auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: Śro 02 Gru, 2009 Plazma czy LCD
Hej,
Możecie mi wytłumaczyć łopatologicznie, co jest "lepsze" ?
Gadałem z jednym gosciem który nigdzie nie jest sprzedawcą a niby sie zna na tym. Ale po 2 min gadki generalnie wydawało mi się że starą mi obraża ... Generalnie podobno nie jest tak że LCD jest lepsze pod każdym względem. Prawda to ?
nie. LCD gorzej odtwarza czerń to jest ważne, LCD niby smuży - czyli jak coś się dzieje szybciochem na ekranie to możesz mieć smugi. byłem w temacie z 2 miechy temu. Kupiłem 42 LCD, kumpel kupił 42 plazmę. Ja wiem, czy jest jakaś ogromna róznica? Nie mam tak najechane, żeby sprawdzać ilość linii na ekranie. W dobrej cenie kupisz LCD Samsunga - dobre TV, plazmę - tutaj Panasonic dobrze walczy. Ja kupiłem Toshibę bo mi się spodobała. Przez net. Nie oglądałem wcześniej i jestem zadowolony.
_________________ Filozof, Biegacz, Fotograf, Egoista, Cham, Prostak i Humanista
auto: Mazda MX5
silnik:: 1596
moc: 110km Pomógł: 78 razy Dołączył: 04 Gru 2005 Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: Śro 02 Gru, 2009
czyli na oko raczej ciężko różnice znaleźć między LCD a PLAZMĄ ?
prawda jest taka ze mi na jakości to razcej nei zależy, dla mnie tv to mebel który czasami włącze.
LG 50PS8000 - jestem tym bardzo poważnei zainteresowany
a poprawili w plazmie to "wypalanie się" pikseli?
Podobno był to spory problem, szczególnie przy połączeniu plazmy do komputera/konsoli, kiedy zdarza się sytuacja, że przez dłuższy czas może być ten sam obraz na ekranie.
A od plazmy juz sie raczej odchodzi... Teraz na "topie" sa tv LED.
Tylko ze te tansze LED to sa LED krawędziowy, a w tych tv czasami widać niedoświetlenie srodka obrazu... A LED tylni jeszcze jest duzo droższy od zwykłego, wiec nie za duzo na rynku tych tv jest.
Ostatnio zmieniony przez strick Śro 02 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz
aloha,
tak jak bylo napisane plasma zdecydowanie pokazuje czern i swietny ma kontrast , choc obecnie LCD coraz lepiej radzi sobie z podswietleniem calosci ekranu. pradozernosc plasmy mozna sobie miedzy bajki wsadzic, bo faktycznie jesli caly czas trzeba podswietlac caly ekran to bedzie brala wiecej o jakies 25% wiecej pradu niz lcd, ale przewaznie ogladamy filmy ktore tego nie wymagaja i zuzycie jest bardzo podobne.
zasadniczo wg mnie nie mam pojecia co lepsze, gdybym mial kupowac ekran tylko do filmow i bylo by w nim ciemno, to tylko plasma lub projektor, ktora w takich warunkach daje rewelacja warunki. lcd poprostu jest na codzien, bardziej uniwersalny.
auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm Pomógł: 33 razy Dołączył: 09 Kwi 2006 Skąd: Katowice
anjas napisał/a:
Walle napisał/a:
wypalanie pixeli istnieje, ale musiałbyś kilkanaście lat nonstop oglądać, może wtedy by się wypaliły
to dziwne, bo widziałem u kumpla na plazmie wypalone logo windows z tapety, a nie używał plazmy przez kilkanascie lat...
Z tego co slyszałem, dlatego plazmy czesto ida na gwarancje... W sumie nie wiadomo, jak długo w nich wytrzymaja te gazy... Nie wiadomo jaka jest zywotność plazm
auto: Megane GT
silnik:: dci
moc: 110km Pomógł: 13 razy Dołączył: 31 Mar 2009 Skąd: Tarnowskie Góry
tydzien temu kupowalem telewizor i wybor padl na Sony 40Z4500 .. dodatkowo w Saturnie promocja na TV bez Vatu wiec wyszlo cenowo tak samo jak w sklepach internetowych
z tego co widzialem to te telewizory rozchodzily sie jak cieple buleczki bo i przede mna i za mna w kasie stali ludzie dokladnie w tymi modelami lub 46Z4500 i te 2 modele oraz Z5500 bym Ci polecal
poza tym bardzo dobre forum z mnostwem informacji to: http://hdtv.com.pl/forum/
o kazdej marce, modelu dowiesz sie wielu infoprmacji
a moim skromnym zdaniem kupuj LCD (w LED nie ma jeszcze co sie pchac bo jest to technologia raczkujaca) Plazme tez odpusc bo parametrami juz dawno LCD ja przegonilo