arssss - Czw 23 Maj, 2013 Kamil, w tej kwestii w pełni się z Tobą zgadzam. Cholernie wkurzające jest to jak chce sobie kupić bułkę do roboty i najpierw muszę bankomat odwiedzić.Anonymous - Czw 23 Maj, 2013
arssss napisał/a:
Cholernie wkurzające jest to jak chce sobie kupić bułkę do roboty i najpierw muszę bankomat odwiedzić.
A do tego jak trafisz na "zły" bankomat to masz 4,5 prowizji arssss - Czw 23 Maj, 2013 I płacę miljony za dwie bułki GeKo - Czw 23 Maj, 2013
AleX napisał/a:
GeKo napisał/a:
Zresztą w PL prowizje są najwyższe w Europie, była nawet ostatnio chryja z tego ale i tak VISA i Mastercard powiedziały że nie zejdą i koniec.
Z całym szacunkiem ale pogoogluj jeszcze trochę bo powielasz bzdury z "prasy" typu SuperExpress własnie. Robiłem due diligence E-service i to nie jest tak super ładnie różowo i szampan się nie leje, będą zmiany stawek...
OK, to było google 5s, ale wtedy było wiele artykułów na ten temat. Artykuł jest z z Marca 2012 roku.
Kiedy robiłeś to due.... coś tam
Oświeć nas podaj szczegóły i konkrety. I jakie pozytywy nas czekają ?Anonymous - Czw 23 Maj, 2013
GeKo napisał/a:
Kiedy robiłeś to due.... coś tam
Oświeć nas podaj szczegóły i konkrety. I jakie pozytywy nas czekają ?
Nikt nic nie mówił o pozytywach a tak serio to poczekamy zobaczymy. Zmienią się wysokości opłat interchange (jeden ze scenariuszy zakłada ich usunięcie!?) oraz łatwiej będzie wynegocjować przez małe sklepy "lepszych opłat".
Projekt był w listopadzie 2012.
Blaszak u mnie pod blokiem przeistoczył się we franczyze ABC Market. Nastąpiła zmiana wystroju i asortymentu na lepszy/bogatszy ale ceny zostały na niezmienionym poziomie. Kartą płacę nawet za pizze z mikrofalówki kosztującą ~7-8pln...GeKo - Czw 23 Maj, 2013 Czyli na razie bzdury z SE są aktualne
Konsolidacja czy zrzeszanie się pod wspólną marką to chyba jedyna opcja dla małych firm aby przetrwać, z tym jednak różnie bywa. Często, choć zakładam że w zdecydowanej większości takie umowy zawierają absurdalne zapisy.
A tak przy okazji w Biedrze nie zapłacisz kartą, dzięki temu (wyczytane z prasy) zaoszczędziła 300mln teoretycznie.
Za to chyba przy każdej jest bankomat i można gotóweczkę wypłacić.kamil - Czw 23 Maj, 2013 zgadza się ale to chyba ewenement bo cofa nas do lat 80Anonymous - Czw 23 Maj, 2013
GeKo napisał/a:
Czyli na razie bzdury z SE są aktualne
Ja Ci piszę, że będą zmiany (zmniejszenie tych opłat lub ich usunięcie a Ty piszesz, że coś z linku który się nie otwiera jest aktualne... OK
I next time... z sensem poproszę bo czas tracę na tłumaczenie czegoś oczywistego.
GeKo napisał/a:
Za to chyba przy każdej jest bankomat i można gotóweczkę wypłacić.
Euronet gdzie ja na przykład mam 4,5 za wyciągnięcie kasy. Więc nie kupuje w Biedronce tylko w Lidlu gdzie po bożemu można płacić kartą. Ciekawe ile jest takich osób i jak to się ma do "zaoszczędzenia 300mln rocznie"? Tego pewnie nikt nie policzy.
Btw te 300mln to jakaś ultra bzdura. Przecież to nie oni płaca tylko transferują poprzez większe ceny na odbiorców - więc jak można zaoszczędzić poprzez niesprzedawanie?GeKo - Czw 23 Maj, 2013
AleX napisał/a:
piszesz, że coś z linku który się nie otwiera jest aktualne... OK
Przeczytali Twoją odp. na HeczHecie i usunęli (jak wrzucałem to jeszcze było)
Fajnie że znalazłeś i jednak coś się zmieniło
AleX napisał/a:
Btw te 300mln to jakaś ultra bzdura. Przecież to nie oni płaca tylko transferują poprzez większe ceny na odbiorców - więc jak można zaoszczędzić poprzez niesprzedawanie?
Sorry ale to samo można powiedzieć o Twojej powyższej wypowiedzi.
Masz doliczaną gdzieś opłatę za płatność kartą?, NIE, wiec jak niby miałaby być transferowana na klienta, że niby od dziś przyjmujemy płatności kartą to wszystkie ceny w górę o wysokość prowizji?.
Tego nie wiesz.
300mln to czysta teoria gdyby wszyscy płacili kartą, ale uśrednić pewnie się da na podstawie badań płatności kartą / gotówką.
Zakładam że ktoś to policzył że jednak im się taka opcja bardziej opłaca.
Zmień bank będziesz płacił 0zł za wyplate z Euronetu.M - Czw 23 Maj, 2013 Każdy sklep podnosi ceny odpowiednio o prowizję za płatność kartą, tylko te prowizję płaci tak samo klient gotówkowy, na wypadek gdyby wszyscy zaczeli płacić kartą.Anonymous - Czw 23 Maj, 2013
Anonymous - Czw 23 Maj, 2013 A mnie wkurwia ze ta tranzakcja karta trwa tak dlugo.dlaczego za granica ta maszynka zalatwia sprawe w 0,5 s a u nas potrzebuje 5minGeKo - Czw 23 Maj, 2013
M napisał/a:
Każdy sklep podnosi ceny odpowiednio o prowizję za płatność kartą, tylko te prowizję płaci tak samo klient gotówkowy, na wypadek gdyby wszyscy zaczeli płacić kartą.
Bardzo w to wątpie.
Raczej każdy traktuje to jako koszt.
rabarbar napisał/a:
A mnie wkurwia ze ta tranzakcja karta trwa tak dlugo.dlaczego za granica ta maszynka zalatwia sprawe w 0,5 s a u nas potrzebuje 5min
Prawdopodobnie dlatego że u nas transakcje idą zwykłą linią telefoniczną w większości przypadków, co jest powolne ale gwarantuje bezpieczeństwo transakcji.
Paypassy są offlineowe u nas więc jest szybko.