To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

Gotti - Pon 15 Mar, 2010

Franek napisał/a:
Lekko wracając do tematu autolawet który założyłem. jako że jest zamknięty już to tutaj zrobię małe podsumowanie.

Wczoraj zawieźliśmy kumpla auto. W skrócie. Wypożyczyliśmy Fiata Ducato w wersji bodajże POWER. Z dowodu wyszło że miał coś w okolicy 160KM, 3.0. 6 biegowa skrzynia.

Ja zapinam w kalesony - ale to idzie. Samochód mistrz! Szkoda mi go było oddawać. Jestem pod ogromnym wrażeniem elastycznośći i przyśpieszenia. Genialne auto (plus był taki że mial tylko 43 tyś przelotu). Już się nie zdziwie jak z pod świateł pierwszy taki bus będzie wylatywał. Mistrz mistrz mistrz!

Fajnie jeździ. Poza tym się nie nadaje. Pali w ch*j i tyleż samo waży przez co załadować na niego można co najwyżej 106.

Bart - Pon 15 Mar, 2010

ducato waży mniej więcej tyle ile inne przednionapędowe dostawczaki, lżejszy jest właściwie tylko master. Tylnonapędowe są (mniej lub bardziej) cięższe.
3.0 nie pali mało, dlatego mam 2.3 :]

Franek - Pon 15 Mar, 2010

Gotti napisał/a:
Pali w ch*j i tyleż samo waży przez co załadować na niego można co najwyżej 106.

Spalił średnio 10l/100km - dla porównania Merc 208 bez turbo pali tyle samo, a ma 80 KM i nie jedzie.
Uważam że nawet jeśli obecnie mozna mieć busa który pali 8,5/100 to wole mieć ducato któe pali 10/100 i zapas pod nogą.
A i załadowaliśmy avensisa, biorąc pod uwagę że sam waży coś koło 2 tony (mam na myśli ducato), to można załadować auta spokojnie do 1,5 tony. A włąsciciel auta mówił, że wozi samochody ze Szwajcari i spokojnie 1,8 tony można na niego wrzucić.
Poza tym można zamówic takie ducato na poduszkach i z samopoziomujacym się zawieszeniem, więc naprawdę ma potencjał.

M - Pon 15 Mar, 2010

Mogę wydzielić temat ekspercki o dostawczakach, moze nawet dodam do faq w technicznych jak sie temat rozwinie?
Bart - Pon 15 Mar, 2010

zgłaszam się na moderatora :]
Gotti - Pon 15 Mar, 2010

Franek napisał/a:
Gotti napisał/a:
Pali w ch*j i tyleż samo waży przez co załadować na niego można co najwyżej 106.

Spalił średnio 10l/100km - dla porównania Merc 208 bez turbo pali tyle samo, a ma 80 KM i nie jedzie.
Uważam że nawet jeśli obecnie mozna mieć busa który pali 8,5/100 to wole mieć ducato któe pali 10/100 i zapas pod nogą.
A i załadowaliśmy avensisa, biorąc pod uwagę że sam waży coś koło 2 tony (mam na myśli ducato), to można załadować auta spokojnie do 1,5 tony. A włąsciciel auta mówił, że wozi samochody ze Szwajcari i spokojnie 1,8 tony można na niego wrzucić.
Poza tym można zamówic takie ducato na poduszkach i z samopoziomujacym się zawieszeniem, więc naprawdę ma potencjał.

Nie mów mi o tym co pokazywał komputer, chyba że jeździliście 80km/h.

Jeżdżę dwoma takimi na zmianę i spalanie to min. 12l na 19 kończąc.

2 tony takie ducato waży bez zabudowy. :]
Podwójna kabina z zabudową to już 3040kg :rotfl:

Każdą zabudowę można zrobić na poduszkach.

Bart - Pon 15 Mar, 2010

komputer w ducato ma to do siebie, że nieco zawyża średnie zużycie (u mnie tak jest, o jakieś 0.5-0.7l).
Goła rama (najdłuższa) z pojedynczą kabiną i najdłuższym rozstawem osi, zależnie od wyposażenia/silnika waży jakieś 1.8-1.85t

eM napisał/a:
Mogę wydzielić temat ekspercki o dostawczakach, moze nawet dodam do faq w technicznych jak sie temat rozwinie?

Myślę że można.
Gotti napisał/a:
Nie mów mi o tym co pokazywał komputer,

Komputer pokazywał 10,5 a na stacji wyszło że spaliliśmy 10 na 100.
Przejechaliśmy jakies 500 km.

Gotti napisał/a:
Podwójna kabina z zabudową to już 3040kg

Masz na myśli taki:
http://allegro.pl/item946...a_jak_nowy.html
?

Gotti - Pon 15 Mar, 2010

tak

Gotti napisał/a:
tak

Aż wydaje mi się to niemożliwe.
Jest napisane, że można nim jeździć na kat B.
Czyli generalnie można przewieźć na nim malucha.
Czyli jeśli wpakuje na niego np Golfa to już mam 4,5 tony?
I wtedy muszę mieć już kat c?

Misiek_lbn - Pon 15 Mar, 2010

wtedy musisz mieć już kurs na przewóz rzeczy ;)
Bart - Pon 15 Mar, 2010

Franek napisał/a:
Aż wydaje mi się to niemożliwe.
Jest napisane, że można nim jeździć na kat B.
Czyli generalnie można przewieźć na nim malucha.
Czyli jeśli wpakuje na niego np Golfa to już mam 4,5 tony?
I wtedy muszę mieć już kat c?

wszystko to prawda Franku. Z prawkiem B możesz jeździć dowolnym samochodem o DMC nie większej niż 3500kg, co niestety bywa u nas mocno nadużywane. Zobacz jakie cuda można znaleźć na allegro: http://www.otomoto.pl/ind...how&id=T1553143
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=T1031519
furexy, które wkleiłem na pusto ważą po 3.0-3.3t, czyli formalnie mają ładowność np. 250kg :] Ale żyjemy w takim miejscu, że ładuje się do nich po 3t (czyli ważą w sumie np. 6t) i jeździ, licząc na to, że żadna policja czy ITD takiego samochodu nie zważy.

Inna sprawa to ładowność w dowodzie vs. ładowność rzeczywista. Moje ducato waży na pusto jakieś 2.45t (czyli ładowności ma 1.05t), a w dowodzie mam ładowność 1.48t (bo tak się dogadałem z firmą robiącą zabudowę).
Niestety przeładowywanie samochodów to u nas prawdziwa plaga, podobnie naginanie czasu pracy i takie tam. Temat na dłuższą rozmowę...

jozekrj - Pon 15 Mar, 2010

e tam Jumper jest lepszy :rotfl:

i wcale te 3.0 nie pala tak dużo,

co do ładowności to spokojnie 2t i nic nie widać przy 2.5t siada już

Bart - Pon 15 Mar, 2010

jozekrj napisał/a:
co do ładowności to spokojnie 2t i nic nie widać przy 2.5t siada już

ziom, przestań się na forach chwalić tym, że jeździsz samochodem o ponad tonę przeładowanym, bo to naprawdę nie powód do chwały. Jeszcze przeczyta to ktoś z ASO Citroena i Ci gwarancję zabiorą :]
Plus weź pod uwagę kwestię ewentualnego wypadku przeładowanego samochodu i konsekwencji...