To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - xsara VTR ... felgi opony i inne pomysły - prośba o radę.

Anonymous - Pią 13 Lip, 2007
Temat postu: xsara VTR ... felgi opony i inne pomysły - prośba o radę.
Witam,

Jestem tu całkiem nowy i w związku z tym grzecznie witam się ze wszystkimi. Przeglądałem forum i nie znalazłem nic o xsarach :( ((.

Mam xsarę VTR z 2003 roku. narazie nie mam planów na większe modyfikacje, ale co sądzicie o tym żeby zmienic seryjne kółka ze 195/55/15 na 205/45/16 ??? co się zmieni na + a co na - ?

no i jakoś tak sobie myślę czy nie założyć końcowego wydechu żeby jakos fajnie mruczał bo na kpl. wydech to jak narazie nie teraz.

Będę wdzieczy za rady i opinie.

106 - Pią 13 Lip, 2007

witam

przegladajac forum na pewno bys trafil na http://forum.hothatch.org...t=14&start=2400 :D

Vlodarsky - Pią 13 Lip, 2007

a co do reszty napewno wiele się dowiesz... tu jakieś 30 % ludzi ma prawie identyczne silniki w saxo jak Ty w Xsarze ( o ile to 1,6 16V)
saxorulez - Sob 14 Lip, 2007

poza wyglądem nic nie zmieni.. a jakie masz felgi teraz?
takie

jeśli tak to je zostaw moim zdaniem najładniejsze.

Bart - Sob 14 Lip, 2007

tak się składa, że kilka dni temu zmieniłem koła w samochodzie,
miałem fabryczne felgi 6x15ET49.5 z oponami Continental Premium Contact 195/55R15 w stanie powiedzmy mocno średnim, a założyłem felgi rial le mans 7x16ET38 z prawie nowymi oponami Uniroyal Rainsport i Yoko A539 w rozmiarze 215/40R16...
no i różnica jest znacząca:
+ po zakrętach mogę zapieprzać z dowolną szybkością
+ teoretycznie samochód lepiej przyspiesza i hamuje (przyczepność)
+ lans aż miło :D
- w koleinach furka wyraźnie mocniej kierownicą szarpie
- wzrosła szansa na pokrzywienie felg na dziurach

Anonymous - Nie 15 Lip, 2007

Wielkie dzęki za podpowiedzi.

106 - rzeczywicie nie zajrzałem tam gdzie mnie skierowałeś ;p

Vlodarsky - silnik 1,6 16v.

Saxorulez - narazie felgi stalówki :( (

Bart - jakim cudem może szybciej się zbierać jak są szersze gumy?
no chyba że na średnicy wychodzi mniej... hmmmm.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

A co sądzicie o tym pomyśle z wydecham końcowym? jakie polecacie do tego silnika ... oczywiście żeby ładniej brzmiał bo wiem że w wynikach to nic nie zmieni...;(

mi - Nie 15 Lip, 2007

średnice 195/55r15 vs. 215/45r16 możesz policzyć tutaj: http://www.vtuning.com/kalkulator.html
16" są mniejsze nieco, ale szersze, czyli - start lepszy, bo lepsza trakcja, przyspieszenie lepsze, bo mniejsza średnica, powyżej pewnej prędkości powinno być gorzej, bo większe opory toczenia. No i licznik zdeka przekłamuje pewnie, ale to nawet lepiej - laseczka na prawym fotelu będzie chętniejsza widząc na budziku 205 zamiast 190 :564:

btw - ile Ci pali ta xsara? Biorę takiego furacza pod uwagę i interesuje mnie to dość :)

saxorulez - Nie 15 Lip, 2007

mrówa napisał/a:
A co sądzicie o tym pomyśle z wydecham końcowym? jakie polecacie do tego silnika ... oczywiście żeby ładniej brzmiał bo wiem że w wynikach to nic nie zmieni...;(

Dla samego dźwięku nie warto.

Bart - Nie 15 Lip, 2007

mrówa napisał/a:

Bart - jakim cudem może szybciej się zbierać jak są szersze gumy?
no chyba że na średnicy wychodzi mniej... hmmmm.

Teoretycznie na szerszych oponach samochód przyspiesza gorzej, ale w moim wypadku - na łysych continentalach 195 były spore problemy z trakcją, no i jak sam zauważyłeś - jest trochę różnicy w średnicy:
195/55R15 - 59.55cm
215/40R16 - 57.84cm

dzieki dzieki.

Mi - co znaczy skrót btw? a pali zależy jak jeżdzę, ale kompter pokazuje jakieś 8 litrów. sposób jazdy mieszany choć lubię podkręcić tak na 5,5 - 6 tys.

btw - By The Way → a tak przy okazji
Bart - Nie 15 Lip, 2007

btw to chyba po angielsku - bajzełej czy jakoś tak :P

jasssssssssssssne - sorki umsł mi nieco ciąży dzisiaj :556:

a orientujecie się jeszcze co do 2 rzeczy?:

1) czy ten silnik 1,6 16v można uturbić albo dołączyć kompresor?
2) czy jest możliwy swap z modelu vts?

oczywiście jakie koszty takiej zabawy?

Można uturbić, można ładować kompresor
a ile masz kasy? bo prawda jest taka że można próbować zrobić to metodą na "drut" kupując używane turbo z diesla plus intercooler z iveco i modlić się że zadziała
lub też kupic kit np tutaj:
http://www.dp-engineering...u_16v_compo.php
za 1800EUR i jeszcze do tego komputer porządny za drugie tyle

Swap na VTS to koszt silnika + jakieś 1500 przełożenie ze wszystkimi gratami, ale będziesz potrzebował wiązkę z VTSa

Jak na razie to tylko plany.

Fajnie wiedzieć że można robić z tym silnikiem jakieś rzeczy, a nie tylko pozostać przy 110 kucykach. Bo jak kupowałem to nie znalazłem vts niebitego więc wybrałem vtr'a wolniejszy, ale pewniejszy - kompromis.

Ale coś mi się widzi, że narazie zostanie seria tylko zmienię koła na 16" i będę się modlił żeby ich na naszych pięknych drogach do EURO 2012 zanim będą nowe drogi nie pokrzywić ;)

Trzeba mierzyć siły na zamiary :)

Planuję założyć felgi alessio monza