auto: AP1
silnik:: F20C
moc: 240km Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Kwi 2010 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 [K/P] Amortyzatory/górne mocowania tył Clio Sport
Drodzy koledzy,
Od pewnego czasu męczy mnie jedna sprawa, mianowicie potrzebuję porównać górne mocowania tylnych amortyzatorów od Clio 172 PH1,PH2, i 182 i zwykłego. Podejrzewam, że występują 2 różne typy górnych mocowań tylnych amortyzatorów, różnią się średnicą tulejki i jakimiś innymi pierdołami. Jest to dla mnie ważne z tego względu, że moje zawieszenie GAZ jest przeznaczone do jednego typu i przypuszczam, że akurat nie do tego, który ja posiadam.
Niestety nie da się kupić samych górnych mocowań w ASO, dlatego bardzo chętnie pożyczyłbym/zakupił/prosił o zwymiarowanie i ewentualnie zdjęcia Waszych górnych mocowań.
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011
Janusz napisał/a:
eeeeee, nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, a mógłbym pomierzyć itp, bo jutro będę zrzucał zawias w clio...
potrzebny jest wymiar tulejki, która występuje przy górnych mocowaniach, ewentualnie rozmiar nakrętki którą przykręcany jest amortyzator/ewentualnie średnica gwintu oraz jak jest to możliwe to zdjęcie
auto: Clio szrot
silnik:: F4R 730
moc: 155km Pomógł: 72 razy Dołączył: 24 Maj 2007 Skąd: z Zakrzowa
zdjęcia wyśle ci jutro wieczorem, ale 1.3 mpx podrzuć mi adres na maila... generalnie z tego co pamiętam to w tych pożyczonych amorach które mam od WuRca, w jednym jest górne mocowanie i nakrętka, wiec jak załatwisz z nim to ja Ci to mogę wysłać a myślę ze on nie będzie miał nic przeciwko, tylko napisz do niego na PW
Yarko napisał/a:
porównać górne mocowania tylnych amortyzatorów od Clio 172 PH1,PH2, i 182 i zwykłego
Yarko napisał/a:
wentualnie rozmiar nakrętki którą przykręcany jest amortyzator
Nakrętka będzie taka sama wszędzie, zapraszam do tematu o amorach na krc, wklejałem tam zdjęcia porównawcze tylnego amora zwykłego i do PHI, w średnicach nie było różnicy. A idąc tym tropem średnice tulejki tez powinny być takie same skoro średnica amora nie jest inna, dodam ze jak kupujesz amor w zamienniku to tam nie dostajesz górnego mocowania.
Janusz napisał/a:
Yarko napisał/a:
porównać górne mocowania tylnych amortyzatorów od Clio 172 PH1,PH2, i 182 i zwykłego
Yarko napisał/a:
wentualnie rozmiar nakrętki którą przykręcany jest amortyzator
Nakrętka będzie taka sama wszędzie, zapraszam do tematu o amorach na krc, wklejałem tam zdjęcia porównawcze tylnego amora zwykłego i do PHI, w średnicach nie było różnicy. A idąc tym tropem średnice tulejki tez powinny być takie same skoro średnica amora nie jest inna, dodam ze jak kupujesz amor w zamienniku to tam nie dostajesz górnego mocowania.
pomuk wcześniej aha, na krc jest wklejona fota porównawcza amora do zwykłego clio i amora niby dedykowanego do sporta czyli KYB 55 cos tam coś tam, ale w domu mam tez fote porównawcza tej KYB do OE renault do 172 i tez jest wszystko tak samo, jedyna różnicą sa długości
Janusz napisał/a:
pomuk wcześniej aha, na krc jest wklejona fota porównawcza amora do zwykłego clio i amora niby dedykowanego do sporta czyli KYB 55 cos tam coś tam, ale w domu mam tez fote porównawcza tej KYB do OE renault do 172 i tez jest wszystko tak samo, jedyna różnicą sa długości
Yarko napisał/a:
btw. co tam rozkminiasz z zawiasem ? tylko bez ściemy
noo dobra, wiec jak kupowałem slicki, to okazało się ze kupuje je od gościa co ma dwa clio sporty profi przygotowane do wyścigów itp (już o tym pisałem), pogadałem trochę z gościem, i odradził wszelakiego typu tańsze gwinty, poleciał natomiast zrobić tak jak planowałem czyli ori sprężyna, + dał mi namiar na gościa który regeneruje i zmienia charakterystykę amorów, może zrobić je tak ze beda jak seria, lub ze beda trochę twardsze, lub tez beton na tor, no i zmiana skoku itp itd podobno to nieco twardsze jest bardziej pod rajdy (oczywiście nie ma co tego porównywać z profi zawiasem). Gosc sie nazywa Guzik, nie wiem czy sie Guzik zna ale w każdym bądź razie ponoć niegdyś sporo osob u niego przygotowywało sobie zawiasy do sportu, teraz juz natomiast wszyscy kupuja drogie zawiasy i tyle..
wiec juz zamówiłem sprężyny od wersji CUP'a, a w juutro jestem umówiony na odstawke amorów do tego pana, i ma mi zrobić cos ala "rajd", coprawda odradzał jak chce jeździć tym an torze, bo lepiej w takim przypadku zrobić beton, no ale w sumie na tor to ja pojadę max z 4 razy w roku... odbieram we wtorek.... zobaczymy co z tego wyjdzie jest to dość ryzykowne rozwiązanie bo nie wiadomo co z tego wyjdzie... ale cóż.. ktoś musi przecierać szlaki... na pewno będzie lepiej niż na obecnym setupie, na tej ciulatej sprężynie...
spoko, jeśli gościu jest sprawdzony to może to całkiem sprawnie działać
daje na to jakąś gwarancję, że się nie rozsypie po tygodniu ?
sprężyny kupiłeś te z allegro ?