moj starszy tez sie przymierza do takiego zakupu i z tego co doslyszalem obecnie najlepsza jakosc obrazu ma Sony Bravia pozniej Samsung, podobno wiele firm kupuje matryce od Samsunga
auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 21 Lis, 2006
Generalnei to temat na forum majsterkowicz pl, ale ja słyszałem, ze każdy lcd (przynajmniej na razie) ma gorszą jakośc obrazu przy normalnej telewizji niż normalny kineskopowy telewizor.
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
Wysłany: Wto 21 Lis, 2006
oki - napiszę co wiem: najrozsądniej wychodzi samsung; lcd mają wyższą rozdzielczość (teraz większość już nawet pod HD), więc obraz z kabla jest.... hmmmm... problematyczny... Przy cyfrowej satce już nie jest źle, jeśli masz/będziesz miał n tv to powinno być gites. Z plazmami jest taki ból, że pojedyńcze pixele z powodu samej zasady działania nie mogą być zbyt małe, więc jeśli plasma to tylko duuuża.
przejdz sie do pierwszego mediamarkt i zobacz co juz lcd potrafi
przez ostatni rok spory zrobil postep w ilosci wysietlanych kolorow, kontrascie i szybkosci krysztalu, i obrobki cyforwej przez procesor
porownywalem jak masz np dobry sygnal cyfrowy to jest porownywalnie jak dla mnie z normalnym moniem, (oczywiscie mowie tu o tym samsungu z nowym lcd) a mam oko niezle, a nie mowie juz o trybie hd wysokiej rozdzielczosci to juz jest kosmos
faktycznie do tej pory plazmy mialy lepsze spektrum kolorow ale z nimi bym problem i jest ze nie moga uzyskac malego piksela i dlatego nie ma malych przekatnych, sa bardziej pradozerne , gdzies bylo ciekawe porownanie na necie zalety i wady obu technologii, www.tomshardware.pl
w chwili obecnej lcd zrobily duzy postep w jakosci wyswietlanego obrazu i powoli doganiaja plazmy a cenowo sa sporo tansze
pozdr
co do tego ostatniego linka
to powiem tak
wolalbym kupic 32cale ale nowsza lcd o jedna generacje
linka masz w pierszym moim poscie
Najpier byl wybor plazma - lcd.
Plazma odpadla bo:
- ma zazwyczaj nizsza rozdzielczosc
- ma duzo wyzsze zuzycie pradu
- wypalaja sie
- paleta wyswietlanych barw
Ten ostatni punkt mnie rozwalil w plazmach. Maja tragicznie mala palete barw, jak ogladamy niebo to widac paski i dithering ktory stosuje tv.
Co do spektrum barw to mierzylem swoj telewizor odpowiednim przyrzadem (mamy dzial zajmujacy sie tym) i PRZEWYZSZA to ktore jest wymagane dla monitorow lcd i wymaganych dla sygnalu pal/secam.
Zrobilem sobie profil dla monitora i mam idealne kolory dla sygnalu z pc'ta
Plazmy maja natywnie teoretycznie lepsza metode uzyskiwania koloru, one dodaja kolory a nie odejmuja od bialego jak lcd. Ale u mnie lcd wygral.
Korzystam z niego jako monitora do kompa, na plazmie by zostaly slady.
Ogaldam tv, jest OK.
WYbralem 32 cale ze wzgledu na maly pokoj, a pozniej z nich wskazali jako najlpszy ten model. Jak malo ktory ma matryce pva.