To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

M - Czw 23 Maj, 2013

kamil napisał/a:
bo dotyka to konsumenta czyli mnie jak słysze w sklepie, ze transakcje kartą od 20 pln. Krew mnie zalewa i idę gdzie indziej.
Patrząc z pozycji sklepikarza wolę podpisać umowę z takim operatorem gdzie prowizje są od kwoty, wtedy jestem bardziej prokliencki i nie wkurwiam klientów takich jak ja, pitt czy setki tysięcy innych. Czasy się zmieniają, biznes się zmienia, trzeba iść do przodu i rozwijać swój biznes a nie ograniczać.

No Kamilu, a jak kupisz telewizor za 5k i będziesz musiał zapłacić prowizję płatności kartą 100zł to Cie dotknie czy nie? To nie jest proklienkie, to jest taka troche żelazna logika.

Zakupy kartą od 20zł to jest wymysł sklepu i teoretycznie nie mają do tego prawa.
Sklepikarz powinien móc doliczyć prowizję od płatności kartą i powinna być na paragonie widoczna a nie w cenie towaru.

kamil - Czw 23 Maj, 2013

ale to nie ja placę prowizje tylko sklep. Część sklepikarzy dodaje do ceny produktu jakieś tam swoje koszty (ukiryte) typu opłaty za transakcje kartami czy za to, ze mu żona nie dała, ale to już ryzyko sklepikarza. Przy TV większe, bo konsument szuka produktu najtańszego i sprawdza ceny więc i ryzyko więkswze, ze klient pójdzie gdzieś indziej. Przy sklepiku osiedlowy już ciężej pilnować prowizji serka danio który kosztuje 2 pln a ceny tego produktu mają rozpiętośc między 1.99 a 2.49 PLN
M - Czw 23 Maj, 2013

kamil napisał/a:
ale to nie ja placę prowizje tylko sklep.

oraz służba zdrowia jest darmowa...

Nigga please...

kamil - Czw 23 Maj, 2013

ziom, czytaj ze zrozumieniem...a nie czepiaj się słówek. Kurde, naprawdę musisz w każdym temacie na nie ? Nie wkurwia Ciebie taka sytuacja w sklepikach ? Chodzi mi o zasadę funkcjonowania. Poniżej masz rozwinięcie ->

"Część sklepikarzy dodaje do ceny produktu jakieś tam swoje koszty (ukiryte) typu opłaty za transakcje kartami czy za to, ze mu żona nie dała, ale to już ryzyko sklepikarza. Przy TV większe, bo konsument szuka produktu najtańszego i sprawdza ceny więc i ryzyko więkswze, ze klient pójdzie gdzieś indziej. Przy sklepiku osiedlowy już ciężej pilnować prowizji serka danio który kosztuje 2 pln a ceny tego produktu mają rozpiętośc między 1.99 a 2.49 PLN"

M - Czw 23 Maj, 2013

Nie rozumiem, musisz napisać krótsze zdania chyba :rotfl:
GeKo - Czw 23 Maj, 2013

PiTT napisał/a:
wiesz, wielu było takich "mędrców" prowadzących sklepiki na osiedlu... że kartą powyżej 10zł albo 15... w tej chwili już ich nie ma...

Nie ma ich bo na około same dyskonty :]

Jak u was w firmie będzie płatność kartą to już widzę jak szef zaciesza rogala jak wam ktoś płaci kartą za kampanię wartą pół bani :rotfl:

l
kamil napisał/a:
Patrząc z pozycji sklepikarza wolę podpisać umowę z takim operatorem gdzie prowizje są od kwoty,

Na niskie prowizje mogą sobie pozwolić duzi gracze, gdzie większość transakcji jest realizowanych kartą. Zresztą w PL prowizje są najwyższe w Europie, była nawet ostatnio chryja z tego ale i tak VISA i Mastercard powiedziały że nie zejdą i koniec.
Także zmień operatora, znasz jakiegoś?
http://www.se.pl/twoje-pi...opie_244462.htm

arssss - Czw 23 Maj, 2013

Wydaje mi się,że dyskutujecie o dwóch różnych sprawach ;D
eM o tym,że stała kwota za jedną transakcję jest lepsza i w sumie bardziej uczciwa,bo dlaczego mam płacić 100zł prowizji jak ktoś kupił telewizor skoro koszt wykonania tej operacji jest taki sam jak przy zakupie fajek za 13zł.
A Ty Kamil o tym,że wkurza Cię to ,że są limity płatności
;D

kamil - Czw 23 Maj, 2013

za karę nie powiem Ci, ze masz flaka na lewym tyle ;D
M - Czw 23 Maj, 2013

Winny za flaka jest u nas na forum i nie jest to Włodzio :lol2:
antoś - Czw 23 Maj, 2013

Ustawa o ochronie danych osobowych w dosc waskim zakresie reguluje kwestie naszych danych. Dotyczy ona bardziej bezpieczenstwa i sposobu ich przechowywania itp., czyli spraw technicznych. I tak na przyklad kiedy lekarz nie chce udzielic informacji o stanie zdrowia pacjenta powoluje sie na ustawe o ochronie danych osobowych, co jest bzdura bo tam nic o tym nie ma. W ustawie o wykonywaniu zawodu lekarza jest za to ta kwestia uregulowana. Tak samo z historia auta, w ustawie o ochornie danych osobowych tez nic takiego tam nie znajdziemy.
Anonymous - Czw 23 Maj, 2013

GeKo napisał/a:
Zresztą w PL prowizje są najwyższe w Europie, była nawet ostatnio chryja z tego ale i tak VISA i Mastercard powiedziały że nie zejdą i koniec.

Z całym szacunkiem ale pogoogluj jeszcze trochę bo powielasz bzdury z "prasy" typu SuperExpress własnie. Robiłem due diligence E-service i to nie jest tak super ładnie różowo i szampan się nie leje, będą zmiany stawek...

kamil - Czw 23 Maj, 2013

arss, ale my głównie skupiamy się tutaj na sklepikach gdzie nie wydajesz więcej niż 50 pln na zakupy...cała dyskusja zaczeła się od właśnie takiego problemu
Jakarti - Czw 23 Maj, 2013

nieprawda!
cała dyskusja zaczela sie od tego, ze Barej napisał, ze u niego szpanuje sie kartą płatniczą!! :rotfl:

kamil - Czw 23 Maj, 2013

o to, to ;D
M - Czw 23 Maj, 2013

Bo gówno-burze są najlepsze :rotfl: