k-mart - Śro 26 Sty, 2011 Temat postu: [KU] KuchniaSos pomidorowy à la LTL-transport
Potrawa dla leni. Mozna przetrzymac pare dni w lodowie.
Skladniki:
pomidory w puszkach oraz jakies wino czerwone
grzyby, pare cebul oraz czosnek
peperoni
Niestety zapomnialem kupic kalafior i oliwki
Gotujemy:
Pomidory do gara, dolewamy szklanke wody, dodajemy pociete peperoni.
Dodajemy grzyby i co kto jeszcze chce z warzyw.
Calosc grzejemy na pol-gwizdku.
Dolewamy wina, +/- polowe flachy.
Wsypujemy 3 kopiaste male lyzki bouillonu oraz 3 soli.
Teraz cebula i czosnek (oczywiscie potasowany lub przetarty)
No i niech sie gotuje na 1/3 mocy podczas minimum 40min.
W miedzyczasie mozemy wykapac psa, jak widac bardzo zadowolony z tej okazji.
Na koniec przyprawiamy sobie jak komu pasuje, to moje skladniki.
Gdy wszystko dobiego do konca, smazymy mieso (drob).
Bardzo wazne: nie zapomniec o gestej smietanie i dolaniu oleju oliwkowego.
W ten sposob dopiero robi sie z tego sos
Efekt koncowy: iQ - Śro 26 Sty, 2011 Mega temat Konrad - Śro 26 Sty, 2011 Da się to zjeść??
Czy ja dobrze widzę, że tam w rogu są robaki w opakowaniu??
k-mart - Śro 26 Sty, 2011 Dzisiaj wyszlo idealnie budzik - Śro 26 Sty, 2011 Doobre musi być, spróbuję cos takiego ogarnąć Yarko - Śro 26 Sty, 2011 to na siłe czy mase ?k-mart - Śro 26 Sty, 2011 mase
p.s. nadaje sie idealnie jako podklad przed piciem fydi - Śro 26 Sty, 2011 Robię coś zbliżonego, ale prostszego. No i bez cebuli, której nienawidzę Bart - Śro 26 Sty, 2011 mam ślinotok k-mart - Śro 26 Sty, 2011
fydi napisał/a:
Robię coś zbliżonego, ale prostszego. No i bez cebuli, której nienawidzę
A ja akurat kocham cebule i czosnek
Mam nadzieje, ze temat sie troche rozruszy.
Gotowanie to jedna z niewielu rzeczy ktora lubie robic, chetnie zapoznam sie z receptami innych ekspertow
Bart napisał/a:
mam ślinotok
Przepraszam!zefir - Czw 27 Sty, 2011 na 5 tym zdjeciu slychac strzaly!!!!
mega przepis , sprobuje go w ten likend!! wino wytrawne czy pol wytrawne?? rozumiem ze drugie pol butelki spozywamy podczas gotowania??k-mart - Czw 27 Sty, 2011
zefir napisał/a:
wino wytrawne czy pol wytrawne?? rozumiem ze drugie pol butelki spozywamy podczas gotowania??
wytrawne, smak sie wyostrzy Tylko jakies tanie oczywista
Drugie pol butelki spozylem dzien wczesniej, gdy sie napije nie jestem glodny zefir - Czw 27 Sty, 2011 a widzisz, a u mnie odwrotnie
tak myslalem ze wytrawne i dobrze
podziekowal i szerokosci !!KarQ - Czw 27 Sty, 2011 Kej, gdzie jest reszta pół flachy się pytam misiek86electro - Czw 27 Sty, 2011 Ja będęnastępny
Że lubie makaron i jest zdrowy przepis będzie z nim w roli głównej
1)
Kupujemy:
1.1 Makaron pełnoziarnisy (jest wiele zdrowszy, wiecej białka mniej tłuszczu ) penne
1.2 Szpinak rozdrobniony najlepiej czysty bez śmietany itp
1.3 Czosnek
1.4 150g (dla jednej osoby) piersi z kurczaka może być indyk
1.5 Serek topiony
1.6 Oliwa z oliwek
Przygotowanie 15min
"tasujemy" (zayebisty tekst) czosnek, wrzucamy na oliwe z oliwek do tego pokrojony kurczak. Wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy szpinak zamrozony. żeby szybciej doszedł mozna go rozbić. I dalej dusimy na 1/4 gwizdka. Jaka spróbujemy i szpinak nie bedzie juz "trawiasty" dodajemy pół serka topionego i mieszamy dusząc
Na koniec doprawiamy do smaku- kto co lubi ja tylko pieprze i lekko sole ( serek jest słony)
SMACZNEGO!
aaa między czasie oczywiście gotujemy makaron
(wszystko podajemy razem, albo jako sos albo misz masz )