Jimi fajne fotki - masz dobry pomysł - póki tak dobrze jest to idź za ciosem dzik - Pon 16 Cze, 2008 to dla tych co robia fotki w nocy przy sztucznym swietle polecam zapoznac sie troche z balansem Gotti - Pon 16 Cze, 2008
dzik napisał/a:
JIMEK napisał/a:
zdjeciach nocnych z aparatu tych z ostatniego rzutu wszystko bylo pomaranczowe.
A uzywasz recznego ustawiania balansu bieli i uzywasz raw?
bez raw-a chyba nie uzyskałby takich efektów wieczornych zdjęć?Vlodarsky - Pon 16 Cze, 2008
Cytat:
to dla tych co robia fotki w nocy przy sztucznym swietle polecam zapoznac sie troche z balansem
kiedyś mi ktoś tłumaczył, że to można na białej kartce papieru jakoś ustawić dzik - Pon 16 Cze, 2008
Gotti napisał/a:
bez raw-a chyba nie uzyskałby takich efektów wieczornych zdjęć?
Ja tam widze automatyczny balans bieli, do tego raw nie jest potrzebny.
Zdjecia z dobrym balansem bieli mozna robic na samych jpgach, ale w raw mamy pozniej wieksze mozliwosci naprawienia bledu.
Jak ktos jest chetny sie nauczyc moge krotko wytlumaczyc.dzik - Pon 16 Cze, 2008
Vlodarsky napisał/a:
kiedyś mi ktoś tłumaczył, że to można na białej kartce papieru jakoś ustawić
Dokladnie, ja dzialam na dwa sposoby.
Jesli nie zalezy mi na idealnych kolorach i robie na szybko, to ustawiam reczny balans w aparacie wlasnie na kartce jednym zdjeciem. Jak to zrobic jest wyjasnione w kazdej instrukcji aparatu. Drugi sposob to umieszczac ta kartke na jednym z ujec by pozniej miec wzor balansu do obrobki raw. Oczywiscie ktos sie moze przyczepic ze do tego powinien sluzyc wzorzec ale nie czepiamy sie o ulamki.rasta - Pon 16 Cze, 2008 Od białej kartki jest lepsza tekturka - fotki super, w dodatku większość z mojej okolicy, Jimek ty jesteś chłopaczyna z Powiśla, he?dzik - Pon 16 Cze, 2008
rasta napisał/a:
Od białej kartki jest lepsza tekturka
Moga i byc gacie, wazne by bialy byl jak najbardziej bialy Vlodarsky - Pon 16 Cze, 2008
dzik napisał/a:
Moga i byc gacie, wazne by bialy byl jak najbardziej bialy
to gacie będą najlepsze
i podtrzymuje zdanie, że co jak co ale pomysłów Jimiemu nie brakuje.rasta - Pon 16 Cze, 2008
dzik napisał/a:
Moga i byc gacie, wazne by bialy byl jak najbardziej bialy
Tu się nie zgodzę, biały tekturkowy jest najlepszy, a do białego bielszego od bieli jest mu daleko. Anonymous - Pon 16 Cze, 2008 to kiedys dziku sie umawiamy na fotografowanie gaci to mi pokazesz tylko nowych czy wypranych w perwolu? Anonymous - Pon 16 Cze, 2008 Anonymous - Pon 16 Cze, 2008
formula bmw przy f1 wygladala jak zabawka
dzik - Pon 16 Cze, 2008
rasta napisał/a:
Tu się nie zgodzę, biały tekturkowy jest najlepszy, a do białego bielszego od bieli jest mu daleko.
Jesli masz na mysli ze ma byc szary to mit Anonymous - Sob 21 Cze, 2008 1