auto: 106 S16, Willy
silnik:: TU5J4 1.6 16V
moc: 168km Pomógł: 18 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2008 Coś szumi w kołach...
Siem!
Mam jeden problem - coś hałasuje chyba z okolic kół (zaczęło już przed zmianą felg) - dźwięk jest jakby "toczący się" takie szorowanie/szuranie. Uprzedzam - macałem i opony nie ocierają o nadkola na 99%, felgi są wyważone wraz z tymi oponami. I jeszcze gdy jadę prosto i zacznę skręcać prawo-lewo, to coś szura/szumi bardziej...
Teraz są założone dystanse z centrowaniem na moją piastę, w felgach wycentrowane są pierścieniami (nie jednym, bo złożonym z dwóch - był problem z dostaniem takich dużych, ale profi serwis który to ogarniał zapewnił, że będzie OK). Przy montażu okazało się, że śruby są jakby trochę za długie - wkręcało się chyba 13,5 "gwintów", ale goście sprawdzali i mówili że nie jest to problemem, nic nie ociera i sie dobrze kręcą koła (może to jest problem?).
Co to może być za cholera? Łożyska? Opony szumią? WTF?!
_________________ "If in doubt, flat out." - Colin McRae
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2008
he he też czytałem wybiórczo, że to przed zmianą felg... późna pora juz . To raczej będą łożyska, ale tak jak mówi Dżon podnieś auto zakręć kołem i sprawdź czy są luzy.
Niecałe 60k km. Właśnie zastanawiam się, co jest przyczyną tego szumienia - jeśli to łożyska, to dlaczego zaczęły dawać ciała? To już ich czas, czy coś to spowodowało?
auto: 205/C4
silnik:: tu5j2
moc: ~100km Pomógł: 73 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Skąd: Bydgoszcz
lozysko ory to kolo 80 zł wystarczy wymienic jedno ktore szumi podnies samochod z jednej strony wlacz silnik i dajesz w palnik a ktos sobie stoi przy kole i nasluchuje gdzie szumi !!
Marcel 08 napisał/a:
ale czy to jest BARDZO GŁOSNE? czy po prostu jest szum? jakiej firmy masz opony?
jak cos podjedz jutro do nas po 14 to zoabczym
Hmm... Zalezy co dla kogo jest bardzo głośne. Mnie to irytuje i jest wkurzające, dośc głośne i nieprzyjemne, boję się z tym jeździć - do tego dochodzi jakieś szuranie większe przy skręcaniu. Te śruby chyba trzeba skrócić jednak do świętego spokoju.
Marcel, jutro nie dam rady - mogę we środę do 14, ew grubo po 19. Nie wiem jak przyjmujecie.
Opony mam Avon ZZ3. Pytałem o nie dlatego, że mam wrażenie że nie są równo zużyte (tzn np. z tyłu bardziej od wewnątrz, chyba że mają taki bieżnik...)
Ponawiam pytanie - od czego łożyska mogły się sypnąć.
PS Takie charczenie przy cofaniu samochodu, bardzo często spotykane - co to jest?