M - Wto 29 Paź, 2013 Slyszalem ze jakis laptop na windowsie tez sie kiedys zawiesil*
*podobnodzik - Wto 29 Paź, 2013 38 stron w 4 dni, pewnie tylko jeden może dwaM - Wto 29 Paź, 2013 Piotrek, a pecet nigdy Ci się nie zawiesił?
pierwsza lepsza fraza w gugl:
https://www.google.pl/?gw...sony+vaio+hangs
I co z tego? raczej nic
Zawiesza sie bo coś zjebano, nie pierwszy raz i nie ostatni, ten producent czy tamten.
Tylko w przypadku appla moze byc akcja serwisowa, a w przypadku np lenovo albo sony bedzie "spierdalaj pan!"...
Albo i nie...Chloru - Wto 29 Paź, 2013 M, zasadniczo masz racje. Tylko, że Lenovo/Sony/Acer/cokolwiek produkuje równolegle kilkanaście/kilkadziesiąt modeli laptopów działających z Windowsem. Apple pewnie z 6 albo i 8. Jeżeli nie mogą tego upilnować to jest to najprawdziwszy emejzing. dzik - Wto 29 Paź, 2013 M, kupowałem wiele PC'tów i zawsze to jednak od dwóch dostawców zestaw, jakiś sprzęt i Windows który musi działać na wszystkim. Żaden mi się nie zawieszał. Jak już się po jakimś czasie wieszał to zazwyczaj były dwie przyczyny, zasyfiony wiatrak, padnięty ram/dysk. Ram'u w nowych MBr nie wymienisz, cała płyta na śmietnik. A to awaryjny element.
Sprzęt Apple niestety jest ponadprzeciętnie awaryjny, mój poprzedni MBA przepracował rok dopiero na trzeciej (!) płycie głównej. Mac Pro wymierają, MB padają. Trzymają się tylko mini. Helpdesk firmy mającej 50 stanowisk i średnio 3-5 komputerów na warsztacie. W poprzedniej gdzie były PC to na 200 były 2, głownie HDD.
A tutaj świeży komputer, system na niego skrojony i się wypierdziela. Gość wątku napisał że kupił dwie sztuki, obie tak samo się wywalają. Więc to średni przypadek.
Apple robi akcje na 1/10 przypadłości jakie userzy ujawnią.
Wiem że się zakochałeś w japku ale niestety tyle rozrywki w sieci co OSX nie daje żadny inny OS. 10.5 miał taką miłą przypadłość że jakaś usługa zaczynała puszczać broadcasty na całą sieć i zarażała inne OSX. Musiliśmy zmienić switche na lepsze by filtrować to na nich. 10.8 jak czegoś w LDAP nie znajdzie to pyta w nieskończoność, ile może, średnio 4000 zapytań/s. Jak myślisz co o tym myśli serwer?
Co chwilę coś. Jeden komputer w domu to żadna skala porównawcza.PiTT - Śro 30 Paź, 2013 wrzucilem na lapsa update win 8.1
wiele roznic nie widze poza tym ze...
- wrocila ikonka start, ale nadal powoduje otwarcie "dupnych" kafelków
- wywala dll z updatem logitecha... skutkowalo usinieciem softu logitecha (do zew. klawiatury i myszy) + wywaleniem z autostartu
- wielokrotne problemy z wifi przy starcie, pomaga wlaczenie i wylaczenie wifi
ogolnie mistrz system
nie wspominam o tym co juz pisalem, przy wielu procesach jednoczesnie, np kopiowanie duzych plikow, w tle np. outlook + cos jeszcze potrafi sie zawiesic system, na szczescie pomaga odczekanie np. 1 min.
ale przy kopiowaniu duzych plikow w sieci pomiedzy lapsem a nasem, konczy sie zazwyczaj calkowitym zblokowaniem netu dla pozostalych uzytkownikow sieci oraz czasami zwiecha
na macu ani razu cos powyzszego mi sie nie przytrafilo a kopiowalem wiele po sieci, do tego pakiet office dziala bez problemu + iwork + ps + premiere + wiele innego softu...
