To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - Tablety

Chloru - Nie 05 Maj, 2013

kubas, zamieszam w temacie. Warto podobno obadać mniej markowe produkty. X-kom ma parę ciekawych tabletów w ofercie. Macałem kiedyś i wyglądały dość solidnie.

Np. coś takiego - http://www.x-kom.pl/p/138...android-41.html

kubas - Nie 05 Maj, 2013

galaxy tabem dużo się bawiłem, spoko ale potrafi się przyciąć, ipadem 3 też trochę i zdecydowanie plus dla ipada w kwestii działania aplikacji itd. PiTT proszę wypowiedz się liczę na twoje zdanie :D No i za ipadem przemawia kilka aplikacji dostępnych tylko na niego + kilka gazet również tylko na ipada...
PiTT - Nie 05 Maj, 2013

dla mnie w pierwszej kolejności najważniejsze są takie czynniki
- stabilność
- szybkość działania
- najwyższa jakość ekranu
w dalszej kolejności design, ale też fajnie jak się używa czegoś co nie przypomina chińskiej zabawki ze straganu :)

używałem przez kilka dni galaxy tab 2 10.1 równolegle z moim ipadem 1-szej generacji
jakość ekranu praktycznie identyczna... ale to jest ipad sprzed kilku lat xD
porównując do retiny w ipadzie 3 lub 4 to wszystkie te wynalazki na androidzie mogą zwyczajnie się schować i dalej być dobrze promowanymi towarami tak jak to jest obecnie w przypadku samsunga...
ja nawet bym się chwili nie zastanawiał nad wyborem, ale tak jak pisałem, sprawdź sobie czy Ci wszystko odpowiada

to że ktoś twierdzi że iOS jest bardzo ograniczony i zamknięty, oznacza tylko tyle że nie potrafił znaleźć odpowiedniej aplikacji dla jego potrzeb a jak wiadomo wybór jest ogromy i każdy znajdzie to czego potrzebuje
no tak, może ktoś powiedzieć że nie można wpiąć ipada przez usb i przegrać filmu... zgadza się, ale czy nie łatwiej i szybciej jest zrobienie tego samego poprzez wifi? ;)

M - Nie 05 Maj, 2013

Nexusa 10 jeszcze zobacz, ma dobrą rozdzielczosc ekranu :)
kubas - Nie 05 Maj, 2013

W nexsusie 10 nie podoba mi się kształt jakoś... może to głupi argument ale średnio leżał mi w rękach.

Dzięki PiTT za opinię ;)

Ten no-name który wrzuciłem wcześniej ma taką rozdzielczość jak Retina :rotfl:
PiTT - Nie 05 Maj, 2013

Chloru napisał/a:
Ten no-name który wrzuciłem wcześniej ma taką rozdzielczość jak Retina :rotfl:

na papierze... :)
chciałbym porównać te 2 urządzenia jednocześnie
założyłbym się o flaszkę że ten "no name" pozostaje mocny jedynie na papierze i jak porównasz jakość kolorów, kątów itd. to po prostu wypada blado
widziałem tablety sony które też są HIPER wypasione... co z tego że rozdzielczość jest też wysoka jak jakość tego obrazu jest przeciętna... i to jest chyba słowo klucz w przypadku różnych tabletów na rynk... "przeciętność"
dajcie mi produkt który jakością ekranu będzie identyczny jak ipad 4 to będę zachwycony bo już od jakiegoś czasu się na niego szykuję :)
jeśli jest coś co jest porównywalne... ale nie żaden samsung, asus, sony itd. bo to już miałem okazję oglądać to serdecznie podziękuję i zmienię punkt zainteresowania :)

PiTT, rozdzielczość to akurat coś co się dobrze porównuje na papierze :faja: Rozdzielczość != jakość obrazu. Nie napisałem też, że ten no-name to taka sama jakość obrazu jak Retina ale myślę, że warto obadać jak chce się kupić tablet.

BTW - pokaż no ten model Sony. Nie znam tabletów (oprócz tego pokazanego), które mają więcej niż 1280x800/1024x768 oprócz Appla, dlatego też ten ww. zwrócił moją uwagę.

