To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - Jabłko Kącik

M - Pon 18 Lis, 2013

Dolicz vat i przelicznik 1usd/1eur i tadaaaaa cena będzie podobna.
Chcieliśmy to mamy :rotfl:

kamil - Pon 18 Lis, 2013

spokojnie, EU i USA pracują nad rynkiem transatlantyckim. Prędzej czy później wejdzie w życie. Nasze regiony zabezpieczy to na kilka lat a rynki wschodzace dostaną w dupe.
kamil - Pon 18 Lis, 2013

i każdego bedzie stać na jabłuszko
M - Pon 18 Lis, 2013

Tzn zniknie vat na produkty z usa i usługę przesyłki?
kamil - Pon 18 Lis, 2013

no ja rozumiem, że ma to działać na zasadzie jak u nas unia celna. Chyba w innym przypadku nie miałoby to sensu. Cały ten pomysł z transatlantykiem ma chyba wpłynąć na koniunkture i gospodarki regionów.
A przesyłki to już inna kwestia. Za darmo nikt niczego nie dostarczy.

M - Pon 18 Lis, 2013

JA nie mówię że przesyłka ma być za frajer tylko koszt przesyłki też jest ovatowany.
Samo cło na elektronikę jest niczym przy vat od całości oraz przeliczniku cen 1usd=1eur dla całej europy.
Ta unia będzie miała wpływ w skali makro ale na cene japka to raczej niewielką.

kamil - Pon 18 Lis, 2013

a w Uni jak się rozliczasz za towar bo chyba netto. Kupując samochód z UE nie płacisz Vatu w Polsce. Był on już lokalnie uiszczony w miejscu produkcji/sprzedaży/dystrybucji

No mikro także bo napędza lokalne przedsiębiorstwa do importu/exportu co za tym idzie rozwój, miejsca pracy

M - Pon 18 Lis, 2013

W unii jak kupujesz towar to jako klient płacisz vat, w usa jest "in-state tax" czyli 5-7% a jak kupujesz do innego stanu to 0.
kamil - Pon 18 Lis, 2013

tak, ale wysyłając go z D do PL to w PL już nie naliczasz VAT tak jak było przed przystąpieniem do UE. Pewnie jak dojdzie do porozumienia to in state tax będzie naliczany tak jak było do tej pory ale przy dostarczeniu do D, PL czy UK już nie będzie kolejnego VAT i cła.
W każdym razie tak rozumiem tą koalicje

M - Pon 18 Lis, 2013

Ja rozumiem to tak że zacieśniamy współpracę żeby nas azja nie zjadła.
Tylko nie wiem jak to się ma do europejskiej socjalnej wizji gospodarki.

kamil - Pon 18 Lis, 2013

no dobrze rozumiesz.
nie wiem co rozumiesz pod nazwą socjalna wizja gospodarki

M - Pon 18 Lis, 2013

Że jest bardziej Keynesowska niż Friedmanowska :)
PiTT - Śro 20 Lis, 2013

jaki polecacie program na maca do odzyskania danych z dysku przenosnego?
dysk zostal sformatowany, ale trzeba odzyskac z niego troche dokumentow

edit: mam cos takiego Stellar Phoenix Mac Data Recovery 6

Bad-i - Czw 21 Lis, 2013

Pytanie typu ktokolwiek tez tak mial;

Od jakis dwoch dni zaczela mi szybko padac bateria w 4s.

Dla przykladu, dzisiaj jadac do pracy 45 minut po calonocnym ladowaniu poziom spadl ze 100% do 70%.

Pomyslalem ze telefon ma 2 lata to pora wymienic baterie. Podjechalem do GM, 150 pln i po 30 minutach lecialem juz do domu. Jakie bylo moje zdziwienie kiedy 54% wyladowalem na 12% po 30 minutach drogi.

Dodam ze w telefonie nic a nic nie zmienialem, any idea what the f...?

Cartoon - Czw 21 Lis, 2013

Po ostatniej zmianie softu też potrafi mi tak zjadać baterię... Pomaga jedynie wyłączenie co jakiś czas telefonu, żeby "całkowicie" ubić wszystkie apki działające w tle