To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Kulturka - [F] Football Factory

Jakarti - Pią 09 Mar, 2007
Temat postu: [F] Football Factory
wrocilem wlasnie z... haloweczki i siadajac na bujanym fotelu pomyslalem, ze popykam sobie pilotem i zobacze co tam daja w tv.. traf chcial, ze zobaczylem scenke gdzie rozmawiali kibice jakiejs druzyny, a wszystko co zwiazane z pilka zawsze zwraca moja uwage. wiec ogladam wspominajac jak to fajnie jest kopac ta pilke, wracac z siniakami na nogach, zmeczony itd.. a tu na ekranie pokazuje sie tytul Football Factory
nigdy nie obejrzalem.. a chcialem. szybka decyzja - ogladamy.. po 5 sekundach mama spytala mnie czy nie mam sluchawek zeby jej pozyczyc bo jesli ktos chcialby sie nauczyc kilku.. set przeklenstw po angielsku (lektor tez sobie nie zalowal) to ma tutaj lekcje za darmo.. wracajac do tematu.. film opowiada o zyciu angielskich chuliganow czekajacych na weekend i na "ustawke" z kibicami przeciwnej druzyny. z tym, ze wbrew pozorom nie jest to jakis pusty filmik o lobuzach.. naprawde ogladalem z zaciekawieniem i wcale nie dlatego zeby zobaczyc jak kogos "glanuja" naprawde swietnie zostaly oddane realia tamtych lat.. nasi chuligani z poczatku lat 90tych w porownaniu do tych z UK to pikus..konczy sie zaskakujaco bo wcale nie moralizatorsko chociaz pewne niedomowienie pozostaje.. film zostal nakrecony na podstawie ksiazki Johna Kinga z 1996 roku.

na pewno wielu z was widzialo ale dla tych co nie wiedzielo.. z dziewczyna nie radze ogladac.. ale z kolegami i z piwkiem w reku mysle ze warto.
polecam.

Football factory"
Wielka Brytania 2004. Reż. Nick Love. Grają: Danny Dyer, Neil Maskell, Frank Harper

Misiek_lbn - Pią 09 Mar, 2007

podobne do Hooligans :?:
mam na płytce ale jakoś nie miałem okazji się zebrać... dziś chyba na dobranoc sobie obejrzę...

Michał - Pią 09 Mar, 2007

Hooligans to lipa po maxie.
FF - jeden z najlepszych filmów jakie widziałem. Realia dobrze oddane, ciekawe poboczne wątki , moment jak sa w klubie i podrywaja dwie panny i zaczyna leciec w podkładzie David Guetta dla mnie scena kultowa, film na wypasie, dodatkowo wielki plus ze angielski wogole mistrz.

Marek23 - Pią 09 Mar, 2007

Dawid Guetta? Ziom, w końcu się nawracasz. W takim razie muszę obejrzeć filmik.
KonradMK - Pią 09 Mar, 2007

hooligans czyli to http://www.warnervideo.com/greenstreethooligans/ ?

wg mnie niezłe

Loko - Pią 09 Mar, 2007

Ogladałem kiedyś Football Factory, ale chyba nie był to jakiś szczególnie interesujacy film, bo nie pamietam z niego ani jednej sceny.

Z podobnego klimatu czyli o chuliganach jest mało znany poslski dokument "to my rugbyści" nie pamietam go zbyt dokałdnie, ale coś mi się kojarzy ze przedłużajace się wywiady były momentami mocno nudne ale było tez pare scen z których można się pośmiać.

Jakarti - Pią 09 Mar, 2007

Cytat:
FF - jeden z najlepszych filmów jakie widziałem. Realia dobrze oddane, ciekawe poboczne wątki , moment jak sa w klubie i podrywaja dwie panny i zaczyna leciec w podkładzie David Guetta dla mnie scena kultowa, film na wypasie, dodatkowo wielki plus ze angielski wogole mistrz.

moment w klubie owszem - bardzo dobra scena ale takich bylo mnostwo.. i dokladnie tak jak mowi Michal - wszystko pieknie oddane.. dla mnie pelen realizm. co do angielskiego to prawda.. tez sluchalem z zaciekawieniem.. nawet zalowalem ze byl lektor bo naprawde AKCENT z chelsea to mistrzostwo :) taka mlodociana gangsterka..

KonradMK - Pią 09 Mar, 2007

mam oryginał jeśli ktoś chce - za mięsiąc wróci z usa to mogę pozyczyć
Misiek_lbn - Nie 11 Mar, 2007

przekoloryzowaliście moim zdaniem... film fajny, ale nie rewelacja... scena w lkubie.. co macie na myśli że kultowa... spodziewałem się czegoś fajnego a nie takiego zachowania... myślałem że zrobią to jakoś inaczej, a nie jak... no nieważne...
film oceniam 4/6... pzdr

Anonymous - Nie 11 Mar, 2007

nie powala na kolana
Misiek_lbn - Nie 11 Mar, 2007

dokładnie... jak to ktoś napisał, fajnie obejrzeć z kolegami przy piwku...