Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
Studia, nie studia, po studiach...
Autor Wiadomość

Misiek_lbn 
Aż żal się spieszyć na tym forum
victory is mine !

auto: Lancer Evo VII
silnik:: 2.0
moc: 330km

Wysłany: Sob 12 Wrz, 2009   Studia, nie studia, po studiach...

Ostatnio jeżdżąc na ukochanym walcu miałem 10 godzin na myślenie i doszedłem do wniosku, że studia marnują najlepsze lata człowieka, pod względem ambicji, rozwojowości itp jeśli chodzi o pracę...

ja osobiście mam teraz wielką chęć zacząć pracę gdzieś, starać się i coś osiągnąć...
a później chyba już mi się nie będzie chciało aż tak bardzo jak teraz...

no i dodatkowo trochę jestem zły na siebie, bo sam wybierałem kierunek który w Lublinie był tylko na studiach prywatnych, a po skończeniu 2 roku licencjatu i odbyciu praktyki w hotelu, jakoś mi zapał całkowicie przeszedł o_O
faktem jest że hotel był słaby (Campanile), ale jakoś odechciało mi się pracy w takim przedsiębiorstwie...
a z kolei myśl zmarnowaniu 3 lat, wydaniu na naukę 15 tyś zł + pieniądzach na życie osłabia mnie...
gdybym ten czas pracował, to już bym się dorobił czegoś dla siebie, np plasma TV, konsola, kino domowe, samochód itp itd...
kurde :/

tak mnie jakoś na przemyślenia wzięło...
a jak u was jest/było ze studiami :?:
żałujecie :?:
ile osób robi to czego sie uczyło :?: :)

smalec
[Usunięty]

Wysłany: Sob 12 Wrz, 2009   

mi jeszcze został rok dziennych, próbowałem przez półtora roku pracować i fajnie było ale zaległości sobie w pyte narobiłem i teraz nie dość, że z pracy i kasy musiałem zrezygnować to jeszcze od cholery nauki mam, nie wiadomo czy nie będę musiał płacić i studiów przedłużać...
tak to by sobie człowiek jakiś interes już otworzył, a nie się przy książkach marnował albo zasuwał u kogoś na dorobku...

anjas 
Penetrator
Szok tato QP

auto: Izera RS
silnik:: H00Y
moc: 51kWkm

Misiek_lbn napisał/a:
gdybym ten czas pracował, to już bym się dorobił czegoś dla siebie, np plasma TV, konsola, kino domowe, samochód itp itd...

Rekin, zapamiętaj to co teraz napisałeś i za kilka lat przyznasz mi rację...

plasma TV, konsola, kino domowe, samochód itd. to GÓWNO w zestawieniu z dobrą edukacją. Nie żałuj czasu ani pieniędzy, które wydałeś. Na pewno jeszcze Ci się to zwróci.

Misiek_lbn napisał/a:
ile osób robi to czego sie uczyło

ja robię mniej-więcej to czego się uczyłem

martin.h 
koniec tego dobrego na dzisiaj

auto: 106 Rallye
silnik:: 1.6 8V
moc: 103km

Ja nie dawno ukończyłem Transport na Politechnice Śląskiej, studia były dzienne więc nie pracowałem. Dopiero na ostatnim roku gdy pisałem pracę zacząłem pracować w 4turbo, ale nie na takim stanowisku na jakim chciałem.
Czy żałuję? Czasem tak, ale raczej nie kierunku i uczelni, ale tego, że nie poszedłem do pracy i nie studiowałem zaocznie/wieczorowo. Jakby nie było straciłem 3 lata, przez które dorobiłbym się więcej niż samochodu i kilku innych dupereli.
Teraz jestem na etapie poszukiwania pracy (tzn. jeszcze nie rozpocząłem, na razie odpoczywam), będę szukał czegoś w branży samochodowej, ewentualnie metalurgicznej, ale tutaj musiałbym trochę sobie przypomnieć.

Mieszkamy w takim kraju, że aby dobrze zarobić i godnie żyć warto mieć skończone jakieś studia. Dopóki jest praca, dobre zarobki to człowiek o tym nie myśli, ale kiedyś (czego nikomu nie życzę), można zostać na lodzie i warto wtedy mieć jakiś papier w ręce.

Ja mam tytuł inżyniera, ale coraz bardziej zastanawiam się czy nie zrobić magisterki, ewentualnie drugiego fakultetu, ale to tylko na razie takie plany.

