Wysłany: Pią 30 Mar, 2007 techniczne/mechaniczne roznice miedzy F4R z Clio RS '00 i 02
witam po dlugiej nieobecnosci
poszukuje informacji nt. roznic w silnikach F4R w Clio RS. Moj silnik jest z 2000roku czyli ph1, dysponuje drugim silnikiem z 2002roku czyli ph2, oba o mocy 169KM. Pytanie brzmi czym roznia sie te silniki?? Wiem ze w ph2 gaz nie jest juz na linke. Z tego co wiem glowice sa identyczne. Najbardziej ciekawi mnie czy elementy typu wariator zmiennych faz rozrzadu jest taki sam, czy wtryski/cala listwa jest identyczna? Mysle ze kable i swiece to akurat to samo, wiec tak samo powinno byc z cewka.
Jak wyglada sprawa poduszki pod skrzynie? czy ta w ph1 jest inna od tej z ph2? Bo RS ma podobno inne poduszki niz pozostale.
Borykam sie z troche nierowna praca silnika na wolnych obrotach, i tak zastanawiam sie czego to moze byc wina, na komputerze zero bledow.
Glowice phI i phII z tego co kiedys czytalem roznia sie, walki tez.
Najlepiej robi sie mix walkow i glowicy, tylko nie pamietam czy glowica czy walki z phI