Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
wypowiedzenie OC
Autor Wiadomość

szymlorek 
ide na marsz samotnych kobiet

auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km

Wysłany: Wto 16 Lut, 2010   wypowiedzenie OC

Zapytanie mam do kumatych w temacie ubezpieczeń, odsprzedałem auto pół roku temu, w zwiążku z tym że była to sobota 2 dni później w poniedziałek w wydziale komunikacji zaświeciłem Umową kupna/sprzedaży celem zawiadomienia o zbyciu, dostałem dwie pieczątki na umowie i było cacy.

Następnie udałem się do multi agencji ubezpieczeniowej, gdzie Pani również podbiła mi pięczątke iż zawiadomiono o zbyciu auta wraz z datą.

Dzisiaj dostaje monit z PZM z prośbą o uregulowanie kolejnej części składki OC.

Zakładając że w agencji w której kupywałem ubezpieczenie zawiadomiłem też o zbyciu mogę olać sprawę, czy też w wyniku ich ew niekompetencji i niezawiadomienia PZM o fakcie zgłoszenia do nich sprzedaży auta może okazać się że będe zmuszony zapłacić kolejną część składki? Zakładam bowiem że monit ten nie wziął się z niczego pytanie tylko czy w związku z wypełnieniem przeze mnie wszystkich formalności mogę spać spokojnie czy szykować kasę? :/

martin.h 
koniec tego dobrego na dzisiaj

auto: 106 Rallye
silnik:: 1.6 8V
moc: 103km

Wysłany: Wto 16 Lut, 2010   

Jeśli masz podbite wypowiedzienie umowy to śpisz spokojnie.

Bart 
HEJTER

auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm

masz to w dupie, spełniłeś swój obowiązek - powiadomiłeś kogo trzeba.
Dla świętego spokoju możesz umowę posłać faksem/mailem do ubezpieczalni żeby się odchromolili.

szymlorek 
ide na marsz samotnych kobiet

auto: brak
silnik:: brak
moc: 1km

Ślicznie, fantastycznie - jutro atakuje ich telefonicznie.

Dzięki za pomoc! :)

Bonczek 
There you go...
Petrolhead

auto: Różne
silnik:: Różne
moc: Różnakm

Takimi sytuacjami w ogóle nie ma się co przejmować, oni wszyscy mają okrutny syf w papierach.

Jak kupiłem samochód, trzeba było opłacić drugą ratę OC, opłaciłem od razu, a z miesiąc temu dostałem pismo, że ubezpieczenie nie jest opłacone, muszę zapłacić odsetki itd. Okazało się, że każdy posiadacz polisy ma własne subkonto, którego numer zmienia się wraz z właścicielem polisy, a Pani która przepisywała ubezpieczenie poleciła wpłacić pieniądze na numer konta widniejący na polisie wystawionej na poprzedniego właściciela.

Szkoda tylko, że mimo tego, że się im płaci, trzeba później dzwonić i odkręcać ich niedopatrzenia.

http://www.facebook.com/p...208482285855703 :)

budzik 
jest tu jakiś cfaniak ?

auto: 126p 86r
silnik:: 0.65
moc: 24km

bart napisał/a:
Dla świętego spokoju możesz umowę posłać faksem/mailem do ubezpieczalni żeby się odchromolili.

Dokładnie,możesz też dostac list gdzie Ciebie o to poproszą i tyle, jak masz kwit że wszystko załatwiłeś to nic Ci nie zrobią ;)

PieQt 
Zadzwoń do mnie proszę
znów francuz

auto: RS250
silnik:: 2.0
moc: seriakm

konsekwencją braku zapłaty kolejnej raty jest wypowiedzenie/zerwanie umowy ubezpieczenia - jak już nie masz tego samochodu, to nie ma żadnego problemu.

Jak zadzwonisz do ubezpieczyciela, oni sobie odznaczą, że nie ma takiego samochodu powiązanego z Tobą i po sprawie

Janusz 
bzuuummmmmmmmmmmm

auto: Clio szrot
silnik:: F4R 730
moc: 155km

PieQt napisał/a:
konsekwencją braku zapłaty kolejnej raty jest wypowiedzenie/zerwanie umowy ubezpieczenia - jak już nie masz tego samochodu, to nie ma żadnego problemu.

hmmm.. a zawsze przychodziło info: "przypominamy, że ubezpieczenie OC ma charakter obowiązkowy, co oznacza ze Towarzystwo z mocy obowiązujących przepisów prawa, świadczy ochronę ubezpieczeniową przez cały roczny okres ubezpieczenia, a ubezpieczający ma obowiązek opłacenia całości składki należnej za to ubezpieczenie."

jozekrj 
Za czym ta kolejka stoi?

auto: PUG 307SW
silnik:: EW10A
moc: 140km

chyba chcą to zmienić

w axa na umowie jest info dużą czcionka ze przy sprzedaży auta zadzwonić pod nr. taki i taki i to zgłosić