PiTT - Nie 05 Maj, 2013

jakiś tam najwyższy jaki robią... jeśli nie mają w ofercie full hd to tym bardziej słabo :)
skoro rozdzielczość oznacza jakość obrazu to coś czuję że wyniknie fajna dyskusja ;)
ale już tak na poważnie, rozdzielczość w żaden sposób nie określa jakości ekranu, jedynie obszar roboczy na którym pojawia się obraz
gdyby było tak jak piszesz to aparaty kompaktowe mające pow. 18 mpix byłby najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o fotografię, a jak wszyscy wiedzą tak nie jest bo nie liczy się tylko "papierowa" rozdziałka a podzespoły
chciałbym aby było tak jak piszesz, ekran sprzętu za niecałe 1000zł. jest identyczny jak sprzętu 2x droższego, ale póki nie zobaczę to nie uwierzę ;)
nawet nie chce mi się szukać testów, wystarczy mi jak sobie w YT wbijasz porównania ekranów w ipadzie 3 vs pozostałe "kozaki" typu transformer, galaxy itd.
jakoś tak obok siebie już nie wyglądają tak dobrze
do tego czasami jak oglądam porówanie odwzorowania kolorów to jest to zupełnie inny świat...
nie wskazuję tutaj konkretnie producenta, ale nawet jak są porównania urządzeń które mają identyczne parametry to nagle okazuje się że matryca jednego z nich jest zupełnie innej jakości
temat rzeka, nie chce mi się dyskutować na ten temat bo mam bardzo małą wiedzę w temacie, ale mogę jedynie opisać kilka moich spostrzeżeń... być może komuś będą pomocne ;)

PiTT napisał/a:
skoro rozdzielczość oznacza jakość obrazu to coś czuję że wyniknie fajna dyskusja

Fajnie, że się naprodukowałeś ale ja napisałem to samo co Ty tylko trochę mniej prądu zużyłem :rotfl:

Operator != oznacza "nie równa się" a nie "równa się" :faja:

BTW - porównanie ekranów na YT ma dla mnie taki sam sens jak porónanie audiofilskiego audio przez YT o_O

M - Nie 05 Maj, 2013

Mamy tutaj pro codera :rotfl:
PiTT - Nie 05 Maj, 2013

o rly? ;D
jednak "widzę" różnicę w filmie vs audio :rotfl:
proste filmy których jest multum, gdzie nawet ślepak dostrzeże różnicę pomiędzy ekranami położonymi obok siebie
dla mnie taki test jest jedynie wstępną informacją czy coś jest taki sprzęt warty, przecież nie kupuje się takich urządzeń wyłącznie opierając się na opiniach innych... a może? :D

dobra, ja nie mam więcej nic do dodania, podeślijcie linki do fajnych tabletów które zbliżają się jakością do ipada, będę wdzięczny ;)

PiTT - Nie 05 Maj, 2013

M napisał/a:
Mamy tutaj pro codera :rotfl:

padłem :lol2:

M, daleko mi. Czasami używam skrótów bo tak wygodniej.

PiTT, bardzo łatwo taki film spreparować to raz. Dwa ograniczenia w ocenie jakości ekranu wynikają z wielu czynników - jakości urządzenia rejestrującego, kompresji oraz jakości urządzenia dekodującego. Różnice owszem będzie widać ale nie znaczy to absolutnie, że to co okaże się lepsze na filmie będzie lepsze IRL. Ot choćby na zwykłym ekranie nie dostrzeżesz głebi kolorów (czerń w AMOLED), rozdzielczości wyższej niż Twój monitor (np. oglądanie Retiny na zwyklym monitorze). Dodatkowo może się okazać, że film będzie kręcony pod kątem i takie tam.

BTW linka dostałeś ale zanim się pofatygowałeś do sklepu zjechałeś Shiro. Rozumiem, że zbyt tani? :lol2:

No dobra - peace, love, orzeszki. :*

PiTT - Nie 05 Maj, 2013

Chloru napisał/a:

BTW linka dostałeś ale zanim się pofatygowałeś do sklepu zjechałeś Shiro. Rozumiem, że zbyt tani? :lol2:

absolutnie nie, po prostu przestałem wierzyć w bajki wiele lat temu ;)