Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album

Poprzedni temat «» Następny temat
CB radio.
Autor Wiadomość

chayenne
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Cze, 2006   CB radio.

proponuje tutaj kontynuowac rozmowe, bo wychodzi OT...

gobla
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Cze, 2006   

ja jezdze z moim zestawem od swiat bozego narodzenia 2005 i zlego slowa powiedziec nie moge szczeze to nie wyobrazam sobie jazdy bez cb bez radia to jazda jak z przepaska na oczach

przytocze taka sytuacje ze pomykam sobie autostrada na wroclaw 190km/h na budziku i nagle slysze
"qrwa hamowac ci w strone wroclawia rowery na drodze"
noga na hampel szybkie zchamowanie ze 190 do 120 i za jakies 150m widze na srodku autostrady na zakrecie bagaznik ktory urwal sie z auta z 3 ma rowerami a obok po poboczu zapierdziela cala rodzinka ratowac dobytek

moze glupota ale bez cb moglbym wpasc na te rowery

chayenne
[Usunięty]

wiec sie przydaje :) a odnosnie policji, ile razy cie to uratowalo?

Loko 
Dr. Scheffler dzwoń 500 000 529

auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km

A mnie ciekawi jak wygląda działanie CB w aucie? Jest jakis specjalny kanał/częstotliwosć tylko do rozmowy o sytuacji na drodze? i masz jakis nasłuch na ten kanał włączony? czy jak to dzała?

gobla
[Usunięty]

chayenne napisał/a:
wiec sie przydaje :) a odnosnie policji, ile razy cie to uratowalo?

hlhehehehe powiem tyle ze od listopada zeszlego roku nie mam prawa jazdy
powinno wystarczyc ;)

i ani razu mnie nie zlapali raz ucieklem bo mnie aro chcieli u mnie na wiosce zatrzymac ihihihihih
Ostatnio zmieniony przez gobla Wto 06 Cze, 2006, w całości zmieniany 1 raz  

chayenne
[Usunięty]

to ja dzis odebralem prawko :) hehe -zabrane za 39 pktow - w kilku mandatach ;)
i chce CB zeby mi znow nie zabrali...

gobla
[Usunięty]

Loko napisał/a:
A mnie ciekawi jak wygląda działanie CB w aucie? Jest jakis specjalny kanał/częstotliwosć tylko do rozmowy o sytuacji na drodze? i masz jakis nasłuch na ten kanał włączony? czy jak to dzała?

kolego zalezy czego oczekujesz ja np jak wracalem z holandi podpiolem sie do passata i bory obydwa diesle i ich wkurzalem gadalismy sobie na oddzielnym kanale i tak przjechalismy od olszyny do katowic w niecale 3godziny w nocy bylo smiesznie a ja sie nie nudzialem i oni tez moja nazeczona teza juz zona spala a ja sobie gaworzylem z mobilami

chayenne napisał/a:
to ja dzis odebralem prawko :) hehe -zabrane za 39 pktow - w kilku mandatach ;)
i chce CB zeby mi znow nie zabrali...

mnie niby zabrali ale mam dokument nie przyszlo mi nic ze mam im oddac wiec jezdze ale musze uwazac

chayenne
[Usunięty]

slang cb:

Mobile - ogólnie samochody
Misiaczki - policja
Krokodylki - Inspekcja transportu
Federalni - radiowozy nieoznakowane
Ogólny - przy wywolaniu, kazdy ktory moze pomoc
... chyba tyle

[ Dodano: Wto 06 Cze, 2006 ]
i to zaczeprniete z innego forum. uzytkownik Baldie:

breko breko sluzy do przerwania rozmowi innym i posiadanie tzw pierszenstwa wypowiedzi...mozna to robic tylko w uzasadnionych przypadkach...jakis wypadek czy cos powaznego.

wywoluje sie zupelnie normalnie-kogos konkretnego po nicku, a jezeli chcesz sie dowiedziec np gdzie stoja pytasz:

