auto: Mazda CX7
silnik:: czysty
moc: ze 230km Pomógł: 12 razy Dołączył: 16 Gru 2005 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 18 Lut, 2008 budowanie/burzenie - może ktoś się zna..
Panowie, za niedługi czas, iż stało się to bardzo modne w naszym gronie rozpoczynam tune mieszkania, problem mam z jedną ściąną o wymiarach 1,2m/0,92m
spółdzielnia nie chce powiedzieć mi co to jest bo sami nie wiedzą, możliwe że to ściana nośna... super, ale ja chcą ją wykorzystać pod szafę i potrzebuje wyciąć ją do wymiaraów 1,2m/0,35m
możliwe czy nie możliwe, jak możliwe to jak to ew zabezpiczyć, jakieś stemple ?
aha, mieszkanie nieduże ponieważ około 35m2 i stare budownictwo, (bloki na Woli, przy sądach w Warszawie )
aaa i jeszcze dobra sprawa, czym wyjżej idąc (piętrami, a moje jest na 4 piętrze.. to na strychu ściana jest dużo cieńsza... )
mikson [Usunięty]
Wysłany: Pon 18 Lut, 2008
na nośne ściany ciężko jest dostać pozwolenie na przeróbkę musisz pogadać z jakimś architektem albo konstruktorem najlepiej on zna prawo budowlane i powie ci co i jak
na moje oko nic z tym nie zrobisz na 99%.
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
poczekaj aż Feeeman wróci z żona - jego Ania jest z wykształcenia właśnei nie wiem dokłądnie kim ale zajmuje się projektowaniem budynkó, nadzoruje to itd itp.
Napewno Ci odpowie co można co nie
_________________ when the flag drops the bullshit stops
ja w wilanowie wyburzylem wszystkie sciany i stawialem od nowa ale nosnej ruszyc nie mozna bylo.. nikt tam takiej zgody nie chcial wydac. przez to niestety nie mam wymarzonej wyspy w kuchni
auto: Mazda CX7
silnik:: czysty
moc: ze 230km Pomógł: 12 razy Dołączył: 16 Gru 2005 Skąd: Warszawa
no tak działowe to można walić, ale z nośnymi to może być kicha,
tak jak pisałem wcześniej to jest stare budownictwo, zdobycie planów to jakiś koszmar.
Mam nadziej że to jest tzw dziura, czyli nic zamurowane, sąsiad z ostatniego piętra, a dokładnie poddasza, zburzył jedną ścianę ponieważ zastanawiało go co to jest i okazało się że tam są 2 pokoje, tzn to była jakaś szpara zamurowana, dużo śmieci itd.. więc może i to moje 1,5 to jakiś śmietnik budowniczych, a może dokładnie budowniczego bo z tego co sie dowiedziałem blok w tych czasach (oczywiście nie ten jeden) budowany był przez lejdis
Marcel [Usunięty]
jezeli jest to sciana nosna to teoretycznie nie mozesz jej wyburzyc, ale mozesz wyburzyc jej czesc i podeprzec wlasnie jakims stemplem - ja chcialem u siebie wyburzyc czesc pomiedzy pokojem a d.pokojem to mielismy zrobic dziure i "obudowa" to drewnianymi steplami i dodatkowo podepszec i dało by rade ...
znajmi wywalili na parterze w budynku 4p i nic sie nie dziele ....