auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010
Zdecydowałem się na Millersa. Kilka rzeczy mnie przekonało na jego korzyść, głównie nagroda na międzynarodowych targach motorsportu. Dam znać jak się sprawuje. Transelfa nie chce.
auto: DS3 THP
silnik:: 1.6T
moc: 156km Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Sie 2009 Skąd: Tarnów
Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010
Ostatnio jak rozmawiałem z Grześkiem Kozerą (4motorsport.pl) to mówił ze jak dawniej wszyscy do silników i skrzynii kupowali u niego Motula tak teraz wszyscy przeszli na Millersa bo ponoć jest duzo lepszy (i Grzesiek tez tak uważa)
auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm Pomógł: 167 razy Dołączył: 03 Cze 2007 Skąd: z dupy
Wysłany: Śro 15 Wrz, 2010
a co Panowie powiecie na takie zagadnienie:
Mam ducato, 270tysięcy km, niecałe 3 lata, olej w skrzyni oryginalny. Goście z ASO mówią, że producent nie przewiduje wymiany, ale mają to jeszcze sprawdzić. Po moim naleganiu powiedzieli, że jeżeli da się w ogóle oleum wymienić to zmienią. Słusznie się upieram?
Prawie żaden producent nie przewiduje wymiany oleju w skrzyniach manualnych. Jedynie w przypadku jakiś aut sportowych jest to uwzględnione. Po prostu przy zwykłej jeździe olej w skrzyni manualnej ma lajtowe warunki pracy i nie ma konieczności jego zmiany.
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
martin.h napisał/a:
Prawie żaden producent nie przewiduje wymiany oleju w skrzyniach manualnych. Jedynie w przypadku jakiś aut sportowych jest to uwzględnione. Po prostu przy zwykłej jeździe olej w skrzyni manualnej ma lajtowe warunki pracy i nie ma konieczności jego zmiany.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Czy jadąc po bułki kręcisz motor do wysokich obrotów, czy często zmieniasz biegi, raczej nie. Olej traci swoje właściwości m.in. przez wysoką temperaturę, a w większości przypadków do takiej jest daleko.
Po prostu w narmalnych warunkach eksploatacji większości samochodów osobowych olej nie traci swoich właściwości dlatego nie trzeba go wymieniać.
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Uważam że olej w skrzyni dostaje nie gorzej niż silnikowy, ale z powodu dużo mniejszej prezycji pracy elementów w skrzyni wymiana oleju jest po prostu pomijana jako nieistotna.
Skrzynia nie posiada elementów które suną po filmie olejowym, typu zespół tłok-korbowód-wał. Po prostu są tam przekładnie które mogą być smarowane nawet końskim łajnem.
Mimo wszystko po kazdym upalaniu bede zmieniac olej w skrzyni.