To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - O wszystkim i o niczym

strick - Nie 11 Kwi, 2010

http://moto.wp.pl/kat,106...,wiadomosc.html
Ciekawe ile kilkometrów rocznie robia ci ludzie, którzy mowia że swiatła nic nie daja...

Barejka - Nie 11 Kwi, 2010

ja mysle ze 100 miesiecznie po miescie o_O :D
bizon - Nie 11 Kwi, 2010

szkoda by bylo, gdyby to wycofali.
Bart - Nie 11 Kwi, 2010

Ja robię sporo ponad 100 tysięcy rocznie i też jestem zwolennikiem jeżdżenia bez świateł.
Nie chcę wywoływać burzy w szklance wody, nie mam zamiaru bić na forum piany, po prostu - jak mogę to jeżdżę bez świateł i już.

martin.h - Nie 11 Kwi, 2010

Według statystyk liczba wypadków się nie zmniejszyła.
Życie to nie gra komputerowa gdzie włączając światła masz nieśmiertelność, tutaj trzeba włączyć myślenie.

PiTT - Nie 11 Kwi, 2010

jasna sprawa, ale jeśli te włączone światła powodują że widać mnie z daleka, albo ja mogę zobaczyć kogoś wcześniej to czemu ich nie używać?
argument dot. większego spalania jest jest niesamowicie debilny

M - Nie 11 Kwi, 2010

martin.h napisał/a:
Według statystyk liczba wypadków się nie zmniejszyła.
Życie to nie gra komputerowa gdzie włączając światła masz nieśmiertelność, tutaj trzeba włączyć myślenie.

Podaj prosze źrodła badań - bez podania zrodel to jest najwyzej g warta obiegowania opinia.
Kto, w jaki sposób to zmierzył, policzył.
Czy została wzieta pod uwage coraz wieksza ilosc aut na drogach etc.

bizon - Nie 11 Kwi, 2010

jak dla mnie najlepszym argumentem jest to, ze auto po prostu widac wczesniej, z wiekszej odleglosci, lub cokolwiek widac w specyficznych sytuacjach, jak np koniecznosc wykonania skretu, a auto przed toba to dostawczak i nic nie widzisz - swiatla zauwazy sie wczesniej.
a to ze sie pala zarowki, zuzywaja akumulatory, idzie benzyna - chuj z tym. kilka razy w duchu dziekowalem za to ze trzeba jezdzic na swiatlach, bo wlasnie cos zauwazylem w podbramkowej sytuacji.

KonradMK - Nie 11 Kwi, 2010

wg mnie ludzie się już przyzwyczaili do zauważania auta jako 2 świecących punktów. jeśli teraz połowa będzie jeździć bez świateł to liczba wypadków wzrośnie.
M - Nie 11 Kwi, 2010

Na szczescie nie wzrosnie bo mózg ludzki to nie kalkulator.
PiTT - Nie 11 Kwi, 2010

zróbmy ankietę bo znowu będzie 50 stron o tym co jest lepsze xD
ja jestem za jeżdżeniem na światłach, następny temat proszę ;)

M - Nie 11 Kwi, 2010

Ja jestem liberalny - niech kazdy robi jak uwaza.
Pozostawmy to kazdemu sobie z osobna i tak tylko marnujemy czas taka dyskusja.

Jakarti - Nie 11 Kwi, 2010

skoro to temat o wszystkim i o niczym to powiem :D

powinnismy sie nauczyc tutaj na forum starac nie przekonywac wszystkich do swojego zdania :) sam czasem nie daje rady ale taka prawda.
jak jest jakies zgadanienie to wlasna opinia i juz.. po co to sie na sile przekonywac i klocic :D

ps. ja tez uwazam, ze powinno sie jezdzic na swiatlach :)

Janusz - Nie 11 Kwi, 2010

KonradMK napisał/a:
wg mnie ludzie się już przyzwyczaili do zauważania auta jako 2 świecących punktów. jeśli teraz połowa będzie jeździć bez świateł to liczba wypadków wzrośnie.

nie wiem czy wzrośnie, ale jeżdżąc czasem za granicom, na szerokich drogach z szerokimi poboczami, gdzie nie ma obowiązku jazdy na światłach, czasami przed wyprzedzaniem nie byłem pewny czy samochód z naprzeciwka stoi czy jedzie. Mowa o bardzo dużych odległościach przy których nawet gdyby jechał bardzo szybko manewr wyprzedzania był bezpieczny. Tak wiec jestem zwolennikiem tego przepisu, aczkolwiek może to tez wynikać z przyzwyczajenia ponieważ zaraz po wydaniu mi prawka wprowadzono obowiązek jazdy na światłach i z nikim się o to co jest lepsze bić nie zamierzam ;p

kamil - Nie 11 Kwi, 2010

o tu, tu statystyki od 85 do 08 roku. :)

http://www.policja.pl/por...1985__2008.html