zaznacze jeszcze raz... to moj pierwszy mac i zawsze latwo popelnic bledy i wrzucic wiecej niz sie potrzebuje, ale mimo to ani razu absolutnie sie nie zawiesil ani nie zrobil czegos czego ja bym sobie nie zyczyl
podczas stawiania windy 8 na lapsie juz w trakcie wrzucania niezbednego softu i kopiowania, mialem kilkanascie sytuacji gdzie zwyczajnie zdarzaly sie zwiechy
laps raczej nie ma wplywu na szybkosc bo konfiguracje ma lepsza niz moj stary poczciwy pecet stacjonarny
po prostu Windows jest Windowsem i nie ma chooja ze jest to bezproblemowy i stabilny system
moze kluczowe jest to ze ja korzystam z obu urzadzen jak zwyczajny uzytkownik, czyli jest do wszystkiego a nie zarzucam jeden proces i ide na przerwe...
wiadomo ze mac mocowo jest znacznie slabszy, ale co z tego jak duzo pewniej mi sie na nim pracuje i wiem ze nie zdarzy mi sie nic nieprzewidzianego M - Śro 30 Paź, 2013
dzik napisał/a:
Wiem że się zakochałeś w japku
Nope...
Ja kupilem maca z musu, po prostu ich srodowisko dev. jest tylko na macosx a praca na vm nie byla dla mnie wystarczajaca.
I jakbys czytal wczesniej tez napisalem o awaryjnosci - u mnie popadaly klawisze.faldzip - Śro 30 Paź, 2013
PiTT napisał/a:
wrzucilem na lapsa update win 8.1
wiele roznic nie widze poza tym ze...
- wrocila ikonka start, ale nadal powoduje otwarcie "dupnych" kafelków
- wywala dll z updatem logitecha... skutkowalo usinieciem softu logitecha (do zew. klawiatury i myszy) + wywaleniem z autostartu
- wielokrotne problemy z wifi przy starcie, pomaga wlaczenie i wylaczenie wifi
ogolnie mistrz system
nie wspominam o tym co juz pisalem, przy wielu procesach jednoczesnie, np kopiowanie duzych plikow, w tle np. outlook + cos jeszcze potrafi sie zawiesic system, na szczescie pomaga odczekanie np. 1 min.
ale przy kopiowaniu duzych plikow w sieci pomiedzy lapsem a nasem, konczy sie zazwyczaj calkowitym zblokowaniem netu dla pozostalych uzytkownikow sieci oraz czasami zwiecha
na macu ani razu cos powyzszego mi sie nie przytrafilo a kopiowalem wiele po sieci, do tego pakiet office dziala bez problemu + iwork + ps + premiere + wiele innego softu...
zaznacze jeszcze raz... to moj pierwszy mac i zawsze latwo popelnic bledy i wrzucic wiecej niz sie potrzebuje, ale mimo to ani razu absolutnie sie nie zawiesil ani nie zrobil czegos czego ja bym sobie nie zyczyl
podczas stawiania windy 8 na lapsie juz w trakcie wrzucania niezbednego softu i kopiowania, mialem kilkanascie sytuacji gdzie zwyczajnie zdarzaly sie zwiechy
laps raczej nie ma wplywu na szybkosc bo konfiguracje ma lepsza niz moj stary poczciwy pecet stacjonarny
po prostu Windows jest Windowsem i nie ma chooja ze jest to bezproblemowy i stabilny system
moze kluczowe jest to ze ja korzystam z obu urzadzen jak zwyczajny uzytkownik, czyli jest do wszystkiego a nie zarzucam jeden proces i ide na przerwe...
wiadomo ze mac mocowo jest znacznie slabszy, ale co z tego jak duzo pewniej mi sie na nim pracuje i wiem ze nie zdarzy mi sie nic nieprzewidzianego
a ja mam w pracy lapka z win 7 i restartuje go jak wymagaja tego aktualizacje, a czasem wylacze na weekend jak mi sie przypomni i nic mi sie nie wiesza sluzy mi do poczty, komunikatora, przegladarki i officea i nie narzekam, ani razu sie nic nie zawiesilo od pol roku. Tylko internet explorer to gowno a tak poza tym to ja jestem zwolennik ubuntu, ale musze przyznac, że win7 ciężko cos zarzucić (no moze poza wolnym kopiowaniem duzych plików, ake mimo wszytko nic sie nie wiesza, tylko dzieje sie to strasznie wolno - wystarczy odpalic na tym kompie ubuntu i przegrac sobie pod ubuntu )
a jesli chodzi o appla - jedni wola chroma, inni firefoxa, a jeszcze inni safari na macbooku i jak sie komus chce na to wydac kase, no to jego sprawa ja bym sie nie zdecydował, wystrczy mi ubuntu za 0zł