Techniczne - Uszelka pod głowicą ?
Stacho - Nie 23 Gru, 2007 Temat postu: Uszelka pod głowicą ? Chłopaki prosze o pomoc
W piątek pojechałem na myjnie umyli mi samochód calusieńki i wszystko spoko było.
W sobote rano wstaje odpalam silnik zimno w samochodzie czekam aż się nagrzeje silnik i będzie można podgrzać w środku, no i włączam ogrzewanie a zamiast zimnego powietrza pizga lodem ?
Myśle może coś nagrzewnica po myjnii sie zalała ale to jest nie możliwe ?
Przygazowałem troche Clio no i patrze odblokowało sie i zaczeło ogrzewanie normalnie działać
I Wszystko było ok ?
Potem znowu koło południa miałem taki przypadek że przy włączeniu ogrzewania jak się silnik nagrzał pizgało lodem a potem jak go przygazowałem(bez wzrostu temperatury silnika)to sie odblokowało i znowu normalnie Ciepło zaczeło lecieć.
Podejrzenia padają na uszczelke ? Czy to wina nagrzewnicy ? Termostatu ?
rasta - Nie 23 Gru, 2007
A sprawdzałeś poziom płyny chłodniczego, he ??
To niekoniecznie musi być uszczelka. Jeli płynu jest za mało to pizga chłodem z nawiewów. Może gdzieś ci pusza jakaś rurku.
Stacho - Nie 23 Gru, 2007
Dzisiaj się ździwiłem troche zlazłem do auta zaglądam pod maske no niby nie widać płynu w zbiorniczku ?? odkręciłem korek to troche zrobiło się więcej,pojechałem na stacje i kupiłem litr borygo i litr borygo wlałem i w sumie teraz jest na poziomie wszystko ok.
Wieczorem sprawdze jak będe jechał czy wszystko jest ok.
rasta - Nie 23 Gru, 2007
Czyli miałem rację lepiej kontorluj poziom płynu bo musi ci gdzieś spierniczać, a jak olejesz sprawę to może się skończyć
Sprawdż wszystkie rurki !!
rasta napisał/a: | Czyli miałem rację lepiej kontorluj poziom płynu bo musi ci gdzieś spierniczać, a jak olejesz sprawę to może się skończyć
Sprawdż wszystkie rurki !! |
Może nie na tyle spiernicza co podwpływem temperatury zmniejszyła się jego objętość bo przeglądałem wszystko to nie widziałem żeby gdzies uciekał..
Jutro wejde pod kanał to zobacze co i jak.
rasta - Nie 23 Gru, 2007
No ja też u siebie na początku nie widziałem, a jak zobaczyłem to byłem 50 km od domu w trasie i był zonk !!
A pod wpływem temp. to się raczej objętość zwiększa
Misiek_lbn - Nie 23 Gru, 2007
Stacho_16V napisał/a: | Jutro wejde pod kanał |
ooooo stary, toż to niezły podkop będzie
rasta napisał/a: | A pod wpływem temp. to się raczej objętość zwiększa |
Oczywiste tylko ze u mnie na ciepłym silniku płuny w zbiorniczku nie było widać
Misiek ! Spokojnie nie będe robił podkopu bo mam garaż do dyspozycji z kanałem
rasta - Nie 23 Gru, 2007
Stacho_16V napisał/a: | Oczywiste tylko ze u mnie na ciepłym silniku płuny w zbiorniczku nie było widać |
To znaczy, że było go już naprawdę mało !!
rasta napisał/a: | Stacho_16V napisał/a: | Oczywiste tylko ze u mnie na ciepłym silniku płuny w zbiorniczku nie było widać |
To znaczy, że było go już naprawdę mało !! |
Możliwe że tak jest to moja wina że nie sprawidziłem jak się miewają sprawy po remoncie silnika !
rasta - Nie 23 Gru, 2007
No to zaglądaj częściej pod maskę bo bedzie potrzebny kolejny remont
Jutro wezme odpowietrze cały układ i powinno być dobrze
|
|
|