Jeżeli nie to polecam artykuł pt: "przygotowanie hothatcha do sportu"
Jest gdzieś na naszej stronce.
Bonczek - Czw 10 Mar, 2011 Cóż skoro nie umiesz normalnie rozmawiać to nic nie poradzę.
I jak tam leon, co wymyśliłeś? leon - Czw 10 Mar, 2011 co do swapa F4Rt to na razie widziałem jeden skończony projekt w wersji belgów
ale niestety teraz nie umiem na szybko znaleźć jego opisu
Czesio napisał/a:
Zakładaj nitro ! dysze + 150 km !
odpada całkowicie - pomysł tylko na kreskę w stylu F&F co mnie wogóle nie jara - na torze ciągle będzie to zwykłe clio z niepotrzebnym nitro
GeKo napisał/a:
200KM w clio to nie jest jakiś wyczyn, myślę że jak zrobie cały dolot + strojenie po AFR otrę się o tą granicę, a to bez ruszania motoru przecież.
Generalnie połowa clio sportów nie trzymających mocy ma pewnie źle ustawiony rorząd.
no właśnie jak już wyżej napisano 200km jest już bliskie osiągnięcia na naszym podwórku i to bez ruszania bebechów silnika ale 200+ już nie tak łatwo.. poza tym już trochę się narobiłem przy wydechu i dolocie + sofcie żeby nie móc powiedzieć że nie próbowałem.. w dodatku tym to się bawić można zawsze - afr, jakieś custom strojenie etc ale jeśli wyłożę większe pieniądze to nie na to żeby zyskać 5/10KM .. tego mogę się podjąć zawsze a tym bardziej jeśli zrezygnuję z grubych modów
konradone napisał/a:
A myślałeś o magnetyzerach i czipach z allegro ? jakby założyć kilka to może i by 300km tanim kosztem pękło.
proszę Cię chłopcze - ogarnij się 300KM to ja będę miał po samych neonach pod samochodem magnetyzer to już za gruby mod na mój samochód!!
k-mart napisał/a:
temat jest z dupy, taki mlodziezowy.
byly mocne renaulty w turbo, po huy wsadzac turbo do tej puszki. i tak co 2gi 4x4 w serii bedzie szybszy. w ogole zawsze bedzie ktos szybszy na swiatlach.
zmien zawias, zaloz kask jak kazdy prawdziwy rajdowiec i jedz na kjs'a.
Powiedział mistrz kej
były i na pewno będą- jak będę zmieniał samochód to mi taką perełkę w CH znajdziesz ok ? poza tym ile razy mam powtarzać że po1 nie chce być najszybszy spod świateł, po2 nie mam zamiaru się porównywać z 4x4 a tym bardziej takowego kupować, po3 nie chce zawiasu a na kjs jeździć dupowozem nie będę - jest to mój jedyny samochód, ma dawać frajdę z codziennej bujaki a nie służyć do spuszczania się nad kolejna rundą kjsów !!
może wrócimy do tematu bo o kłówkach też nie ma co do tego samochodu dyskutować !!
czy znacie jakieś inne samochody z zainstalowanym wynalazkiem podobnym do tego kolektora JMS ? chętnie poczytałbym opinie itpsaxorulez - Czw 10 Mar, 2011 Bonczek,
mam Ci cytować artykuł leniu? Poszukaj sobie, a nie piszesz jakieś głupie farmazonyk-mart - Czw 10 Mar, 2011 Blagam zakonczcie juz o tych skrzyniach.
Bonczek rozwij prosze temat i doradz koledze co ma zrobic z tym sportem.
Bardzo mi na tym zalezy by posluchal Ciebie a innych olal.Bonczek - Czw 10 Mar, 2011 k-mart, nie pomogę bo się obraziłem i póki co jestem na fochu CHRZANEK - Czw 10 Mar, 2011 Bonczuś - czill chłopie - ja nie chce się tu mądrzyć bo sam nie wiem zbyt wiele.
Temat nieco zboczył z modyfikacji silnika żeby generował wieksza moc na tematyke o skrzyni biegów - jest to ciekawe ale nie jest to miejsce na ten temat.
