To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Kupię mieszkanie

Michał - Pon 30 Gru, 2013

+/- 460 tyś . Tyle ze na parterze :/

a gdzie stawiasz tą chałupe ?
i ile cie to wyjdzie +/- z placem ?

Jakarti - Pon 30 Gru, 2013

Cytat:

a mieszkania sa objete MDM? bo moze by sie załapało.

Vlodarsky - Pon 30 Gru, 2013

Michał napisał/a:

To za 60m ? Jak na parterze to trochę podrożało chyba.

siema - Pon 30 Gru, 2013

Michał napisał/a:
a gdzie stawiasz tą chałupe ?
i ile cie to wyjdzie +/- z placem ?

Buduję się dosyć daleko, bo 20km na zachód od Warszawy - okolice Zaborówka. Uparłem się, że chcę dom w pobliżu Kampinoskiego Parku Narodowego, a to było najbliższe miejsce na jakie mnie było stać parę lat temu ;) Teraz może zdecydowałbym się na coś bliżej (żeby słuchać mniej narzekań żony ;) ) ale nadal okolica bardzo mi się podoba i jeśli ktoś szuka ziemi w rozsądnej cenie, to jest to opcja warta rozważenia pod warunkiem, że akceptuje się czas dojazdu do Warszawy 20-25 minut.

Buduję tzw. systemem gospodarczym, więc wszystko jest na mojej głowie dzięki temu koszt budowy nie jest zbyt wysoki ale kosztuje to dużo czas i nerwów. Dziś wybrałbym generalnego wykonawcę i przepłacił 10-15% no ale dziś mam też tę wiedzę, której nie miałem 1.5 roku temu.
Jeśli chodzi o koszt postawienia do stanu tzw. 'deweloperskiego' to wyjdzie 1.900 zł/m2. Z uwzględnieniem działki (1400m2) 2.800 zł/m2.

Kamill - Pon 30 Gru, 2013

Czy w to (cene za metr) wchodzą pomieszczenia gospodarcze jak garaże kotłownie itp ? Czy tylko powierzchnia mieszkalna.
Czy w cenie 2800 to jest już z cala instalacja CO z piecami, zagospodarowanym/utwardzonym podwórkiem/podjazdem i ogrodzeniem, wszystkimi przyłączami i odbiorami ?
Czy jest tam przyłącze gazu i kanalizacji ?

siema - Pon 30 Gru, 2013

Kamill napisał/a:
Czy w to (cene za metr) wchodzą pomieszczenia gospodarcze jak garaże kotłownie itp ? Czy tylko powierzchnia mieszkalna.
Czy w cenie 2800 to jest już z cala instalacja CO z piecami, zagospodarowanym/utwardzonym podwórkiem/podjazdem i ogrodzeniem, wszystkimi przyłączami i odbiorami ?

Dobrze, że dopytujecie, bo ja w tym tak mocno siedzę, że nie zauważam takich drobnych braków jak tymczasowe ogrodzenie i brak kostki na podjeździe :D Ja ten dom ciągle buduję więc takich ekstrawagancji jeszcze nie mam ;)
Średnia cena metra jest dla wszystkich pomieszczeń, bo w sumie do stanu deweloperskiego nieistotne jest co budujesz, i tak i tak kosztuje tyle samo. Jest CO z piecem, instalacje, itp. Nie jestem jeszcze podłączony do kanalizacji i gazu (strzelam, że to +15k). Jestem podłączony do prądu.

siema napisał/a:
Kamill napisał/a:

Dobrze, że dopytujecie, bo ja w tym tak mocno siedzę, że nie zauważam takich drobnych braków jak tymczasowe ogrodzenie i brak kostki na podjeździe :D Ja ten dom ciągle buduję więc takich ekstrawagancji jeszcze nie mam ;)
Średnia cena metra jest dla wszystkich pomieszczeń, bo do stanu dev, to w sumie obojętne co budujesz to kosztuje tak samo. Jest CO z piecem, instalacje, itp. Nie jestem jeszcze podłączony do kanalizacji i gazu (strzelam, że to +15k). Jestem podłączony do prądu.

Ok, bo to jest dość ważny aspekt, bo wtedy licząc dla porownania cene mieszkania w bloku trzeba do metrazu mieszkania dodac metraż komorki i garażu.
Czyli np mieszkanie 50m 325tys czyli 6500/m, garaz 15m 35tys, komorka 3m 6tys.
Wtedy robi sie 68m łacznej powierzchni za kwotę 366tys co daje cenę za metr 5400, a jeszcze w domu dochodzą klatki schodowe jeżeli dom ma piętro i uciekają tam metry.
Oczywiście jest też działka i ogrod które ciężko przekalkulować, ale licząc sam metraż domu vs mieszkania trzeba brać takie rzeczy pod uwagę. Przy większym mieszkaniu i większej liczbie miejsc postojowych i komórce wychodzi jeszcze taniej, bliżej 4k. Mowa o wilanowie/białołęce.

ja w zeszlym roku zrobilem piec gazowy i przylacze gazowe dla domu 400m2
zaplacilem 30k i podziekowałem z usmiechem ze szybko :D

dom moze jest i tanszy przy rachunku 1:1 jak sobie podliczycmy.
tylko za mieszkanie generalnie przez 20 lat mozesz nic wiecej nie placic i nic sie nie stanie a jak w domu trzeba bedzie wymienic cokolwiek to liuczysz to w tysiach.

