To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - BP Ultimate vs. Orlen Verva vs. Shell V-power 99+

Anonymous - Śro 21 Lip, 2010

Cartoon napisał/a:
które zresztą chyba są dolewane dopiero na stacji do zbiorników...

Dokładnie, w przypadku VP95 jest tak: przyjeżdża zwykła 95, pan z cysterny ma dozownik z dodatkiem, dolewa z tego co pamiętam 3l dodatku/1000l paliwa.

PiTT - Śro 21 Lip, 2010

Cartoon napisał/a:
V-power, verva i inne tego typu wynalazki to tylko chwyt marketingowy ;)

Są to zwykłe 95 bądź 98 z niewielką ilością dodatków "uszlachetniających", które zresztą chyba są dolewane dopiero na stacji do zbiorników...

co za różnica czy się nazywa verva czy ultimate jak i tak innej 98 na danej stacji nie można kupić, więc ogólnie mam to gdzieś :)
racing to już inna liga, jak już kilka razy pisałem, lepiej mi się na nim jeździ ale nie chodzi o lepsze osiągi czy poczucie psychiczne
silnik pracuje ciszej i wyraźnie "aksamitniej" ;D
co do spalania to może być kwestia tego że nie trzeba tak cisnąć, ale faktycznie zauważam że na racingu przy tych samych warunkach i stylu jazdy, przejeżdzam ok 30-50 km więcej niż na "zwykłych" :]

Cartoon - Śro 21 Lip, 2010

Nie jestem pewien, ale racing chyba z niemcowni jest sprowadzany, jako jedyne paliwo w PL.
Chociaż jest też możliwość, że to 98 z orlenu uszlachetniona na stacji benzynowej większą ilością dodatków...

Na czwartej stronie o tym pisałem.
Cartoon - Śro 21 Lip, 2010

Znaczy się, Twoje słowa się potwierdziły :D

Chyba tak :) :)
jozekrj - Śro 21 Lip, 2010

w Fifth Gear testowali na hamowni i wyszło ze VPR dodał 6KM względem zwykłej 95 z stacji supermarketowej

W jakim aucie?
Bart - Śro 21 Lip, 2010

benzyna Racing jest bardziej lifestyle'owa :>
anjas - Śro 21 Lip, 2010

jozekrj napisał/a:
w Fifth Gear testowali na hamowni i wyszło ze VPR dodał 6KM względem zwykłej 95 z stacji supermarketowej
AndreXSi napisał/a:
W jakim aucie?

we fiacie 126p ;)

jest gdzieś na you tube

mój pierwszy f126p jeździł tylko na VPR na każdym innym było stukowe

PiTT - Śro 21 Lip, 2010

bart napisał/a:
benzyna Racing jest bardziej lifestyle'owa :>

ano
tankuje zawsze za min 400 (2 banknoty po 200pln), jak się nie mieści to rozlewam dookoła
napiwków też nie żałuję
ale, tylko w modnych dzielnicach bo w te gorsze to nawet nie wjeżdzam, od razu spalanie mi wzrasta o kilka litrów, pewnie przez złe fluidy krążące wśród zawistnego plebsu...
:rotfl:

http://www.youtube.com/watch?v=ezjknhwcQXU

sorry testowali gnojówkę wiec nie VPR tylko VPD

Jaco - Czw 22 Lip, 2010

Testowali też kiedyś zwykłe 95/98 i se super paliwa 99 /100 . Tylko w Subaru ( było najmocniejszym samochodem w teście) można było zmierzyć nieznaczą poprawę osiągów, reszta była na granicy błędu pomiarowego ( było tam chyba mini i jakieś inne miejskie autka). Więc poza działaniem na psychikę kierowcy i poprawą kultury pracy silnika większych + nie ma, napisze nawet więcej. Kiedyś w WRC ( numer 44 ) był ciekawy artykuł na temat paliwa , oktanów itp.. i zwykła 95 ma więcej wartości energetycznej niż jakieś 98 i 99. Dopiero paliwa, faktycznie przygotowane do sportu wraz z większą ilością oktanów mają większe wartości energetyczne.
Jakarti - Czw 22 Lip, 2010

PiTT napisał/a:
rozlewam dookoła

no to zachowujesz sie jak w kiblu w pracy...