Citroen zmiażdżył konkurencję w rajdzie niemiec, a Peugeot zrobił to samo na Nurburgringu w przedostatniej Le Mans Series. Warto wspomnieć, że Pugi 908 hdi naklepały Audi R10 tdi na widok których jeszcze niedawno niemiecki motorsport się onanizował.
Francuzom faktycznie nie wszystkie auta wychodzą(szczególnie w wyższych klasach), ale w motorsporcie odnajdują się jak nikt inny, nice.
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
Wysłany: Pon 18 Sie, 2008
Ok, wszyscy do lachy.
Dlaczego Diesle klepą benzynę na Le Mans.
Moc jest funkcją BMEP (break mean effective pressure), pojemności i obrotów. Moc osiągana przy określonych obrotach ejst też zależna od przepływu mieszanki w przeciągu cyklu, efektywności termicznej oraz kaloryczności paliwa oraz odwrotności afr
(przerosło mnie to co napisałem - ale bardziej zainteresowanych odsyłam do magazynu RACE ENGINE TECHNOLOGY, wydanie 27 - DEC/JAN 08)
Wartość kaloryczna ropy jest o 5% większa niż benzyny. AFR Peugeota w Le Mans to coś około 19, a w przypadku aut benzynowych ok 12.
Zakładając że zwężki w dieslach wynoszą 39,9mm a silników benzynowych wynoszą 32,4mm można obliczyć stosunek mocy diesla do mocy benzyny. Powierzchnia dolotu w Tdieslach wynosi: 2500mm2 a w Benzynie 1700mm2
Podkładając to pod ten wzór
Otrzymujemy stosunek 1: 1,13 na korzyść diesla. Czyli silnika diesla są efektywniejsze o 13% Aby tą różnicę wyrównać należało by zmniejszyć średnicę zwężki w dieslach z 39,9mm do 37,5mm.
skąd ta różnica - prawdopodobnie FIA źle obliczyła średnicę zwężki nie biorąc pod uwagę różnic w kaloryczności paliwa oraz efektywności termalnej.
Sam nie do końca to ogarniam ale warto wiedzieć jak skomplikowane są procesy zanim powstaną zasady dopuszczające diesle do sportu i jak ciężko zrobić to poprawnie. Moja wiedza nie sięga na tyle daleko aby móc stwierdzić czy to co napisał prof. Gordon Blair w tym magazynie jest prawdą.. ale nie mam podstaw by mu nie wierzyć.
_________________ when the flag drops the bullshit stops