nie wypowiadal sie na temat oleju, ale jak juz cos wspomnial to mowil o Castroluk-mart - Pon 20 Kwi, 2009 A Maliniak co poleca??GeKo - Pon 20 Kwi, 2009 Jak Castrol to tylko TWS Motorsport 10W60 dostepny tylko w 1l bankachqbus - Pon 20 Kwi, 2009 Motul i nie ma chuja we wsi
Nasi mechanicy od rajdowki mowia ze jest ogromna roznica w silnikach zalewanych motulem a innym olejem... nie mam powodow im nie ufac.M - Pon 20 Kwi, 2009 http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdfGeKo - Pon 20 Kwi, 2009 każdy wie że nie ma jak "2 bańki Motula" w technicznych jest temat poświęcony im.PiTT - Pon 20 Kwi, 2009 mi zalali przy przeglądzie Mobil 1 0W40
co zresztą bym pewnie i tak zalał bo w BMW jeździłem cały czas na Mobilu 1 5W50 i nic złego się nie działo
w sumie olej jak olej, jak go się wymienia odpowiednio co 10-12tyś to chyba każdy podobnie będzie się sprawował
mówię oczywiście o normalnej jeździe autem
bardzo dużo osób pisze właśnie o Motulu, jakiś tam Castrolach rs czy jak im tam, tylko zasadnicze pytanie, czy przy jeżdzeniu autem na codzień faktycznie wlać coś z tej "górnej" półki czy spokojnie można się bujać na "zwykłym" Mobilu 1 itd.Greg - Pon 20 Kwi, 2009 Ja już 2gi raz zalałem Motula 300V 5W40, a za chwilę szykuje się kolejna wymiana. Anonymous - Pon 20 Kwi, 2009
eM napisał/a:
http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
Przyjrzeliście się mosci Panowie tej próbie??
Jesli temu wierzyć, to Motul 8100 jest przereklamowany.., a już na pewno za drogi w stosunku do tego co oferuje.
Szkoda że Valvioline z seri VR nie przetestowali, a także lini 300v od Motula..
Ten test wyczesał nawet chyba nie w pełni syntetyczny Royal Purple oraz syntetyczny Penrite o takiej klasie lepkości, o jakiej nawet nie mialem pojęcia - 5W60
Ktoś wie czy oraz gdzie ewentualnie w PL można takie oleje nabyć??M - Wto 21 Kwi, 2009 Ja jezdze wlasnie na valvo vr1 racing, bardzo tani olej.
Ale nie moge sie jednoznacznie wypowiedziec bo nie mam ku temu przeslanek saxorulez - Wto 21 Kwi, 2009
kubek13 napisał/a:
Ktoś wie czy oraz gdzie ewentualnie w PL można takie oleje nabyć??
to jest australijski magazyn przetrzepałęm z ciekawości wszystkie ich testy sa bardzo ciekawe.
Niestety część z tych olei nie jest dostepna w PL. Co do lepkości to według Millers Oils lepkość zależy też od pojemności silnika. Na Polskiej stronie opisują oleje jako przeznaczone do młaych pojemności 10W40 i do dużych i doładowanych 20W60
Ja wcześniej w Saxo na Motulu jeżdziłem i bardzo zadowolony byłem.M - Wto 21 Kwi, 2009 Łukasz ale wlasnie co to znaczy ze byles zadowolony?saxorulez - Wto 21 Kwi, 2009
eM napisał/a:
Łukasz ale wlasnie co to znaczy ze byles zadowolony?
olej po 8000km był nadal bardzo jasny, silnik nie grzał się tak bardzo jak na Castrolu RSGeKo - Wto 21 Kwi, 2009 Ten test ciekawy, ale mało miarodajny wg mnie. Oprócz Redline żadnych topowych Oleji tam nie ma. Brak topowych Motuli, Castrol R to też żaden high-end. Powinni wziać TWS Motorsport, którym fabrycznie są zalewane M-ki. Dla mnie ten test jest użłożony pod olej który miał wygrać.GOKART - Wto 21 Kwi, 2009
GeKo napisał/a:
Jak Castrol to tylko TWS Motorsport 10W60 dostepny tylko w 1l bankach
Mam, używam, polecam. Nadaje się do sportu, pojeżdżawek, wszędzie gdzie silnik dostaje mocno w dupę w wysokiem temperaturze. Mam u siebie fabrycznie wskaźnik temperatury i ciśnienia oleju i po obserwacjach tychże widzę że jest duużo lepiej niż na Castrol Edge 0W30 czy 0W40 . Nie nagrzewa się tak szybko i nadal smaruje przy wysokiej temperaturze (dużo lepsze ciśnienie oleju po jego rozgrzaniu) , i nawet nie jest jakoś okrutnie drogi.