To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Opony

Anonymous - Czw 07 Maj, 2009

co do conti to podzielam zdanie Janusza, bardzo dobra opona, mam na Clio ( 205/45R16) i sprawdza się zarówno na suchym jak i na mokrym
Janusz - Pon 11 Maj, 2009

gustav napisał/a:
Ciekawe jest to, że sp 2000 i te conti mają dość podobną rzeźbę bieżnika.
b

bieżnik opony główna role gra chyba na mokrym (tak mi sie wydaje), ale w każdym bądź razie poza bieżnikiem to ważnym parametrem jest tez mieszanka gumy i twardość boczków.

P.S jak dla mnie continental sport contact nie jest bardzo podobny do dunlopów sp2000. bo Conti ma rowki odprowadzające, a dunlop oprócz tych rowków , ma jeszcze tzw "pół rogi łosia" nazwa wzięła się od dunlopa sp9000 :)

Janusz - Czw 16 Lip, 2009

dobra inne pytanko, muszę zakupić do sporta dwie opony, gdyż z przodu mam zimówki, a z tyłu michelin pilot SX GT. No wiec chciałem kupić dwie takie micheliny jeszcze bo te z tyłu maja podobno dwa miesiące, tak przynajmniej twierdził koleś, od którego kupiłem samochód. Z tym ze one są od dawna nieprodukowane, i nie mogę sobie kupić dwóch takich, Wyrzucić ich nie wyrzucę bo miecha na nich pełno.... Nie wiem tylko z którego są roku, bo jakieś dziwne są te oznaczenia na nich.... nie takie normalnie.... no chyba ze są z 2000 roku ;/ Generalnie chciałem mieć 4 gumy takie same ale się nie da.... wiec pomyślałem żeby kupić nowszy model czyli michelin pilot exalto 2. i exalto wrzucić na tył, a sx na przód i jak zaliczę parę wypadów na tor to prawie zejdą, a na wiosnę sobie kupie znowu dwie exalto.

I teraz pytanie, jeździł ktoś na tym?? bo tanie nie są, wiec czy są faktycznie rewelacyjne. Czy lepiej zainwestować w inne opony i z innymi zrobić analogicznie jak opisałem exalto 2??

opony potrzebuje do codziennej jazdy po krętym i dziurawym do pracy, okazjonalnego upalania na torze, i tras 800km dziennie czasami :)

rozmiar to 195/50r15

Loko - Czw 16 Lip, 2009

SX GT to bardzo stara opona, montowali ją seryjnie do saxofonów czyli była produkowana już w 1996 roku, wiec jeśli tak mówi dot, to całkiem możliwe że jest z 2000 roku.
Co do michalinów exalto, to miałem taki komplet na saxofonie, w zasadzie nadal mam tylko teraz używam ich tylko na wyrazowie, jakiejś rewelacji nie było, ale mają twarde boki, na mokrym raczej przeciętnie. W porównaniu do goodyeara f1 to na mokrym sporo gorzej, a na suchym trochę lepiej.

GeKo - Czw 16 Lip, 2009

Ja mam pilot exalto 2 na suchym rozgrzanym dla mnie bardzo fajnie, troszkę się podwijają, ale tragedii nie ma, Na mokrym jak jeźdilem na wyrazowie clio Leona miedzy GSD3 jego a moimi Exalto nie zauważyłem różnicy, dopiero R1R wyrwało mnie z butów.

GeKo napisał/a:
GSD3

co??

leon - Czw 16 Lip, 2009

goodyear eagle f1 gsd3 :D

btw tak jak juz mowilem Geko moje pewno dlatego szału nie robią bo sa strasznie pożebrowane z bokach ale ostatnio mocno przekonales mnie do Yoko Parada :D wiec Janusz rozejrzyj sie tez za nimi :)

a nie zginę mając je na tyle ?? :D ale to yokohamy to ja chyba dostępu nie mam ;/
GeKo - Czw 16 Lip, 2009

Yoko Parada na suchym mi sie bardzo podobały, na mokrym nie mialem okazji jeździć. MarcinUTG ma je u siebie.
kubas - Czw 16 Lip, 2009

janusz tylko potenza ! jak pojezdzisz na niej to nie bedziesz chcial juz innej opony :)
GeKo - Czw 16 Lip, 2009

ale RE720 juz nie robią :(
vitesse - Czw 16 Lip, 2009

mialem kiedys potenzy w saxo na tyle, prawie mnie obrucilo w zakrecie, wiec juz pozniej nie sprawdzalem ich mozliwosci bo auto było na sprzedarz :)
teraz mam rainsport1 jak sie rozgrzeje to dosyc fajnie :) ale sie koncza i pasuje kupic jakas ? sprawdzona opone :)

GeKo - Czw 16 Lip, 2009

vitesse napisał/a:
mialem kiedys potenzy w saxo na tyle, prawie mnie obrucilo w zakrecie,
Ja miałem kiedyś slicka i też mnie obróciło :rotfl: czy nie powinienem sprawdzać ich możliwości....?

dobra, a nie zginę mając Parady na tyle, i Michały 2000 roku z przodu (kuźwa skąd on je wytrzasnął)

Geko jako ze jeździłeś na tym i na tym, to powiedz czy przewaga parady nad Michałami ex coś tam 2

Jakarti - Czw 16 Lip, 2009

zebys mial kazda opone inna to nic sie nie stanie jak bedziesz normalnie jezdzil.. i nienormalnie tez.
jesli opony sa w dobrym stanie to przezyjesz moim zdaniem ;)