auto: rdzivic
silnik:: półtora litra
moc: teraz juz brak km Pomógł: 36 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Skąd: uć
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010 auto do 60k - nowe
wiem, ze temat z dupy jak kazdy podobny, ale szukam przede wszystkim doswiadczen wlasnych.
w rodzinie szykuje sie zakup auta, ma byc nowe i kosztowac do 60k. moze byc hatchbackiem, sedanem.
do glowy przychodzi mi kia ceed, hyundai i30. niestety zadnym nie jezdzilem, znam tylko obiegowa opinie od 2 znajomych, ktorzy taka kie chwala.
czy ktos cos wie, jezdzil ktoryms z wymienionych, moze sa jakies inne propozycje?
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010
martin.h napisał/a:
A najlepsze jest to, że dają długą gwarancję, a koszty serwisu są niskie
no niby hyundai daje chyba 5 a kia nawet 7, choc nie znam szczegolow. co do kosztow serwisu sie tez nie orientuje niestety.
kolega ma starszego hyundaia, to narzeka, ale to rocznik 1998.
auto: Fiesta R2
silnik:: 1.6 16v
moc: 170km Pomógł: 32 razy Dołączył: 10 Lip 2007 Skąd: Warszawa
kupił kianke ostatnio mój kolega CZUCZU - dość znany w światku internetowo rajdowym. Bardzo chwali, ale nie kupił nowej a lekko używaną, znacznie taniej a gwarancja nadal jest, nie zniszczona, niski przebieg i takie tam.
i30 ma kolega mojego ojca, również zachwala..
Ja sam nie wiem co bym wybrał... pewnie BMW 3 E90 bo za tyle kupisz w 2.0 dieselku
_________________ DEEP HOUSE MUSIC | BEACH | SUN | PARTY
Żydomason napisał/a:
lubię takie tematy
dlatego
bizon napisał/a:
szukam przede wszystkim doswiadczen wlasnych
wiem, ze nad tym co by mozna, mozemy dywagowac do grudnia. pytam o konkretne 2 fury, z ktorymi ktos ma doswiadczenie. ewentualnie inne propozycje, co do ktorych tez ktos ma doswiadczenie. bez dokladania, odejmowania, mnozenia.
auto: ...bus
silnik:: jest
moc: jestkm Pomógł: 167 razy Dołączył: 03 Cze 2007 Skąd: z dupy
hehe, nie doczytałem, że chodzi o ceeda i i30. Z tym drugim furexem mam czasem do czynienia - kumpel jeździ 90-konnym dieslem i jest zadowolony. Kilka razy jeździłem tym samochodem - szału oczywiście nie robi, ale to w miarę przyzwoity, nieźle spasowany kompakt. 90KM do spokojnej bujaki wystarczy, na pokładzie klimatyzacja, fabryczne audio, nie jest źle. Dla zwykłego kierowcy spokojnie wystarczy.
Ceedem nie jeździłem, ale z technicznego punktu widzenia to ten sam fur
Stare hyundaie i kie to jest syf jakich malo, rozpdaja sie w rekach.
Ja znam dwoch wlascicieli i30 i jednego ceed'a, chwala. i30 jest lepiej wykonany, ceed ma tandetne wnetrze, moze po lifcie cos sie zmienilo. Ale skok w jakosci zrobili ogromny.
auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Maj 2006 Skąd: Z dupy
Wysłany: Śro 18 Sie, 2010
za 60kzł nie kupiłbym cee'da ni i30, lancer to całkiem niegłupi koncept (choć wnętrze ma nieco kiepskie), bravo też niezgorsze (i w nie bym celował raczej), ale nie w tym rzecz.
Jeśli chodzi o stosunek jakości i wyposażenia do ceny - trudno będzie w tej klasie koreańców przebić. Gwarancja też daje radę.
Jeśli chodzi o przeglądy - nie powiem na pewno, ale pierwszy przegląd kii z 1.6 cvvt będzie kosztował jakieś 500zł. W piątek będę w stanie więcej powiedzieć.
...a współczesne kie i hyundaie nijak się mają zupełnie do ich modeli sprzed kilkunastu lat...