Wysłany: Śro 20 Maj, 2009 Usunięcie farby z tworzywa
Potrzebuję pozbyć się farby z dwóch plastikowych listewek. Czym to zrobić aby nie uszkodzić tworzywa? Czy zanurzenie w płynie hamulcowym da radę? A może jakieś środki do tworzywa? Macie jakieś pomysły?
auto: Punto GT
silnik:: 2.0T
moc: 350km Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Paź 2008 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 20 Maj, 2009
Mozesz sprobowac nitro, albo rozpuszczalnikiem. Tylko zalezy jeszcze jakiej grubosci jest ten plastik, bo jak ja czyscilem taki o gr1mm to sie powyginal
Moze papierem sciernym delikatnie ?
_________________ Juz niedlugo nie tylko przyspieszenie, ale i skrecanie, hamowac bede na drzewie
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
Nitro odradzam ropuszcza plastik , sam mam kłopot jakis czas temu dorwałem komplet poszerzeń RS tyle że pomalowane na czerowono . i nie mam pojęcia jak to pościągać.
Płyn hamulcowy albo ciepła woda z Kretem do udrożniania rur, tylko z temp wody nie przesadzić, bo powygina plastiki.
No i opary z tego kreta nie za zdrowe są
Z Nitro racja, jak się dłużej potrzyma to topi plastik
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Martin Domyślam się że chodzi o te listewki co mają być czarne, ale nielakierowane z przodu na zderzaku? Jeśli tak to zmatować stary lakier i kupić tzw. Bumper czarny do zderzaków, prysnąć i po sprawie no i Pomuka
A zmatować czym, papierem ściernym? A ten Bumper to rozumiem, że środek do nadawania połysku elementom z tworzywa. Mam tylko dylemat bo listewki z tyłu mam orginalne czarne nielakierowane i mają taką jakby strukturę tworzywa (wiesz o co chodzi) i wtedy musiałbym je zmatować też.
auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km Pomógł: 115 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Skąd: Warszawa Centrum
martin - ja akurat kiedyś zrobiłem odwrotnie (miałem ori i polakierowałem).
Problem z plastikami w 106 jest taki ze samoistnie szarzeją, a pod wpływem działania chemii to się moga zrobić wrecz popielate...
Popieram pomysł z płynem hamulcowym. Im tańszy tym lepszy
_________________ A można było jeździć francuzem całe życie...
ŁukaszS3 Mam wykształcenie jak prezydent mistrz jebaka
auto: EVO V
silnik:: 4G63
moc: 334km Pomógł: 16 razy Dołączył: 20 Lut 2009 Skąd: Ustroń
Martin a planujesz to pomalować znów czy tylko ściągnąć farbę i tak zostawić?
_________________ "Najważniejsze to ecu ktore leje paliwo i wali iskrą a nie zastanawia się czy misiom na biegunie nie bedzie za ciepło " by eM
Planuje tylko ściągnąć farbę, ale teraz to już sam nie wiem czy zostawić to i pomalować tył, czy usunąć farbę z przedniej ?
CHRZANEK napisał/a:
martin - ja akurat kiedyś zrobiłem odwrotnie (miałem ori i polakierowałem).
Ile kosztuje polakierowanie takich listewek?
p106rallye [Usunięty]
W rallye oryginalnie te listewki są w kolorze nadwozia . Jedź do Motipa na Podlesie i dobierz sobie spray pod kolor samochodu - pucha 400 ml chyba 40zł plus podkład do plastików i sam to pomaluj .
W rallye oryginalnie te listewki są w kolorze nadwozia.
W niebieskich i białych. W czarnych są niemalowane
ŁukaszS3 Mam wykształcenie jak prezydent mistrz jebaka
auto: EVO V
silnik:: 4G63
moc: 334km Pomógł: 16 razy Dołączył: 20 Lut 2009 Skąd: Ustroń
martin.h napisał/a:
Planuje tylko ściągnąć farbę,
Jeśli tylko ściągnąć farbę to można by spróbować płynem hamulcowym ale jak potem coś Ci odyebie i będziesz je chciał znów pomalować bo np brzydko wyjdzie to nowe plastiki na bank bo te będą już zatłuszczone i nic im nie pomoże. Ja malowałem elementy zderzaków w eSce i były problemy bo kiedyś je przejechałem Plakiem i farba spływała bo ciężko wyczyścić to z tłustego. Zostawiłbym to w kolorze nadwozia bo tak jest ładnie a nie wiadomo czy to nie będzie bardzo blaknąć czy szarzeć po zastosowaniu jakiegokolwiek środka a przy czarnym kolorze nadwozia będzie to bardzo razić.
_________________ "Najważniejsze to ecu ktore leje paliwo i wali iskrą a nie zastanawia się czy misiom na biegunie nie bedzie za ciepło " by eM
Mitsubishi Lancer Evolution V
Fiat 127 MkI
p106rallye [Usunięty]
martin.h napisał/a:
W niebieskich i białych. W czarnych są niemalowane