podsumowujac.
utrzymuje dwa domy rodzicow - jeden poza miastem, drugi w mieście i moim zdaniem dom wychodzi drozej.

ps. dolicz sobie jeszcze ogrzewanie ale takie zeby miec w domu temp 20-21 stopni a nie 15 :rotfl: :rotfl:
ni chuja sie rachunek nie zamknie :D

siema - Pon 30 Gru, 2013

Jakarti napisał/a:
ja w zeszlym roku zrobilem piec gazowy i przylacze gazowe dla domu 400m2
zaplacilem 30k i podziekowałem z usmiechem ze szybko :D

No ja w cenie mam policzony piec i resztę C.O. Nie ma przyłącza do szafki, którą gazownia wstawi w ogrodzenie.

Jakarti napisał/a:

dom moze jest i tanszy przy rachunku 1:1 jak sobie podliczycmy.
tylko za mieszkanie generalnie przez 20 lat mozesz nic wiecej nie placic i nic sie nie stanie a jak w domu trzeba bedzie wymienic cokolwiek to liuczysz to w tysiach.

podsumowujac.
moim zdaniem dom wychodzi tak samo albo drozej.

No zależy do jakiej ceny metra równamy!
Jak do Kamilowego 4k (nawiasem mówiąc, nie wiem jak i gdzie ;) ) to oczywiście, że tak.
Jak do 7.4k- to już nie jestem przekonany i w tym przypadku można by pewnie prowadzić wielogodzinne dyskusje porównując dom 215m2 z mieszkaniem 60m2, mieszkanie w mieście kontra mieszkanie w lesie/dupie, itp.
Jak do 10-13k to nigdy w życiu :)

Jakarti napisał/a:

ps. dolicz sobie jeszcze ogrzewanie ale takie zeby miec w domu temp 20-21 stopni a nie 15
ni chuja sie rachunek nie zamknie

Policz sobie koszty swojego administratora i czynsz! ;D
A tak na serio, to moje koszty obejmują 25cm stryropianiu w podłodze, 20-28cm wełny na ścianach, 45cm wełny na stropie oraz system rekuperacji i trójszybowe okna. Jaki będzie realny roczny koszt ogrzewania będę w stanie podać za dwa lata, ale naprawdę jestem gotów iść o zakład, że będzie to koszt mniejszy niż czynsz u Ciebie na osiedlu.

siema napisał/a:
jestem gotów iść o zakład, że będzie to koszt mniejszy niż czynsz u Ciebie na osiedlu.

czego CI gorąco życzę :)

siema napisał/a:

No zależy do jakiej ceny metra równamy!
Jak do Kamilowego 4k (nawiasem mówiąc, nie wiem jak i gdzie ;) ) to oczywiście, że tak.

Liczyłem j.w.Nie chodzi o faktyczną cenę jaką płacisz za metr mieszkania, tylko ile płacisz za metr mieszkania+komorka+miejsce postojowe
Bo przecież podając cenę 2800 podałeś cenę z komórka/kotłownią i garażem, czy garażami.
Jeżeli mieszkanie kosztuje 5000-5500 za metr a miejsce postojowe 1000zł/metr komorka 2000zł/metr no to wiadomo że po zsumowaniu cena za metr powierzchni łącznej jest mniejsza niż 5k.
W bloku jest ochrona zazwyczaj i monitoring, to też trzeba brać pod uwagę przy miesięcznych kosztach, sprzątaczka, jakiś techniczny itp.
Jeżeli masz mieszkanie w środku bloku to z 4 lub 5 stron masz sąsiadów którzy też grzeją

anjas - Pon 30 Gru, 2013

Kamill napisał/a:
Jeżeli masz mieszkanie w środku bloku to z 4 lub 5 stron masz sąsiadów którzy też grzeją

a przy okazji śmierdzą, szczają do windy, puszczają głośną muzykę, wiercą w ścianach i wystawiają mokasyny na wycieraczkę

nie ma co piardolić moim zdaniem
Dom to dom i chuja nie ma lepiej w mieszkaniu. Moze i jest drożej. Ale za to nie ma tego gówna o którym Jędrek pisze. Kto sie ze mną nie zgadza ten z polonii
Legia mistrz, marek citko MVP sezonu !

Byłem na żoli artystycznym. Mi jakoś kopara nie opadła na widok tego osiedla, Bożena wniebowzięta. Niestety dla moich ziomeczków od kotlecików ( pp ) i od vódeczki ( bończek ) dywizjon co raz dalej .
Aha, byłem jeszcze wlasnie na dywizji , w osiedlu gdzie Bończuś sobie kupił mieszkanko. Najładniejsze rozkłady jak narazie widziałem. Tylko cena trochę z dupala, 7.400 z metra.Ale osiedle naprawde spoko.

Ktoś sie pytał o ceny za 60 m2. To jest cena za +/- 75 m2 :rotfl:

dzik - Pon 30 Gru, 2013

Na bielanach warto sprawdzić, tylko tutaj 90% druga ręka ale ceny rozsądne a lokalizacja rewelka.