Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
dystanse z 4x108 na 4x100
Autor Wiadomość

leon 
seksualny leniuch
say my name!

auto: Megane GT
silnik:: dci
moc: 110km

Wysłany: Śro 21 Kwi, 2010   dystanse z 4x108 na 4x100

Panowie
Czy jest możliwe i jak musi być coś takiego wykonane? Tzn kupuje felgi z rozstawem 4x108 a w Clio mam 4x100. Zakładam dystans który zmieni rozstaw. Mam kogoś kto mógłby mi to za bezcen wytoczyć tylko potrzebowałbym rady z wymiarami. Poza tym czy to jest w ogóle bezpieczne ?
Questions are :
-grubość dystansu?
-jaki materiał?
-jakie śruby i jakiej długości (czy te co mam w clio do czegoś się nadadzą ? )?
-średnica otworu z jednej strony dystansu musi być taka jak średnica osadzenia na piaście w clio a średnica drugiego taka jak średnica otworu centrującego w nowych felgach?

danke sehr!

iQ 
dziękuje i pozdrawiam
The speshill one

auto: DC2R
silnik:: B
moc: ?km

Wysłany: Śro 21 Kwi, 2010   

grubosc minimum 20mm, material nie wiem, pewnie ten sam co do dystansow. Sruby mozesz wykorzystac jeszcze raz. Co do otworow to chyba byloby idealnie gdyby byly pod wymiar felgi/piasty.
tu fotka podgladowa.

martin.h 
koniec tego dobrego na dzisiaj

auto: 106 Rallye
silnik:: 1.6 8V
moc: 103km

Ja bym się w to nie bawił, jak dystanse to tylko przelotowe, a przy przejściu z 4x108 na 4x100 jest to niewykonalne.

barylax
[Usunięty]

dokładnie dystanse tylko przelotowe, teoretycznie można to jeszcze inaczej zrobić ale nie powiem jak bo zaraz kolejna dyskusja rozgorzeje co jest bezpieczne a co nie

kaziu1985pn 
brulion na spirali

auto: bmw 318ti
silnik:: m42b18
moc: 140km

mozna wiedziec dlaczego przelotowe ?? wkońcu przy dystansie np 25mm nataką długą śrubę działają dosyć duże siły.

martin.h 

kaziu1985pn napisał/a:
mozna wiedziec dlaczego przelotowe ?? wkońcu przy dystansie np 25mm nataką długą śrubę działają dosyć duże siły.

Prawdopodobieństwo awarii wzrasta wraz z iloscią zastosowanych elementów.
Jeśli zastosujemy lepsze jakościowo szpilki (nie śruby) to jest to bezpieczniejsza opcja niż wymieniona przez leona. Aczkolwiek przy upalaniu wolałbym dołozyć do felg z odpowiednim ET niż stosować dystanse.

p106rallye
[Usunięty]

Dystanse przykręcane do piasty mają w Niemczech TUV i z takimi wyjechał z salonu nowy VW mojego znajomego ;P Kolejny temat ekspercki :rotfl:

iQ 
dziękuje i pozdrawiam
The speshill one

auto: DC2R
silnik:: B
moc: ?km

ile osob, tyle opinii. Jedni twierdza ze przykrecane do piasty sa lepsze, drudzy ze przelotowe. Mozna tak chyba ciagnac bez konca...

AndreXSi
[Usunięty]

p106rallye, nie znasz się... w 4turbo takich nie było więc są niebezpieczne.

A tak serio - leon, owszem można zastosować ale... nie robiłbym ich samemu lub u jakiegos pierwszego lepszego tokarza... chyba że u kogoś kto ma wiedze i doświadczenie w temacie. Po drugie... taki dystans to raczej (strzelam) minimum 20mm, więc felga którą upatrzyłeś musi bieć odpowiednie et...

martin.h 

p106rallye napisał/a:
Dystanse przykręcane do piasty mają w Niemczech TUV i z takimi wyjechał z salonu nowy VW mojego znajomego ;P Kolejny temat ekspercki :rotfl:

Spoko, a jaki to był VW ? Kolega pewnie nie wchodzi nim w zakręt na granicy przyczepności na sportowej oponie. To są 'trochę' większe siły niż jazda po bułki.

AndreXSi napisał/a:
p106rallye, nie znasz się... w 4turbo takich nie było więc są niebezpieczne.

Ty byś to pier.dolnoł na trytytce.

p106rallye
[Usunięty]

martin.h napisał/a:

Spoko, a jaki to był VW ? Kolega pewnie nie wchodzi nim w zakręt na granicy przyczepności na sportowej oponie. To są 'trochę' większe siły niż jazda po bułki.

Tam masz rację , Niemcy dając im atest i wbijając je w brief nie wiedzieli co robią, w końcu nie zasięgneli opinii eksperta z Polski.

AndreXSi
[Usunięty]

tak martin, na pewno szwaby to przetestowaly podczas jazdy 50 km/h na rownej drodze opierniczając wurst za kierownica...

martin.h napisał/a:
Ty byś to pier.dolnoł na trytytce.

pyerdolnalbym, i zaloze sie że by wytrzymalo...
4turbo tez by tak zrobilo

Czesio
[Usunięty]

Nie wiem , to chyba Synek opisywał ze mu przelotowy pękł , podczas jazdy ale pewności nie mam , ja bym szedl w przykręcany

martin.h 

p106rallye napisał/a:
martin.h napisał/a:

Tam masz rację , Niemcy dając im atest i wbijając je w brief nie wiedzieli co robią, w końcu nie zasięgneli opinii eksperta z Polski.

Dzięki :)

Piotrek, Ty tak wszystko wiesz, więc może powiesz mi dlaczego w motorsporcie wszystkie części zużywają się dużo szybciej niż podczas normalnej jazdy w ruchu ulicznym? Choć pewnie to tylko mój wymysł.

p106rallye
[Usunięty]

Ojojoj synek :rotfl:
Zielony przycisk na dole, se naduś.

Odpowiedz do tematu