Rudello - Czw 21 Cze, 2007 Temat postu: FILTR POWIETRZAJakie jest wasze zdanie apropo preparatow do czyszczenie filtrow powietrza? czy kupowac tego samego producenta co filtr czy jakies specyfiki na allegro? Wiadomo, koszta. Orginalny zestaw BMC 80zł Specyfiki na Allegro 25zł
Czy jest jakas roznica oprucz znaczka, bo jak nie to po co przeplacac?
P.S z tego co pamietam to Lenny mowil ze nigdy go nie czyscil tzn ze nie byl ruszana ~2lata i zakladam ze poprzedni wlasciciel go tylko kupil i włozył... Inwestowac w zsetaw do czyszzcenia?Anonymous - Czw 21 Cze, 2007 jak masz zwykły a nie stożek to kupo se nowy filterek
jak masz stożek to bez sensu 80zł wypier***ac - lepiej nowy stożek kupic chyba
mój ziomek bierze odkurzacz w łapę a potem dopieszcza filterek jakimś specyfikiem z NORAUTORudello - Czw 21 Cze, 2007 mam wkladke BMC (niesmiertelna, tylko trzba ja czyścić)PiTT - Czw 21 Cze, 2007 te środki tak samo czyszczą
na allegro są zestawy jacky
ważne, żeby dobrze naoliwić (bez przesady), nie będą się wtedy przedostawać pyłki itd.
jeśli nawet być kupił nowy filtr to tak samo musisz go naoliwić, pamiętam, że KN lekko nasączałRudello - Czw 21 Cze, 2007 czyli ten olejek jest bo to zeby zablokowac dostowanie sie wiekszych pylkow a nie ulatwienie przeplywu.
Ewentualnie moze byc juz tak zasyfiony i utrudnia przeplyw powietrza, tak?PiTT - Czw 21 Cze, 2007 dokładnie, on chroni przed dostawaniem się wilgoci i pyłków, jak filtr jest suchy to może zasysać różne syfy
nawilżony filtr wszystko wyłapuje, ale przez to też trzeba go co jakiś czas czyścić bo zapchany filtr to zły filtr
słyszałem też że w wersji "biedak" można filtr wymyć w ludwiku, wysuszyć i naoliwić preparatem typu WD40Michał - Czw 21 Cze, 2007 ja tak robiłem jak pitt napisał, nie wiem czym sie różni wd40 od drogich preparatów do filtrów ?? dla mnie jedynie wyciąganie hajsuAnonymous - Czw 21 Cze, 2007 Ja też robiłem to zawsze wd-40. 5 lat temu jak kupiłem rejlaka i zastałem tam filtr K&N, na rynku za bardzo nie było środków do nasączania filtrów, a nawet jak były to pewnie kosztowały kupę pieniędzy.Najpierw myłem filtr w misce z wodą z dodatkiem proszku itp i na koniec pryskałem dokładnie całego WD.PiTT - Czw 21 Cze, 2007
Michał napisał/a:
ja tak robiłem jak pitt napisał, nie wiem czym sie różni wd40 od drogich preparatów do filtrów ?? dla mnie jedynie wyciąganie hajsu
masz dobry styl ziommmm biedak style
żartuję, ale myślę, że można zainwestować ok. 40zł. w sporą paczkę preparatu do czyszczenia i oliwienia firmy jacky
sam stożek trzeba dosyć delikatnie myć, żeby nie uszkodzić
najlepiej namoczyć w tym preparacie z wodą i pędzelkiem delikanie zmywać
potem pod chłodną wodę i wypłukiwać od środka na zew. nie odwrotnie
kupiłem taki zestawik Jacky do reni i miałem na spokojne 3-4 mycia
jak wiadomo, powinno się myć jak będzie zapaćkany, ja myłem zawsze co ok. 6 m-cysaxorulez - Czw 21 Cze, 2007 W norauto jest kit do czyszczenia K&N za 50PLN
zasadniczo najważniejsza jest oliwa aby miała dobrą gęstość wd jak dla mnie jest za rzadkie
ja zmywam syf najpier środkeim do filtrów - świetnei rozpuszcza cały syf (nieżłe śmierdzi) a potem ludwikiem to traktuje dla pewności i zawsze przepłukuje w przeciwnym kierunku niż przelatuje przez filtr powietrze!Rudello - Pią 22 Cze, 2007 podajede do norauto jutro i cos z tym zrobie bizon - Wto 21 Lip, 2009 poszukalem troche, ale sensowych rzeczy nie znalazlem, wiec odgrzewam kotleta.
jak wyczyscic suchy stozek apexi?Anonymous - Wto 21 Lip, 2009 Ja również mam zestaw z nora.
Nie K&N, ale dwuskładnikowy i jestem z niego zadowolony, kosztował coś koło 40-50pln, a już 5 razy czyściłem i ciągle jest i myślę, że jeszcze na parę razy starczy, z tym, że w misce robię roztwór z tego płynu do czyszczenia z wodą i dopiero później płuczę Stożek czyszczę co 2 miechy.bizon - Wto 21 Lip, 2009 2-skladnikowy, znaczy sie czyscidlo i olej? ale ja mam SUCHY stozek...Anonymous - Wto 21 Lip, 2009 Tak, dokładnie. Saxorulez ma racje, zapach kopie po jajcach