Tak zajawkowo tylko: Czy ktos bylby ewentualnie zainteresowany moim zestawem fotograficznym? mam na mysli wszystko co mam. Aparat, 3 obiektywy (w tym dwa ktorych ni huja nie dostaniesz w polsce chyba ze za zyliard i za rok), moze nawet i torbe i wszystkie pierdolki itd itp.
foty i mozliwosci tego sprzetu znacie, mysle ze lepiej mi sie nie dalo trafic jesli chodzi o stosunek ceny do jakosci. Wszystko ultra proste i skuteczne, bez kupowania czegos czego nie potrzebowalem. Patrzylem teraz jakie sa ceny i kupic podstawowy zestawik do robienia sympatycznych fotek kosztuje wwwwwhuuuuuj teraz ze wzgledu na kursy.
sprzedawac nie musze ale szykuje mnie kupno nowego obiektywu. Taki jaki bym chcial jest juz z linii bardziej pro ktora kosztuje tyle co odpowiedniki do canona i nikona. Znajomy fotograf widzac moja zajawke i jakies tam juz minidoswiadczenie namawia mnie do przescia w swiat nikonow albo canonow zebym nie wtopil z7 razy wiecej w jeden obiektyw niz w sam aparat. Druga opcja bedzie kupic obiektyw i potem wymienic body na np. najwyzsze sony.
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Wysłany: Śro 15 Kwi, 2009
JMK w temacie obróbki ogarniasz Feeeest, Co do tematu systemu na który chcesz przejść, zależy co chcesz głównie focić. Ja się przywiązałem do Nikona i jestem zadowolony, natomiast ceny niektórych szkieł mają z duuuupy, bo kosmos to one dawno okrązyły już.
JMK w temacie obróbki ogarniasz Feeeest, Co do tematu systemu na który chcesz przejść, zależy co chcesz głównie focić. Ja się przywiązałem do Nikona i jestem zadowolony, natomiast ceny niektórych szkieł mają z duuuupy, bo kosmos to one dawno okrązyły już.
powod dla ktorego bym przerzucal sie na nikona a jednak raczej canona to wlasnie szkla i akcesoria, tak przyszlosciowo i juz bardziej profesjonalnie. Zakladajac ze dalej bede chcial cos dokupywac, tam jest nieskonczona ilosc wszystkiego do wyboru. czytalem ostatnio ze szla Sony z najwyzszej polki sa swietne, poprostu jeszcze nie maja prestizu i calej tej otoczki a kosztuja tyle co canona i nikona.
tak jak mowilem opcje mam dwie albo isc w sony do konca, albo sprzedac i kupic od znajomego canona d3. nie znam sie ale to chyba dobry sprzet
auto: XR2
silnik:: Kent 1.6
moc: nie wiadomokm Pomógł: 26 razy Dołączył: 11 Sty 2006 Skąd: Katowice
D3 to chyba nikon chyba ze d30 miało być
Ja jakoś specjalnie nie znam się na sprzęcie ale nurt jest taki ze prym w rynku wiodą canon i nikon jeżeli chodzi i profi sprzęt dodatkowo tak jak sam zauważyłeś bez większych problemów masz dostęp do całej gamy akcesoriów na każdej możliwej półce cenowej .
Do takiego nikona d3 czy canona docelowo mogł byś potem dokupic jakieś bardziej "kompaktowe body" bo z taką krową to tez chyba nie łatwo robi sie fotki w "akcji"
Takie rozwiązanie wydaje sie zdecydowanie rozsądniejsze i "przyszłościowe" wiadomo zrobić co ci serce podpowie
Canon 5d Mark II? Jest w porządku, tylko, że przez Euro cena samego body zajebiaszczo poszła w górę....Do tego aparatu jeden nwet obiektyw 24-105 L-ka i masz aparat wszechstronny
_________________ Filozof, Biegacz, Fotograf, Egoista, Cham, Prostak i Humanista
JIMEK [Usunięty]
dolar, euro, nikon, canon, sony, wsyzstko poszlo do gory dlatego patrze jakie jest zainteresowanie
JIMEK napisał/a:
Canon 5d Mark II?
tak, widoczny na ostatnim zdjeciu, nalezy do tego samego pana co samochod przed nim
Ostatnio zmieniony przez JIMEK Śro 15 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Szkla w systemie Canona sa tansze niz odpowiedniki w Nikonie, w dodatku Canon posiada swietna linie L-ek ze swiatlem 4.
Jimmi, nie wpadaj za szybko w szkla pro, w 90% przypadkow to nie ma sensu.
5D mkI to swietna puszka, nie ma bajerow ale generuje swietny obrazek.
auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km Pomógł: 132 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Skąd: Będzin
Canona 5D od samego początku zbierał dobre recenzje, ma pełną klatkę więc będą na nim działać wszystkie stare szkła a zarazem dobre. Ja wolę DXy z racji że w sporcie sie mnożnik ogniskowej przydaje. Kwestia jeszcze czy zamierzasz dużo korzystać z lamp. Tu z tego co pamiętam Nikon zawsze był z przodu. Jeśli wiesz co będziesz konkretnie fotografował najczęśćiej w ten system idź. Tutaj powinni Ci pomóc Canon board info oraz nikon.org.pl