Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak sie jedzi na lewą nóżke ?
Autor Wiadomość

Michał 
Penetrator

auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km

Wysłany: Wto 13 Cze, 2006   Jak sie jedzi na lewą nóżke ?

Wlasnie wlasnie,moze mi ktos opisać ? Na czym to polega itd. ?
Ostatnio zmieniony przez M Śro 11 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Peter 
plotki... plotki...

auto: Type-R
silnik:: VTEC
moc: 200km

Wysłany: Wto 13 Cze, 2006   

nie wiem czy to nie polega na hamowaniu wlasnie ta noga by prawa caly czas byla na gazie.nie wiem czy o tym mowa bo jezeli tak to chyba nie ma zadnej zasady byle przyzywczaic sile nacisku lewej nogi na hamulec tak aby nie wyleciec przez szybe :D

44FG
[Usunięty]

Hamowanie lewa noga, a zarazem jazda "z lewej nogi" polega na dokladaniu jej podczas gdy prawa noga caly czas operuje gazem. Zastosowanie ma to glownie w jezdzie rajdowej.

Zasada dzialania jest prosta (mowimy o autach przednionapedowych lub 4wd, w RWD wszystko robi sie gazem):
hamujac powodujesz dociazenie przodu auta - zarazem wiec odciazenie tylu. Dodajac gazu odwrotnie. Hamowanie lewa noga powoduje wiec, ze auto staje sie nadsterowne (zaciesnia zakret). Mozna w ten sposob przejechac zakret z wieksza predkoscia "przytrzymujac" auto aby nie wypadlo przodem wlasnie przy uzyciu lewej nogi. W ekstremalnych przypadkach (na przyklad bardzo sliska nawierzchnia + fiat seicento) jestes w stanie postawic auto bokiem jak na recznym wykorzystujac technike hamowania lewa noga. Auto nie gasnie, gdyz caly czas trzymasz je na gazie, poniewaz tylna os nie jest napedzana - blokuje sie. Dodatkowym plusem jest to, ze nie musisz zdejmowac rak z kierownicy jak to sie ma w przypadku uzycia hamulca recznego.

To tak bardzo po krotce.

Na sliskiej nawierzchni osoba, ktora dobrze opanowala technike "lewej nogi" jest w stanie duzo lepiej "ustawic" auto do zakretu, a potem w tym zakrecie precyzyjnie je prowadzic operujac nie tylko kierownica, ale takze gazem i hamulcem na raz.[/list]

106 
You, you, you...
SIŁŁŁŁŁAAA :]

auto: 106 ITB, ///M3
silnik:: 1.6 8V
moc: 146++, 343km

na sliskiej nawierzchni lewa noga mozna ustawic nie tylko CC
106 bardzo przyjemnie reaguje na gaz i lewa noge, wiec
zapewne vts tez....

dociazenie przodu lewa noga bardzo przydaje sie na szybkich
lukach - mozna znacznie spokojniej, pewniej i szybciej przejechac
zakret

44FG
[Usunięty]

każde fwd/4wd można ustawić. Akurat rajdowym SC trochę pojeździłem i niesamowicie się to "stawia" z lewej nogi - nie każdy to lubi, ja akurat tak :D

M 
HEJTER
ZJEBYWACZ TEMATÓW

auto: BMW

Slyszalem historie o rajdowym lanosie w ktorym kierowca po przejechaniu oesu z ww omawiana technika - zatrzymal sie na dluzsza chwile na wcisnietym hamulcu (lub na recznym - to bylo dawno) i elementy hamulca sie "zespawały" :D

mi 
Stawiam wszystkim ....

auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm

uwaga dla wszystkich uczących się: dot3 raczej się nie nadaje (do pierwszych prób zwłaszcza), w moim "rezerwowym" seryjnym seju na Wyrazowie (taki podczęstochowski tor gokartowy, może kiedyś się tam spotkamy?) nie hamując lewą nogą na prawie każdym zakręcie straciłbym pewnie ze 3 sekundy na okrążeniu. Ogólnie technika jest stosunkowo prosta, przy pierwszych próbach trzeba tylko wyczuć hamulec - lewa noga zwyczajowo służy do naciskania sprzęgła w podłogę, więc na początku chyba każdy ląduje (jak napisał Peter) na przedniej szybie (albo i przed nią ;) )

44FG
[Usunięty]

Celna uwaga: DOT 3 i 4 też do takich zabaw się nie nadają. Od razu proponuję przerzucić się na DOT 5.1, bo inaczej zagotujemy hamulce.

strick 
6950 spammer!

auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm

I na początek najlepiej założyc poduszke na kierownice! Bo można nieźle walnąć! Sam tego doznałem!

k-mart 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km

Ja jakos nigdy nie mialem ambicji by nauczyc sie lewiej nogi, troche probowalem ale nie moglem sie przyzwyczaic. Wogole mlodsza generacja moich znajomych, ktorzy troche jezdza w rajdach / wyscigach, wiekszosc z nich mi paluje ze koniecznie musze sie nauczyc lewej nogi.
Za to starsza generacja ktora cos tam troche jezdzila, znaczy znajomi mojego ojca jak n.p. Wieslaw Stec, ponoc nie potrafia pojac zalet tej techniki...
I komu wierzyc?? :566:

ps 
first...

auto: Accord
silnik:: 2.0
moc: niewielkakm

Warto jeszcze odnotować, że niektórych - zwłaszcza tych nowszych - aut nie można "sterować" tą techniką, gdyż wciśnięcie pedału hamulca powoduje "odcięcie" pedału gazu. Tak jest np w Ibizie.

44FG
[Usunięty]

Tak jest we wszystkich autach grupy VW od jakiegoś czasu :573:

Co do upodobania "starych rajdowcow", to większość z nich najlepiej pamięta czasy tylnonapędowek, a tam faktycznie nie jeździło się z lewej nogi.
Myślę, że praktyka pokazuje, że obecnie bez jazdy "z lewej nogi" nie liczysz się w stawce.

Bad-i 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio I,
silnik:: 2.0
moc: 260,km

strick napisał/a:
I na początek najlepiej założyc poduszke na kierownice! Bo można nieźle walnąć! Sam tego doznałem!

sorki za smialosc ale jak tego dokonales, nawet przy zwyklych pasach ciezko jest uderzyc o kiere ;)

[ Dodano: Wto 13 Cze, 2006 ]
106 napisał/a:
na sliskiej nawierzchni lewa noga mozna ustawic nie tylko CC
106 bardzo przyjemnie reaguje na gaz i lewa noge, wiec
zapewne vts tez....

nie mowiac o clio w ktorym przy mocnym dohamowywaniu mozna ustawiac tyl jak sie chce ;)

Michał 
Penetrator

auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km

Cytat:
nie mowiac o clio w ktorym przy mocnym dohamowywaniu mozna ustawiac tyl jak sie chce

rozumiem ze ABS musi być wyłączony ?

106 
You, you, you...
SIŁŁŁŁŁAAA :]

auto: 106 ITB, ///M3
silnik:: 1.6 8V
moc: 146++, 343km

tak by bylo najlepiej ... ale z ABS tez sie da i zalezy to juz
chyba od danego auta. ABS wlacza sie przy mocnym
nacisnieciu... a operowanie lewa noga polega raczej
na lekkim przytlumieniu auta - wiec ABS sie nie wlacza...
przynajmniej w mojej rodzinnej corolli tak jest :)

Odpowiedz do tematu