Mobile jak wyglada droga/sciezka np. z krakowa do kielc Very Happy

Do rozmów na dowolne tematy służą prawie wszystkie kanały, oprócz kilku wydzielonych (specjalnych), tj.: kanału 9 (tu stacjonuje policja, pogotowie ratunkowe, straż pożarna oraz sztaby ratownictwa PL-CB Radio), kanału 19 (który przeznaczony jest dla kontaktów pomiędzy samochodami), kanału 28 (który służy jako kanał wywoławczy, czyli taki, na którym wywołuje się określoną stację za pomocą jej znaku wywoławczego lub tzw. ksywki, a następnie - po zgłoszeniu się wywoływanej stacji - przechodzi się z nią na inny, dowolnie wybrany kanał), oraz niekiedy kanału 2 (tu stacjonują taksówki). Istotne też jest, aby rozmowy prowadzić jak najdalej kanałów specjalnych (jeżeli jest to możliwe).

9.Kanał 28 zaleca się wykorzystywać jako kanał wywoławczy.

10.W paśmie CB niedozwolone jest:

a) nadawanie i rozpowszechnianie informacji o charakterze politycznym,gospodarczym i innych stanowiących tajemnicę państwową, lub służbową, wszelkiej propagandy i reklamy, oraz wiadomości niezgodnych z zasadami współżycia społecznego,
b) używanie słów wulgarnych i obraźliwych,
c) używanie CB do prowadzenia działalności zarobkowej,
d) nadawanie muzyki,
e) nadawanie retransmisji,
f) nadawanie na kanale, na którym ktoś inny rozmawia,
g) nadużywanie haseł "RATUNEK" i "BREAK",
h) używanie jako swojego, w całości, lub w części, przydzielonego,lub przeznaczonego do przydzielenia komu innemu, oficjalnego znaku wywoławczego.

11.Kanał ,,9" (27,060 MHz + 5 KHz, modulacja A3E) jest przeznaczony wyłącznie do celów wzywania pomocy i pracy służb ratunkowych.

12.W sytuacjach nadzwyczajnych użytkownik radiotelefonu może zapewnić sobie pierwszeństwo przeprowadzenia rozmowy podając hasło "RATUNEK". Operatorzy pozostałych radiotelefonów zobowiązani są do zachowania ciszy radiowej aż do momentu przejścia tego rozmówcy na inny kanał, lub zakończenia rozmowy. Hasło "RATUNEK" może być użyte jedynie w sytuacji zagrożenia życia,zdrowia, bezpieczeństwa lub mienia.

13.W przypadku braku reakcji służby ratunkowej każdy użytkownik radiotelefonu ma obowiązek zareagować na odebrane hasło "RATUNEK".

14.W czasie prowadzenia akcji ratunkowej pierwszeństwo w eterze przysługuje w następującej kolejności:

1) stacja wołanej służby ratunkowej,
2) stacja Sztabu Ratownictwa PL-CB RADIO,
3) stacja wołająca o pomoc, przy czym stacji tej przysługuje pierwszeństwo w nawiązywaniu łączności,
4) inna stacja, która pierwsza zareagowała na wołanie o ratunek. Pozostałe stacje przysłuchują się jedynie i włączają się do akcji tylko na wyraźną prośbę stacji prowadzącej akcję ratunkową.

15. Wywoływanie
a) Kryptonimy alarmowe na Kanale Ratunkowym PL-CB RADIO (27,060 MHz, kanał 9),oznaczają:
991 - Sztaby Ratownictwa PL-CB RADIO,
992 - jednostki Obrony Cywilnej,
993 - zespoły d\s nadzwyczajnych zagrożeń przy Wojewodach i Urzędach
994 - stanowiska dyspozycji inżyniera miasta
996 - Straż Miejska,
997 - Policja,
998 - Straż Pożarna,
999 - Pogotowie Ratunkowe.
b) W celu zrozumiałości wywołania dopuszcza się wywoływanie służby dyżurującej, używając jej nazwy i miejscowości, w której się znajduje np.:"Pogotowie Ratunkowe Gdańsk"
c) Wywołujący na Kanale Ratunkowym PL-CB RADIO ma obowiązek podać swojoficjalny znak wywoławczy przydzielony przez URT, ratownicy zarejestrowaniw Krajowej Sieci Ratownictwa PL-CB RADIO podają swój nr nadany przez SztabKrajowy.
d) Powiadamiając służbę dyżurującą o zaistniałym wydarzeniu należyw sposób zwięzły podać następujące informacje, zachowując ich kolejność

