auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 11 Paź, 2006 "Policja wypowiada wojnę tuningowcom"
"Policja wypowiada wojnę tuningowcom"
"Metro": Policjanci idą na wojnę z właścicielami podrasowanych aut. Będą wlepiać mandaty tym, którzy mkną przez miasto maszynami wyjącymi jak bolidy Formuły 1. Mandat może wynieść nawet 500 zł.
"Gdy auto przekracza dopuszczany poziom decybeli, od razu zatrzymujemy dowód rejestracyjny" - przyznaje Marek Rupental ze szczecińskiej drogówki.
"Średnio mamy kilka takich przypadków na tydzień. Do trzech razy sztuka. Kierowca, którego złapiemy dwa razy, trzeci raz nie odważy się już wyjechać na ulicę. Za dużo kosztów i kłopotów z załatwieniem formalności" - mówi.
Jak policjanci badają, czy auto jest za głośne? Nowoczesnym sprzętem do mierzenia decybeli. W świetnie wyposażonych autach do łapania piratów mają też od jakiegoś czasu urządzenia do sprawdzania jakości spalin i przepuszczalności światła przez przyciemnione szyby.
"Tuningowanie staje się coraz popularniejsze, więc i my musimy iść z duchem czasu" - przyznaje Marcin Szyndler z Komendy Głównej Policji.
Jazda źle podrasowanym autem może sporo kosztować. Mandat - w zależności od oceny policjanta - może wynieść nawet 500 zł.
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km Pomógł: 38 razy Dołączył: 20 Gru 2005 Skąd: z polecenia
Wysłany: Śro 11 Paź, 2006
hahaha, bedzicie mieli sytuacje jaka juz od zawsze panuje w CH
Zawsze zazdrosilem ze w PL mozna robic co sie chce w furze a tu nic nie wolno, wszystko musi przejsc przeglad itd.
N.p.
Jade sobie luzingiem na relakscie cliowka, kontrola rutyna gdzie psy zdejmuja wybrane fury z ruchu. Oczywiscie i mnie...
Ze kola 17" maja minimalny odstep od przedniego zderzaka i pewnie ocieraja itd., mierzyli centymetrem a ja musialem skrecac kola. Na szczescie kola mam wbite w dowod. Potem wydech - koncowka remus tez wbita. Wiec pomiary dB oraz spalin (dobrze ze kat jeszcze nie wyjety bo pewnie dowod samochodu by wyrwali)
itd itd....
tragedia! Ktoregos dnia kupie w rosji czolga, rozwale bramy glownej komendy i zrobie im tam niezla rozpierduche za to co oni mi robia psychicznie hehehe :514: :622:
auto: Clio Sport
silnik:: 2.0
moc: 201km Pomógł: 53 razy Dołączył: 10 Sty 2006 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 11 Paź, 2006
oj wtedy to bym wpadl ladnie... trzeba bylo zadzwonic nie zapomne do konca zycia
zawsze moglem powiedziec, ze sie spiesze bo mi chlodnica cieknie i jak bede jechal wolniej niz 150 to wg moich obliczen wykapie przed punktem docelowym
_________________ Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.