To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Studia podyplomowe

KonradMK - Czw 18 Sty, 2007
Temat postu: Studia podyplomowe
wiem ze źródeł ;) że są wśród nas bogate ziomy które robią podyplomowe studia hehe, chciałbym się dowiedzić gdzie, jakie kierunki, za ile $$$ i czy warto. C'mon dudes, muszę podjąć decyzję

PS interesuje mnie głównie zarządzanie projektami ale posłucham o każdej opcji

anjas - Czw 18 Sty, 2007

Robiłem zarządzanie projektami na SGH. Szczerze mówiąc nie polecam - chyba nic mi to nie dało prócz papierka.

Z mojego punktu widzenia zdecydowanie lepsze były podyplomowe z Zarządzania Zasobami Pracy, też na SGH (przynajmniej były fajne koleżanki, a nie sami informatycy w porozciąganych swetrach ;) ).

aa właśnie bo o SGH myślałem ale program jakiś nudny i te microsofty wszędzie... a certyfikaty jakieś robiłeś?
anjas - Czw 18 Sty, 2007

Nie, te studia podyplomowe tak mnie znudziły, że odpuściłem sobie wszelkie certyfikaty. Normalnie rzygać mi się chciało tymi studiami.

aha...
Michał - Pią 19 Sty, 2007

Ja kończe MBA IT, nie pytaj sie dlaczego już kończe, tak jest . Na koźmińskim . Generalnie, jakbym miał 40 lat to by mi to dało coś a tak, mam powtórke ( rozszerzoną ) ze studiów. Generalnie, miło , przyjemnie , dosyc ciekawy materiał , ciekawe prezentacje produktów w formie zajęć, bez problemowo, ale chyba dla mnie za wcześnie. Aha, nie drogo, nie wiem dokladnie ile ale nie drogo.

Sam nie wiem czy ci polecić ...

KonradMK - Pią 19 Sty, 2007

wiem o co chodzi, jeśli MBA to stawiałbym na SGH ale tam jest drogo :) (35 tys PLN...)

na razie chciałbym się dokształcić w kierunku zarządzania projektami ale jak widzę nie jest to łatwe bo programy na uczelniach w tej materii są okropnie nudne

pcs - Pią 19 Sty, 2007

Ja skonczylem akurat sgh, wiec jakiekolwiek studia na tej uczelni nie bardzo dla mnie maja sens. Zreszta MBA (sa 2) to raczej 55000zl a nie 35000zl. Myslalem raczej o MBA na polibudzie ale w sumie to niewiele nowego bym wniosl do swojej wiedzy.

W koncu robie sobie certyfikat CIMA (Chartered Institut of Management Accountants), jak dobrze pojdzie to za 3 lata skoncze :) . Ogolnie w UK duzo jest takich swiatowo uznawanych instytutow i zawsze cos do siebie mozna podpasowac (jest na pewno dla rewidentow ACCA, audytorow wewnetrznych CIA, marketingu, analitykow finansowych ....). Zaleta tego typu studiow jest taka ze sam sobie kolejnosc i intensywnosc egzaminow ustawiasz. Sesje sa zwykle 2 razy do roku. Uczyc sie mozesz samemu, wymaga to troche samozaparcia ale placisz tylko za egzaminy (zwykle ok 50-60 GBP za sztuke) za roczne czlonkostwo jakies 80 GBP i za ksiazki. Ilosc egzaminow rozna, na CIMA jest chyba 17, ale na CIA sa 4.

Jesli chodzi o zarzadzanie projektami to mam tez certyfikat green belt Six Sigma. W sumie to metodologia jest taka sobie ale jest duzo ciekawych narzedzi, glownie statystycznych. Robisz kurs i potem projekt.

KonradMK - Pią 19 Sty, 2007

o jak konkretnie :) pooglądam w takim razie na necie o CIMA i green belcie w takim razie. thx

PS a propos ceny MBA na sgh:
http://wemba.edu.pl/~1bd4...52184cef~/costs
czyli miałeś rację :)