auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 16 Wrz, 2007
Ja nigdy nie czuje takich różnic, to zbyt małe zmiany żebym je poczuł.
Tak samo z oponami jeżdze na jakichś tam i ktoś np pyta jak trzymają, no to cholera nie mam pojęcia bo jeżdze na nich cały czas i jestem przyzwyczajony ze jest jak jest, co innego przesiadka po bezpośrednio z jednej na drugą opone to już coś tam można powiedzieć która lepiej trzyma, ale też nie zawsze.
mikson [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007
a ja w yarisie czuje lepsza reakcje na gaz i szybsza reakcje silnika jak jest zimne dobre arktyczne powietrze widac yts nie byly projektowane na polske tylko na kolo podbiegunowe heheheh
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Zdecydowanie ma wpływ.
W zeszlą zimę bawiłem sie dolotem - zrobiłem pod to pierwszego iceboxa czyli dolot zaciagajacy zimne powietrze + program = było duużo szybciej.
Intake air temperature vs. power
Engine power is related to air intake temperature. There is a well known formulae for calculating the effect of raised temperature on power output.
Intake Temperature Power Loss Example Power Output
20oC 0% 200bhp
40oC 3.5% 193bhp
60oC 7% 186bhp
80oC 10% 180bhp
100oC 13% 174bhp
mikson [Usunięty]
zgadzam sie tak samo ma cisnienie i wilgotnosc powietrza wplyw na moc,
ale u nas najwieksze znaczenie ma temperatura, dlatego ludziki nie lubia robic pomiarow na hamowni podczas lata
jest taki rajd , nie pamietam jak sie nazywa iles kilometrow pod gore , mega szybkie bryczki,
i pokonujac roznice wzniesienia nie bede strzelal ale 2-3 km okazuje sie ze traca mocy ponad 40% czy wiecej
takze parametry powietrza maja spory wplyw na moc silnika,
Marcel 08 napisał/a:
eM napisał/a:
Zdecydowanie ma wpływ.
oczywiscie,ze ma ale bez przesady..... to nie jest az taki przyrost zeby to AZ tak odczuwac
Alez oczywiscie ze jest bardzo odczuwalny
Marcel [Usunięty]
eM no prosze cie, moze jest na papierze bardziej, ale zeby odrazu czuc sie jak w bolidzie f1
nie zaprzeczam,ze nie, w aucie ktore ma profi dolot czy aucie z turbo napewno, ale w seryjnym, nawet wersji sport nie wiem ..... no niewazne, ciesze sie ze jest zimno i jest opcja SPORT + w autach - musz sobie ogarnac dolot
Marcel 08 napisał/a:
eM no prosze cie, moze jest na papierze bardziej, ale zeby odrazu czuc sie jak w bolidzie f1
nie zaprzeczam,ze nie, w aucie ktore ma profi dolot czy aucie z turbo napewno, ale w seryjnym, nawet wersji sport nie wiem ..... no niewazne, ciesze sie ze jest zimno i jest opcja SPORT + w autach - musz sobie ogarnac dolot
Nie no to nie jest taki gain jak w turbo.
Ale w zimie udalo mi sie zjechac z 53 do 17stopni w dolocie. to jest jakies 6% mocy. MALO?
mikson [Usunięty]
dziku zaraz wlaczy sie do dyskusji i nam opisze to technicznie
ale prawda jest taka ze im zimniejsze powietrze to jest gestrze wiec silnik dostaje wiecej powietrza i do mieszanki ktora rownowazy dodaje wiecej paliwa i mamy maly przyrost mocy
tak jak to rozumiem w najprostrzy sposob tlumaczac