auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: Wto 14 Lip, 2009 Lan i duży problem
Hej
Panowie, sprawa ma sie tak jak na rysunku
Idzie net, wchodzi do modemu tpsy, jest sygnał dsl, dalej net idzie do ruterka ( jest sygnał dsl'owy ) . Ustawione pełne dhcp i od rutera idzie do switchy. rysunek
i teraz są jaja. Kompy blisko rutera dlinkowego dostają dobrze przyznane ipki i inne ustawienia. Natomiast te dalej dostają ip z poprzedniego ustawienia sieci.
Może ktoś mi wyjaśnić WTF ?
- wszystkie karty ustawione na automat . Jedne dobrze dostają ustawienia inne nie
- nie pomaga ipconfig /release, ipconfig /renew
- nie ma żadnego drugiego rutera który by wysyłał złe ustawienia.
Wczoraj od 12 do 21 się z tym męczyłem i nie doszedłem dlaczego tak to działa.
Na słiczach z tyłu są małe przełączniki normal, albo uplink. Jedynie do czego doszedłem to to ze trzeba dopowiednio wpiąć kable w switach aby sie komunikowały ze sobą. Aha, dodam jeszcze ze switche 1 i 2 bez problemu się widzą, natomiast coś oporowo idzie między 2 i 3. Ale znowu 3 i 4 sie już widzą ...
Na 100% ktorys z komputerow ma wlasny serwer dhcp i sieje. Komputery dalej od routera a blizej tego siejacego dostaja od niego szybsza odpowiedz.
Sposob, zainstalowac sniffer np http://www.microsoft.com/...&displaylang=en
Sprawdzic hw adres karty sieciowej kompa ktory przesyla odpowiedz dhcp i wywalic siejacy soft.
Pewnie ktorys z kompow ma wlaczone "udostepnianie polaczenia internetowego".
Wysłany: Wto 14 Lip, 2009
ziom, super
jest to jakiś trop !!
w takim razie, wywalam udostepnianie polaczenia internetowego bo wiem że niektóre kompy miały to .
Bardzo dziękuje dziku, jeśli to jest to to ci stawiam browarka, bo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu ( nowa praca )
auto: BMW Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Gru 2005 Skąd: Kraina Grzybów
Majki, piszesz tez o problemie w komunikacji pomiedzy 2 a 3, zwróć też na to uwagę.
W razie czego moge Ci pomoc bo mam jeszcze troche wolnego, co dwie glowy to nie jedna.
liczyłem także na twoją odpowiedź ...
zrobiłem kabel na szybko wczoraj i niby komunikacja się pojawiła ale jakoś nie wierze czy dobrze jest zrobiony.
mnie zastanawia ten pstryczek uplink - normal ...
uplink to jest odwrócenie kolejnosci kabelkow we wtyczce aby jeden switch zobaczył drugiego switcha jak wpietego kompa i mogl rutowac jego ramki. Nowoczesne słicze z automatu wykrywaja czy wpiety jest drugi komp.
wiec jesli laczysz dwa switche to tylko jeden moze miec wlaczony uplink a drugi musi byc ustawiony normalnie.
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
tak..
przełączcie się na Warp 11 z podświetlnej przy serwerze AQQU007 - ale aby jeścze toprzyśpieszyć polecam SAGEM EFCENIECHCE 198754321 bardzo fajny model spinuje bramki 11 i 09 ze sobą w ultrafejs
_________________ when the flag drops the bullshit stops
saxorulez napisał/a:
tak..
przełączcie się na Warp 11 z podświetlnej przy serwerze AQQU007 - ale aby jeścze toprzyśpieszyć polecam SAGEM EFCENIECHCE 198754321 bardzo fajny model spinuje bramki 11 i 09 ze sobą w ultrafejs
saxorulez napisał/a:
tak..