Mam w domu stare kolumny Altus 60, nie jest to nic rewelacyjnego, ale w miarę dobry PRL-owski wyrób. Jakiś czas temu wymieniałem membrany w głośnikach basowych, ponieważ sparciały ze starości, obecnie zaczynają już charczeć (widocznie cewki nie były idealnie wycentrowane). I teraz pytanie czy wymienić głośniki na standardowe GDN 25/40 czy kupić coś lepszego, a jeśli tak to co i czy będzie pasowało?
Zmieniając głośnik na coś innego niż oryginał wypadałoby ogarnąć cewki do nowych głośników - wg mnie za dużo zabawy.
Jeżeli oryginał pod względem dźwięku Cie zadowala to wymieniaj na nowe GDN i tyle
hmm tak się właśnie zastanawiam co zrobić... a jakieś inne propozycje na zasadzie jakość/cena ? nie ukrywam ze mam dość dużą przestrzeń do nagłośnienia, a czasem lubię budzić sąsiadów
auto: AP1
silnik:: F20C
moc: 240km Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Kwi 2010 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011
pewnie cena/jakość wypadają nieźle, ale imho lepiej jednak wydać trochę więcej, eltaxy niestety nie są rewelacyjne w odsłuchu, mój ojciec ma takie kolumny, kiedyś w MM dodawali je do dużych zestawów kina domowego yamahy, wymieniliśmy głośniki wysokotonowe, bo standardowe odmówiły współpracy i góra jest trochę lepsza, ale w dalszym ciągu nie ma mowy o odsłuchu np. muzyki klasycznej, brakuje im dynamiki, szczegółowości, przy DVD natomiast całkiem nieźle dają sobie radę, mają mocny dół i przy filmach akcji trochę kopią po dupie
auto: AP1
silnik:: F20C
moc: 240km Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Kwi 2010 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011
szukałbym jakiś używanych B&W, ale nie ma co liczyć że uda się wyrwać coś ciekawego za mniej niż 700-1000 PLN, generalnie masz całkiem sporą przestrzeń do "wypełnienia"