Ja bym nie ściskał, bedzie mniej bolało Loko - Nie 19 Lip, 2009
ade napisał/a:
januszek jak zwykle nie wie czego chce:d wiec skupmy sie na moim problemie...
bieznikowny slik typu markgum/maxsport czy dobra uliczna opona (niech bedzie np f1)...
na tyl, na przodzie jest r888
Markgum to syf, niby coś tam lepiej klei na hamowaniach i przyśpieszeniach, ale te zasrane boki się tak kładą ze na tym to się chyba nie da normalnie jeździć. Co prawda mam dośc wysoki profil bo 60 i moze na niższym będzie lepiej, ale wydaje mi sie ze to jednak się nie nadaje. Jak je założyłem i sie przejechałem po drogach wokół mnie to było mega nieprzyjemne wrażenie, coś jakby auto co chwile przechodziło po te pare centymetrów na boki, wiesz opona jest w tym samym miejscu, a buda tak jakby raz bardziej z prawej raz bardziej z lewej bizon - Nie 19 Lip, 2009 p5000 - same zle wspomnienia. na suchym to moze jeszcze, ale na mokrym porazka.Przem_106 - Nie 19 Lip, 2009 Panowie, Pirelli podalem jako przyklad opony twardszej, ktora sie nie kladzie tak bardzo na boki (czyli efekt o jakim pisali Pit i Loko) Wiekszosc fajnych seryjnych gum: F1, S drive, czy kazda nalewka ma problem z twardym bokiem. Dobrze klaja, ale i nie rzadko plywaja. Oczywiscie wiele zalezy od profilu i swierzosci opony. A Pirelli jest robione nie dla Polakow, bo to opona przewaznie twardsza (a co za tym idzie trwalsza) i nie do konca sprawdzajaca sie w naszych warunkach, bo lubi sie odkleic.
Ade: Nie wiem jakiego rozmiaru opon uzywasz, ale taki Maxsport nie musi byc tanszy od R888. Markgum bedzie kleil, ale bedzie sprawial wrazenie opony niestabilnej na tyle.Anonymous - Pon 20 Lip, 2009
Loko napisał/a:
ade napisał/a:
januszek jak zwykle nie wie czego chce:d wiec skupmy sie na moim problemie...
bieznikowny slik typu markgum/maxsport czy dobra uliczna opona (niech bedzie np f1)...
na tyl, na przodzie jest r888
Markgum to syf, niby coś tam lepiej klei na hamowaniach i przyśpieszeniach, ale te zasrane boki się tak kładą ze na tym to się chyba nie da normalnie jeździć.
mam podobne odczucia,start i hamowanie wmiare ok ale na zakrecie bezpieczniej czułem sie na zimowych kleberach przy temp.+25 Anonymous - Pon 20 Lip, 2009 Potwierdzam, u mnie po kilku startach zaczęła się cała szczerbić.
Ale czego oczekiwać po oponie za 300zł ade - Pon 20 Lip, 2009
Przem_106 napisał/a:
Panowie, Pirelli podalem jako przyklad opony twardszej, ktora sie nie kladzie tak bardzo na boki (czyli efekt o jakim pisali Pit i Loko) Wiekszosc fajnych seryjnych gum: F1, S drive, czy kazda nalewka ma problem z twardym bokiem. Dobrze klaja, ale i nie rzadko plywaja. Oczywiscie wiele zalezy od profilu i swierzosci opony. A Pirelli jest robione nie dla Polakow, bo to opona przewaznie twardsza (a co za tym idzie trwalsza) i nie do konca sprawdzajaca sie w naszych warunkach, bo lubi sie odkleic.
Ade: Nie wiem jakiego rozmiaru opon uzywasz, ale taki Maxsport nie musi byc tanszy od R888. Markgum bedzie kleil, ale bedzie sprawial wrazenie opony niestabilnej na tyle.
maxsporta praktycznie nieuzywanego przypuszczalnie moge miec za 400zl, r888 tylko nowki i koszt 2ch sztuk to 700zl.. 195/50/15... znalazlem jeszcze malo uzywane r888 i to w lepszym rozmiarze bo 205 50 15, idealne na przod by byly, ale juz sa zarezerwowane, i kosztuja 550, markgumy za mniej niz 500 nowe by byly...Anonymous - Pon 20 Lip, 2009 Pełny slick dunlopa - jeszcze niedawno koleś sprzedawał po 250zł/szt. http://www.allegro.pl/ite...extra_cena.html - teraz za 300zł/szt http://www.allegro.pl/ite...extra_cena.htmlM - Pon 20 Lip, 2009 EEE super, jak sie to ma do r888?
ja mam komplet drogowy wiec nie musialbym na nich jezdzicwasq - Śro 22 Lip, 2009 to ja dodam jescze jedno pytanie jak ten rozmiar 200/580/15 ma sie do np 195/50 tzn jak rozszyfrowac szerokosc kapcia oraz wysokosc ???martin.h - Śro 22 Lip, 2009
wasq napisał/a:
to ja dodam jescze jedno pytanie jak ten rozmiar 200/580/15 ma sie do np 195/50 tzn jak rozszyfrowac szerokosc kapcia oraz wysokosc ???
Szerokośc kapcia to 20 cm, profil podawany jest nie procentowo, a miarowo. W tym przypadku to 58 mm licząc od krawędzi felgi, a nie od stopki opony jak w ulicznych. Opona ta będzie miało mniejszą średnicę o jakieś 20 mm, w porównaniu do 195/50. Powinno być to coś pomiędzy 195/40, a 195/45.wasq - Śro 22 Lip, 2009 oki dzieki za info leci pomuk
ps. jak znajde ze gdzies u mnie pisales Anonymous - Śro 22 Lip, 2009 Martin nie wiem skąd to wziąłeś ,ale 580(ok 578 - 580mm) to jest średnica opony a nie jakaś wysokość od stopki czy krawędzi W tym przypadku rozmiar odpowiada 195/50/15 (576mm), opona może być trochę szersza,nawet r888 w tym rozmiarze ma coś ok 203 mm na szerokość.martin.h - Czw 23 Lip, 2009 Wiesz co, możliwe że jest jednak tak jak piszesz, aczkolwiek Michelin oznacza swoje opony np. 190/62 R17 i w tym przypadku jest to wysokość opony, ale od krawędzi. I wiem, że większość producentów tak oznacza opony.vitesse - Czw 23 Lip, 2009
GeKo napisał/a:
vitesse napisał/a:
mialem kiedys potenzy w saxo na tyle, prawie mnie obrucilo w zakrecie,
Ja miałem kiedyś slicka i też mnie obróciło czy nie powinienem sprawdzać ich możliwości....?
wiesz ale jakos specjalnie szybko nie wchodzilem w zakret bylem zakoczony bo na innych jezdzilem odczuwalnie szybciej, zreszta mozliwe jest by opona po zalozeniu na felge musiala sie wjezdzic czy cos ? teraz mam na tyle fuldy pierwszy zakret i polecialy ku.wy a teraz juz nie moge na nie narzekac