To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Skrzypiąca klapa tylna

Maciusiowy - Pon 04 Cze, 2007
Temat postu: Skrzypiąca klapa tylna
Hej, nie wiem z czego się to bierze, ale strasznie skrzypi mi coś w tylnej klapie...to znaczy nie wiem czy ona o coś ociera, ale może ktoś z Was miał już podobny problem? Dokręciłem już ją na maksa i dalej o samo....dzieje się to głównie w momencie kiedy autko sobie postoi.
michool_vt - Pon 04 Cze, 2007

moze ktorys plastik, od trzeciego swiatła stopu albo jakis inny
Jakarti - Pon 04 Cze, 2007

posadz kogos z tylu i niech przytrzyma klape w trakcie jazdy albo niech przystawi ucho..
oczywiscie nasmaruj wszystkie zawiasy itp

saxorulez - Pon 04 Cze, 2007

Maciusiowy napisał/a:
Hej, nie wiem z czego się to bierze, ale strasznie skrzypi mi coś w tylnej klapie...to znaczy nie wiem czy ona o coś ociera, ale może ktoś z Was miał już podobny problem? Dokręciłem już ją na maksa i dalej o samo....dzieje się to głównie w momencie kiedy autko sobie postoi.

To jest saxo - moja ma dobre i złe dni.. czasami skrzypi tak jakby mi conajmniej miąła odpaść.. a czasem jest jak nówka cisza totalna.

tam są takie gumowe "odboje" spróbuj nimi poregulować

grzech - Pon 04 Cze, 2007

było bite i teraz wyłazi :P
Anonymous - Pon 04 Cze, 2007

Z dzwięków dochodzących z tyłu, a nie koniecznie będących klapą ,proponuje jeszcze sprawdzić mocowanie koła zapasowego i w najgorszym przypadku belkę.
Grzesiek VTS - Pon 04 Cze, 2007

po primo zaczep zamka do klapy tam jest taki plastik i on sie czasami wybija tzn (trzeba kupic nowy albo uzywke w dobrym stanie ) ,potem mozesz jeszcze wyregulowac te odbojniki w klapie i powinno przestac :564:
Maciusiowy - Pon 04 Cze, 2007

grzech napisał/a:
było bite i teraz wyłazi

Bite....dobre hehehe:D był tylko urwany zderzak Z PRZODU, bo sie komuś biegi popier....znaczy pomyliły :diabel:

Loko - Pon 04 Cze, 2007

Maciusiowy napisał/a:
grzech napisał/a:
było bite i teraz wyłazi

Bite....dobre hehehe:D był tylko urwany zderzak Z PRZODU, bo sie komuś biegi popier....znaczy pomyliły :diabel:

No wszyscy tak mówia :D , a prawda jest takie ze kazde takie auto jest bite :D

Maciusiowy - Wto 05 Cze, 2007

Jest bite...ale lekko i z przodu a nie z tyłu, gdzie skrzypi klapa:D
Jakarti - Wto 05 Cze, 2007

dzisiaj tak buduja te auta, ze udzerzenie pewnie poszlo na tyl :D :D :D :D :D
CHRZANEK - Wto 05 Cze, 2007

1) sprawdz czy plastik oslaniający silnik wycieraczki sie dobrze trzyma
2) sprawdz sam silnik wycieraczki.
3) sprawdz czy klapa nie ma "luzu" na zamku - w tym celu poluzuj kotwe zamka przykręconą do pasa tylnego (klucz 10mm) przesuń doslownie 1mm do przodu (czyli w kierunku kabiny pasażerskiej) i następnie dokreć śruby.

4) Jeżeli nadal skrzypi psiknij WD40 po zawiasach i po zamku.

Jezeli dalej skrzypi to nie jest tylna klapa.

Jakarti - Wto 05 Cze, 2007

CHRZANEK napisał/a:

Jezeli dalej skrzypi to nie jest tylna klapa

i tutaj Chrzanek moze miec racje bo u mnie tez skrzypialo z tylu, a okazalo sie, ze to zderzak sie poluzowal ..

CHRZANEK - Wto 05 Cze, 2007

Jezeli skrzypi "gdzies z tylu" to tak jak wspomniaj Jakarti może to być:
-zderzak
-tylna pólka (oraz plastiki na których pólka sie opiera)

Prosty test: przejedz sie po dziurach z otwarta klapa ;)

Maciusiowy - Wto 05 Cze, 2007

Dzisiaj na to kuknę....z tego co widzę, to musze sporo tych testów przeprowadzić, ale powiem tyle, że już próbowałem trząść tą klapą i każdym jej elementem we wszystkich kierunkach i nic....nie nie skrzypi. Potem wsiadam, ruszam i...motyla noga dupa :DDDD