Wracając do sedna:
Pomijając rozwiązanie mega "lowbudżetowe" jakie zaproponował Wasq to jaki byłby realny koszt zrobienia soft turbo w Clio (oczywiście bez kucia bebechów). Zakładam że 50% kosztowałby Komp SA, a turbina, cooler, węże, customowy kolektor i reszta drobiazgów kolejne 50%.
Realna moc z pewnością byłaby ograniczona wyłącznie rozsądkiem właściciela, ale twierdze że byłaby to kwota na poziomie 10,000pln i moc była by na poziomie 230KM z przebiegiem płaskim jak stół.
Wg mnie wrażenia subiektywne były by jakby tej mocy było znacznie więcej...
Bardziej zaawansowane rzeźbienie w N/A także wymaga komutera SA więc różnice się zacierają.
Do sportu wolałbym agresywne N/A, ale do bujaki soft TurboBonczek - Czw 10 Mar, 2011 Chrzanku przepraszam, miałem kiepski początek dnia, ale o skrzyniach chętnie podyskutuje przy okazji k-mart - Czw 10 Mar, 2011
Bonczek napisał/a:
Chrzanku przepraszam, miałem kiepski początek dnia, ale o skrzyniach chętnie podyskutuje przy kolacji
dzik - Czw 10 Mar, 2011
CHRZANEK napisał/a:
Pomijając rozwiązanie mega "lowbudżetowe" jakie zaproponował Wasq to jaki byłby realny koszt zrobienia soft turbo w Clio (oczywiście bez kucia bebechów). Zakładam że 50% kosztowałby Komp SA, a turbina, cooler, węże, customowy kolektor i reszta drobiazgów kolejne 50%.
Realna moc z pewnością byłaby ograniczona wyłącznie rozsądkiem właściciela, ale twierdze że byłaby to kwota na poziomie 10,000pln i moc była by na poziomie 230KM z przebiegiem płaskim jak stół.
- kolektor 1500
- turbina 1000-3500, zaleznie od modelu i stany nowa/uzywka
- orurowanie i dostosowanie wydechu - 1000-1500
- IC - 1000
- weze wodne, olejowe itd - 500
- strojenie, bylbym za wystrojeniem na seryjnym ECU zamiast SA, przy sofcie bedzie to bardziej uzyteczne, skoro fastchip swiadomie modyfikuje mapy paliwa i zaplonu nie bedzie to problemem, oczywiscie dobrze wystrojony SA bylby lepszy, ale koszt rosnie
Przy tych kosztach podmiana bloku na ten z meganki (2000PLN) jest kuszace, mozna by bylo od razu pokusic sie o conajmniej 250KM.leon - Czw 10 Mar, 2011
dzik napisał/a:
nareszcie konkrety - dzięki:)
mógłbyś rozwinąć sprawę dotyczącą sprężarek? jaki model, ew z jakiego auta, czym się kierować przy ewentualnym wyborze ? CHRZANEK - Czw 10 Mar, 2011
leon napisał/a:
jaki model, ew z jakiego auta, czym się kierować przy ewentualnym wyborze
Wg mnie nalezy się kierować wydajnościa
Małe ciśnienie doładowania = mała suszara = mały LAG = duża użyteczność przy codziennej eksploatacji.
Z drugiej strony - coś mi kiedyś Raściak tłumaczył że większa sprężara mniej grzeje powietrze co przekłada się na niższe EGT - ale podejrzewam że to ma znaczenie przy bardziej wysilonych konstrukcjach.
Na modelach turbin się niestety nie znam ale bardzo się staram pomuc w tym temacie M - Czw 10 Mar, 2011 Turbosprężarka powinna mieć swoją wydajność i zakres pracy dopasowany do charakterystyki silnika. Po to są właśnie mapy sprężarek.k-mart - Czw 10 Mar, 2011 Ja bym jednak poszedl sladem Kamilbikea: duzo mocy w jednym miejscu.Marek23 - Czw 10 Mar, 2011 A ja bym Leon olał jakies mega podnoszenie mocy... Po co Ci to? Clio chodzi dobrze. Jak chcesz szybsze to kup szybsze auto i tyle. Robienie 250 turbo koni w clio ktore jest jedynym autem jakie masz jest jeszcze głupsze niż kupienie ostro dłubanego evo 9 do jazdy na co dzień.