Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album


Poprzedni temat «» Następny temat
[Kuchnia] - BEEF czyli steki na miescie i w domu
Autor Wiadomość

pcs 
dodatkowe kategorie


auto: volvo 240 turbo
silnik:: B204gt
moc: 200km
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 06 Gru 2005
Skąd: WW

Wysłany: Wto 01 Kwi, 2008   [Kuchnia] - BEEF czyli steki na miescie i w domu

Natchnelo mnie bo primo ciagle o jakiejs zoltej kuchni a nic o krwistych byczkach, ktore bardzo lubie.

Zacznijmy od lokali:

- BOSTON Port - ponoc najlepsze steki w warszawie (do wyboru t-bone, rib eye, new york i jakis szefa) ceny 33-49 za samego steka. Ponoc sekret w tym ze Szef ma miesko skads spod lady wyciagane. Standard lokalu ... wietnamska budka ze stadionu. No wiec moj T-bone byl niezly, w wersji srednio wysmazony byl bardziej krwisty od krwistego gdzie indziej, ale w sumie tak lubie. Czuc ze miesko nie z rzanta czy kerfura, dobrze przyprawiony, maselko tez smaczne w sumie polecam. Potem zjadlem jeszcze pol New Yorka Kasi i nie byl taki dobry, rzeklbym ze gorszy niz w Jeffsie. W lokalu maja tez smazone rybki, ponoc bardzo smaczne, polowy nazw tych ryb nigdy wczesniej nie slyszalem.
- Jeffs - moim zdaniem mieso maja niezle, ale pojecie wysmazenia zupelnie inne inz powinno.
- Szwejk - nie wiem czu zamowilem tam steka, mial byc z argentynskiej wolowiny a byl ze starego buta.
- Relais de Entrecote - Genewa - absolutnie najlepsze steki w wersji europejskiej (w knajpie zawsze full a podaja tylko steki 1 rodziaj z frytkami)

Stek w domu:

osobiscie po niezliczonych probach uwazam ze w domu steka da sie zrobic wylacznie z poledwicy. Robi sie absolutnie banalnie i szybko, ale znacznie trudniej kupic poledwice. W wiekszosci sklepow na zamowienie. Osobiscie biore z kerfura i jest ok (cena ok 75zl za kg).

Moje ulubione zestawienie:

- poledwica: kroimy w plaserki ok 1,5-2cm grubosci, lekko tluczemy, wcieramy swierzo mielony pieprz i troche soli. Patelnie grillowa mocno rozgrzewamy, wrzucamy kawalek masla i od razu na to steki. Ok 2-4 min z kazdej strony.
- kroimy ziemniaczki na frytki i smazymy na patelni, nie za duzo i zadnych mrozonek.
- kroimy pomidorka, polewamy oliwa i octem balsamiczym + troche bazylii
- musztarda obowiazkowo Dijon

miodek!
 
 

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm


auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km
Pomógł: 40 razy
Dołączył: 08 Cze 2006
Skąd: Warszawa

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2008   

dobre steki maja w 99 ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Design by: DesignerCase.net fitting by szpak
Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 14