PieQt 
Zadzwoń do mnie proszę
znów francuz

No tak, ale zastanówcie się nad konsekwencjami

co z tego, że OC jest obowiązkowe - jak nie masz tego ubezpieczenia to mandat i odholowanie samochodu
AC nie jest obowiązkowe, ale jak je stracisz i rozbijesz furę, to też w plecy jesteś z kasą

- NIGDZIE W PRAWIE NIE MA ZAPISU, że towarzystwo ubezpieczeniowe może z mocy samego prawa egzekwować od Ciebie zapłaty, karą za niezapłacenie jest zerwanie umowy i zaprzestanie objęciem ubezpieczenia. o jes tak, jakby na siłę. Prawo wprost nakłada ograniczenia na TU w sytuacji, gdy TU chce wypowiedzieć umowę ubezpieczenia - więc wszyscy zdają sobie sprawę, że zerwanie umowy jest najbardziej dotkliwą karą dla ubezpieczonego.

Poza tym jakby jakieś TU zaczęłoby ścigać swoich klientów, o myślę, że nie było by to dobre dla nich marketingowo

Qukie 
XII wydział ksiąg wieczystych

auto: niebieskie :]
silnik:: na przedzie
moc: z tobą niech będzie.km

Wysłany: Śro 17 Lut, 2010   

Szczerze mówiąc, to PO sprzedaży auta nie masz obowiązku informować nikogo, to jest obowiązek nowego właściciela jednak wiadomo, lepiej to zrobić dla samego siebie :-)

Janusz 
bzuuummmmmmmmmmmm

PieQt napisał/a:
- NIGDZIE W PRAWIE NIE MA ZAPISU, że towarzystwo ubezpieczeniowe może z mocy samego prawa egzekwować od Ciebie zapłaty, karą za niezapłacenie jest zerwanie umowy i zaprzestanie objęciem ubezpieczenia. o jes tak, jakby na siłę. Prawo wprost nakłada ograniczenia na TU w sytuacji, gdy TU chce wypowiedzieć umowę ubezpieczenia - więc wszyscy zdają sobie sprawę, że zerwanie umowy jest najbardziej dotkliwą karą dla ubezpieczonego.

dobra, ale jeśli nie zapłacisz raty a umowę podpisałeś na rok?? dodatkowo otrzymasz ponaglenie z takim tekstem jak ja wkleiłem ?? przeciez tam pisze jasno ze dalej jestem ubezpieczony.

właśnie zapomniałem zapłacić i dostałem coś takiego :D

PieQt 
Zadzwoń do mnie proszę
znów francuz

ponaglenie dostajesz, bo bez tego nie mogą zerwać umowy.

Ponownie piszę, że to w Twoim interesie jest posiadanie polisy, nie w interesie TU. Swoje i tak TU zarobi czy zapłacisz za 6 miesięcy czy cały rok..

normalnym następstwem tego że nie płacisz, jest to, że 2 strona umowy (TU) przestaje wywiązywać się ze swoich obowiązków. Oni b. chętnie zerwą umowę, bo istnieje prawdopodobieństwo, że obejmą cię ubezpieczeniem, a ty nie zapłacisz - nie opłaca im się to. Więc jak spóźniasz się z płaceniem, to robią wszystko, żeby wypowiedzieć umowę.

Janusz 
bzuuummmmmmmmmmmm

PieQt napisał/a:
Ponownie piszę, że to w Twoim interesie jest posiadanie polisy, nie w interesie TU. Swoje i tak TU zarobi czy zapłacisz za 6 miesięcy czy cały rok..

normalnym następstwem tego że nie płacisz, jest to, że 2 strona umowy (TU) przestaje wywiązywać się ze swoich obowiązków. Oni b. chętnie zerwą umowę, bo istnieje prawdopodobieństwo, że obejmą cię ubezpieczeniem, a ty nie zapłacisz - nie opłaca im się to. Więc jak spóźniasz się z płaceniem, to robią wszystko, żeby wypowiedzieć umowę.

ja wiem ze to jest w moim interesie, tylko ze w tym piśmie nie ma nic o tym ze umowa zostanie zerwana jak nie zapłacę w jakimś tam czasie, wręcz pisze ze mam zapłacić, ale ze dalej jestem objęty ubezpieczeniem

PieQt 
Zadzwoń do mnie proszę
znów francuz

bo to, że wypowiedzą wynika z prawa powszechnie obowiązującego - a jak brzmi (uwaga werble) stara paremia łacińska Ignorantia juris nocet - w wolnym tłumaczeniu nie znasz prawa żresz ocet - działa niestety na twoją niekorzyść

a spójrz na to z innej strony, oni piszą do Ciebie, żebyś zapłacił ratę, ale i tak są tacy wspaniałomyślni, że nadal obejmują Ciebie ubezpieczeniem, więc dbają o Ciebie

Odpowiedz do tematu