zgodnie z przepisami dla kategorii B calkowita masa ciagnionej przyczepy nie moze przekraczac masy calkowitej ciagnacego ja pojazdu (zatem laweta ze znajdujacym sie na niej samochodem musi byc lzejsza od auta ciagnacego lawete)
dodatkowo laczna masa calego zestawu nie moze przekraczac 3500kg
przewaznie wychodzi na to iz trzeba postarac sie o wyzsza kategorie prawa jazdy
Misiek_lbn Aż żal się spieszyć na tym forum victory is mine !
auto: Lancer Evo VII
silnik:: 2.0
moc: 330km Pomógł: 17 razy Dołączył: 24 Lut 2007 Skąd: Horsham
Wysłany: Sob 03 Mar, 2007
ja nym stawial na jakiegoś dużego diesla... omega 2.5 TD
albo jakies terenowe typu Frontera czy coś też w dieslu, bo benzyniacze sporo palą...
p106rallye [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Mar, 2007
Pod kategorie B właściwie podchodzi tylko laweta o DMC 1,5(ciężko taką znaleźć),wynika to z tego jak napisał Niemy,że przyczepa nie może być cieższa niż samochód.Ja mam mondeo,które waży ok 1530 kg plus kierowca czyli ok 1610 kg,a w dowodzie mam ,że mogę ciagnąć przyczepe 1600kg.
auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm Pomógł: 33 razy Dołączył: 09 Kwi 2006 Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 04 Mar, 2007
124 niezły wybór! Nawet Ci mechanika załatwie! Tylko jak auto ma duzo jeżdzic to wtedy bez turbo!
_________________ ...
p106rallye [Usunięty]
Polecam ci mondeo 2.0 TDDI(TDCI są pododno wadliwe,nie lubią posliego paliwa).Mam teraz przejechane 200tyś km,zrobiłem nim 150 tyś i oprócz tzw "eksploatacji" nie kiwnąłem przy nim palcem.Jest to naprawde solidny samochód i mało pali.Miesiąc temu miałem okazje holować firmowego VW LT i nawet nie jęknął pod takim ciężąrem >2t,więc z lawetą sobie bez problemu poradzi.
Ostatnio zmieniony przez p106rallye Nie 04 Mar, 2007, w całości zmieniany 1 raz
auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km Pomógł: 23 razy Dołączył: 24 Lut 2006 Skąd: Wch
Do ciągnięcia lawety imho któryś z diesli laguna 1 ph2 dCi, passat b5 tdi, a4 tdi, octavia tdi, omega tds, każde z tych aut jest na tyle wielką krową że spokojnie poradzi sobie z pociągnięciem lawety i bezstresowym podróżowaniem na trasie.
lawety to sie lepiej ciagnie busami albo terenowymi, min. dlatego za tyl osobowki ci strasznie siadzie. Terenowki sa dosc drogie zasadniczo ale moze poszukasz busa - vw t4 czy wito to chyba za drogie ale moze takie cos:
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
p106rallye jaką DMC ma mondeo ??
[ Dodano: Nie 04 Mar, 2007 ]
pcs tez myślałem o busach tylko sprawa nr1 ze moze to juz przekroczyc wsomie 3,5 t z lawetą a kolejnie ze przewaznie są to dosyć mało komfortowe auta a np przy wyjazdach 1500Km jakoś ten komfort się liczy.