Misiek_lbn 
victory is mine !

ja planuje po skończeniu licencjatu zacząć magisterkę, ale...
nie wiem czy również w tym kierunku co licencjat...
da się robić licencjat z czego innego a mgr np z marketingu i zarządzania :?:
nie wiem jak to wygląda na studiach państwowych, ale na prywatnych może by się dało tak :)
a dobre połączenie by było IMO :)

ja żałuje tylko dlatego, że mam sporo kolegów który w ostatnich czasach pokupili sobie 200sx'y, rx7, brat kupił coupe turbo...

a ja miałem samochód, jak żaden z nich jeszcze nic szybkiego nie miał...
a ja się woziłem prawie nowa Corsą GSi, a teraz musiałem się jej pozbyć na rzecz edukacji
a jak pomyślę że ze 2 lata w PL będę musiał robić żeby ze 20k odłożyć(i to przy dobrych wiatrach), to jakoś tak... :/
a kredytu na początek nie wezmę żeby tylko kupić fajne toczydło :)

Bart 
HEJTER

auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm

Wysłany: Sob 12 Wrz, 2009   Re: Studia, nie studia, po studiach...

Misiek_lbn napisał/a:
a jak u was jest/było ze studiami :?:
ile osób robi to czego sie uczyło :?: :)

tak się złożyło, że przez 2 lata studiowałem transport, po czym zarówno ja jak i uczelnia doszliśmy do wniosku, że nic z tego nie będzie...
Myślałem, że to studia samochodowe a tymczasem uczono mnie intensywnie jakichś matematyk i innych tego typu rzeczy, o samochodach przez pierwsze 2 lata nie było mowy.
Ostatecznie skończyłem jakąś gównianą prywatną szkółkę i robię to co robię.

Misiek_lbn napisał/a:
brat kupił coupe turbo...

proszę Cię, powiedz że to nie to coupe które pojawiło się na torze w lublinie...

jozekrj 
Za czym ta kolejka stoi?

auto: PUG 307SW
silnik:: EW10A
moc: 140km

są niestety trzy prawdy

1 można mieć dobre wykształcenie i nieźle zarabiać

2 można mieć maturę i tez dobrze zarabiać

3 można mieć dobre wykształcenie i zarabiać 2000zł na rękę

osobiście zrezygnowałem po roku z zarządzania i inżynierii produkcji, jednym z powodów było to ze zupełnie mnie to nie interesowało, drugi to to ze doszedłem do wniosku ze papierek z zaocznych prywatnych ma 70% młodych ludzi którzy tak naprawdę nie maja o niczym pojęcia bo w tych szkołach nie trzeba nic umieć (smutne ale prawdziwe)

drugim przykładem jest mój b.dobry kumpel, inż po polibudzie warszawskiej który od roku ma własna firmę ( i nie dokłada do niej) i żałuje ze tracił czas na studia zamiast zakładać firmę kilka lat temu

a szkoła nie zając nie ucieknie zawsze można ja zacząć i skończyć tylko trzeba chcieć

Misiek_lbn 
victory is mine !

Cytat:
Misiek_lbn napisał/a:
brat kupił coupe turbo...

proszę Cię, powiedz że to nie to coupe które pojawiło się na torze w lublinie...

to jest to ;)
tyle że zderzak tył już czeka u lakiernika na malowanie, wydech normalny a nie 4 rurki, zderzak przód jest kupiony i czeka na odbiór...
w sumie felgi też leżą w domu 18" ale nie wiem czy nie będą na sprzedaż...
także jeszcze będą ludzie z tego samochodu :]

martin.h 
koniec tego dobrego na dzisiaj

auto: 106 Rallye
silnik:: 1.6 8V
moc: 103km

Wysłany: Sob 12 Wrz, 2009   Re: Studia, nie studia, po studiach...

Misiek_lbn napisał/a:
da się robić licencjat z czego innego a mgr np z marketingu i zarządzania :?:

Da się, ale to zależy jaki procent materiału pokrywało się na studiach licencjackich. Teoretycznie możliwe, praktycznie cholernie ciężkie bo trzeba nadrobić zaległości.

bart napisał/a:
tak się złożyło, że przez 2 lata studiowałem transport, po czym zarówno ja jak i uczelnia doszliśmy do wniosku, że nic z tego nie będzie.

Studiowałeś na PŚ ? Jeśli tak to rzeczywiście przez pierwsze 2 lata jest przejebanie dużo matematyki, fizyki i mechaniki, ale później już jest fajnie. Może rzeczywiście mało jest typowo samochodowych przedmiotów, ale jest też kilka ciekawych jak np. układy przeniesienia napędu. Do dziś wspominam kilkadziesiąt godzin spędzonych nad zaliczeniowym projektem :)

Ale studia wspominam miło bo dużo stamtąd wyniosłem. No i imprezy były fajne, tyle alkoholu chyba do końca życia nie wypiję co przez 4 lata studiów :D

Czesio
[Usunięty]

Qwa , Tylko mi mętlik , robicie w głowie :O jak byłem zdecydowany ze od października rozpocznę studia dzienne to teraz , znowu zaczynam myśleć nad zaocznymi

szymlorek 
ide na marsz samotnych kobiet

auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km

imho studia im szybciej zrobisz tym lepiej, wiem trochę misiek o czym mówisz też czasem dziwnie sie czuje widząc jak niektórzy koledzy nagle odjeżdżają finansowo podczas gdy studenci dzienni niemal stoją w miejscu. Warto to przecierpieć bo z papierkiem dużo łatwiej i szybciej odkujesz się po skończeniu studiów a w perspektywie nawet ich przegonisz mając jednocześnie lepszą pracę.