1) kto woła,
2) miejsce zdarzenia,
3) co się stało, np.: Wypadek drogowy cysterny, pożar stodoły, itp.
4) ilość rannych i skutki zdarzenia np.:,,4 osoby ranne w tym dwienieprzytomne, a u dwóch uraz głowy i silne krwawienie", ,,zablokowana droga",itp.,
5) na tym należy relację zakończyć i czekać na dyspozycje służbydyżurującej, oddalić się z miejsca wypadku wolno tylko wtedy gdy służba dyżurująca nie zaleciła pozostania na miejscu, lub uzupełnienia informacji.
6) przy prowadzeniu łączności ratunkowej należy każdorazowo potwierdzićodebranie nadawanej informacji.
5) Posiadacz radiotelefonu CB w przypadku napotkania wypadku ma obowiązekzatrzymać się i dokładnie zorientować czy są osoby ranne i czy na skutekwypadku istnieje jakieś zagrożenie.W przypadku potrzeby interwencji służbydyżurującej jest on zobowiązany do niezwłocznego powiadomienia odpowiedniejsłużby dyżurującej i w razie takiej konieczności pozostania do jej dyspozycjitak długo jak będzie to niezbędne.

16.Na hasło ,,BREAK" należy natychmiast na chwilę zwolnić kanał w celu umożliwienia nawiązania łączności i uzgodnienia przejścia na inną częstotliwość , lub przekazania krótkiej, ważnej informacji.

17. Pomiędzy nadawaniem, a odbiorem należy zachować krótki, około 1-sekundowy odstęp.

Loko 
Dr. Scheffler dzwoń 500 000 529

auto: ...
silnik:: ...
moc: ...km

Interesuje mnie na jakiej zasadzie działają te informacje drogowe, bo nie mam pojęcia wogóle jak działa CB, i dlatego pytam czy jedziesz cały czas na nasłuchu na jakimś kanale czy jak?

chayenne
[Usunięty]

gobla napisał/a:
mnie niby zabrali ale mam dokument nie przyszlo mi nic ze mam im oddac wiec jezdze ale musze uwazac

mi zabrala policja i tego samego dnia przyszedl list ze mam sie zglosic na ponowny egzamin...

Peter 
plotki... plotki...

auto: Type-R
silnik:: VTEC
moc: 200km

mnie cb wyszlo taniej niz mandat ktory mi zapodali pewnego lipcowego dnia zeszlego roku.nie ma co sie zastanawiac na kupnem.

gobla
[Usunięty]

chayenne napisał/a:
gobla napisał/a:

mi zabrala policja i tego samego dnia przyszedl list ze mam sie zglosic na ponowny egzamin...

tak ja tez zdawalem ale nie zdalem i nic w slaskiej komendzie wojewodzkiej maja burdel wiec to ich sprawa juz mnie pare razy kontrolowala policja mam prawko jako dokument straz graniczna tez mnie juz ze 4 razy klontrolowala i wszystko ok ale prawko mam de facto nie wazne tylko nie odebrali mi go mam niejako 28pkt

a co do mandatow to wszystkie jakie mialem zostaly anulowane poniewaz jestem bezrobotny i nic nie mam kilka wizyt u komornika i po spraweie wiec koledzy nie kupujcie nic na siebie lepiej na zone alebo mame :p ihihikhhiih

Peter 
plotki... plotki...

kanal drogowy to 19.ja zawsze na nim siedze.

gobla
[Usunięty]

my np z moimi kolegami z klubu uzywamy kanalu 24 jako swojego klubowego praktycznie wszyscy mama radia

przydaja sie kiedy gdzies smigamy np w zimie po os salmopolu w szczyrku i wisle

Peter 
plotki... plotki...

"b) używanie słów wulgarnych i obraźliwych,"
hehehe

Odpowiedz do tematu