auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 24 Paź, 2006 Olej w skrzyni biegów
Ile oleju wchodzi do skrzyni i jaki olej wlać?
[ Dodano: Wto 24 Paź, 2006 ]
Chyba sobie sam znalazłęm odpowiedź na pytanie ile oleju , pisze zę 2 litry, to zostaje pytanie jaki, czy jakiś konkretny czy to bez różnicy. (oczywiście zakładam że parametry będą takie jakie mają być, bardziej pytam czy jakiejś marki jest lepszy czy wsio ryba )
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
Wysłany: Pią 27 Paź, 2006
bo w skrzyni mocno eksploatowanej _ tzn. wysokie RPM co w moim aucie się czasami zdarza... występują bardzo duże tarcia i to jest powód szybkiego zużyci aoleju. A jak kiedyś oglądałem dokument z kraju kwitnącej wiśni o przygotowywaniu samochodów na ulicę Panowie powiedzieli ze w autach które katują wymieniają olej w skrzyni dwa razy częściej niż w silniku !!!
druga rzecz jest taka że od świerzości oleju bardzo dużo zależy m.in. moc.
przy zimnym nie rozgrzanym można tracić kilka koni!
_________________ when the flag drops the bullshit stops
auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km Pomógł: 49 razy Dołączył: 16 Lut 2006 Skąd: Kraków
O kurwa, poważnie z tą mocą? Czyli to co uznałem za zart co pisał 106 wcale nie jest dalekie od prawdy , nie przypuszczał bym. No to zalewam totala, bo zima idzie.
auto: Peugeot
silnik:: 208 GTi
moc: podobno 230km Pomógł: 98 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Skąd: zadupie
na lato coś gęstszego jeśli upalasz sporo. jak nie to w zupełności styknie seryjny.. mi w lato na seryjnym przy 8000rpm skrzynia zgrzyta bo jest już za rzadki...
ale olej do cieżarówek zrobił robotę
_________________ when the flag drops the bullshit stops
auto: -
silnik:: 0.0
moc: 000km Pomógł: 38 razy Dołączył: 20 Gru 2005 Skąd: z polecenia
Wysłany: Sob 28 Paź, 2006
ciekawy temat, nie wiedzialem o takim zjawisku. Ze wzgledow praktycznych nie katuje mojego clio pilujac non-stop obrotami powyzej 6000rpm. Roznice co do odpychu oczywiscie sa ze zimnego dnia chodzi lepiej a gdy upal gorzej itd itd itd....Nigdy nie pomyslalbym ze moze miec to (az tak duzy) zwiazek z olejem w skrzyni.