bizon 
Witamina A..

auto: rdzivic
silnik:: półtora litra
moc: teraz juz brak km

studia to wazna rzecz i warto je miec skonczone. chocby tak na wszelki wypadek. najlepsza droga jest zrobienie 2 roznych, choc moga byc powiazane ze soba, kierunkow, na pierwszym stopniu i na drugim stopniu.
nalezy jednak pamietac, ze zadne studia nie zastapia myslenia. jak ktos umie myslec, to i bez zadnego papieru zrobi biznes, czy tez po prostu dobrze sie ustawi.
z wlasnego doswiadczenia wiem, ze papier sam w sobie jest malo wart. zajmuje sie miedzy innymi testami kwalifikacyjnymi ludzi, ktorych przyjmuje do pracy. i niewazne, czy to polibuda, czy uniwerek czy prywatna. albo ktos umie myslec, albo nie. i wtedy nawet najlepszy papier mu nie pomaga.
osobiscie troche zaluje, ze nie chodzilem na studia dziennie, choc byl to w sumie moj swiadomy wybor. czuje, ze ucieklo mi pare lat, ktore moglem przezyc znacznie bardziej beztrosko, i wiecej w zyciu zobaczyc. z drugiej strony w tym czasie nalapalem doswiadczenia w pracy i w sumie jakos tam juz bylem ustawiony, kiedy znajomi z dziennych dopiero raczkowali i szli do pracy za 800zl (z calym szacunkiem dla wszystkich zarabiajacych 800zl).
uwazam jednak, ze jak ktos ma leb to bedzie potrafil i skonczyc np dzienne studia i jednoczesnie zarabiac.

Marcel
[Usunięty]

rekin nie marz sie .... stary

studia są niezbędne .... ja osobiście mam podobnie jak bizon .... ale zawsze kombinowałem tak zeby miec 2 prace i w sumie też zamiast iść na "wagary" to musiałem byc w pracy na 7:30 jak moim kumple garowali ... a ja w week do szkoly a oni nadal gazerka .... ale ja miałem $$ na dłubanie auta na urlopy itp., ale rozkoszy zycia studenckiego nie doświadczyłem, ale to co przezyłem i mam nikt mi nie zabierze, bo od starych na start w 2000r nie dostałem nic od 2002 sam mieszkam i wiem,ze jakbym mieszkał z rodzicami dłuzej to miałbym pewnie wiecej $$ .... w sumie nie ważne ile kierunków skończysz wazne jakim człowiekiem bedziesz i zycie na plaźmie czy fajnym aucie sie nie konczy .... ucz sie jak najdłuzej ale szukaj tez praktyki - WIEDZA & PRAKTYKA = SUKCES ;D

GeKo 
Gonna giv'm a cziken?
Press on regardless

auto: Renault Clio
silnik:: F4R 738
moc: 188km

Misiek_lbn napisał/a:
da się robić licencjat z czego innego a mgr np z marketingu i zarządzania
Da się. Ja skończyłem AWF z zarządzania sportem a magisterkę zrobiłem na Akademii Ekonomicznej w Krakowie z HRów

grifin010 napisał/a:
jak byłem zdecydowany ze od października rozpocznę studia dzienne to teraz , znowu zaczynam myśleć nad zaocznymi

Idź na dzienne 3 letnie, potem szukaj pracy w zawodzie lub nawet tylko firmie z Twojej branży i na zaoczne magisterskie. Potem jest znacznie łatwiej.

Generalnie na chwilę obecną z pracą jest przejebane jeśli nie masz doświadczenia w branży w której chcesz pracować. To nawet nikt do Ciebie nie zadzwoni o rozmowę kwalifikacyjną.

Maciusiowy 
Powiedź cos śmeisznego...

auto: GolfMk4
silnik:: V6
moc: 500+km

jozekrj napisał/a:
są niestety trzy prawdy

1 można mieć dobre wykształcenie i nieźle zarabiać
2 można mieć maturę i tez dobrze zarabiać
3 można mieć dobre wykształcenie i zarabiać 2000zł na rękę

agrii
dodatkowo to wszystko kwestia znalezienia się w odpowiednim miejscu i o odpowiednim czasie + jeżeli ktoś jest tzw."życiowym nieudacznikiem", to niestety nic nie pomoże - przykład: mam kumpla, z którym studiowałem, gościu rewelacyjny z budowy silników, common rail w jednym paluszku, pasjonat itd...niestety 2 lata po studiach nadal pracuje w Ośrodku Badawczo Rozwojowym na stanowisku zamiatacza...niestety są ludzie, którzy nie potrafią się sprzedać i jest im z tym bardzo źle :/

Odpowiedz do tematu