To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
 
forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Kulturka - [Kuchnia]Pizza i sosy z DaGrasso

Anonymous - Pon 17 Mar, 2008
Temat postu: [Kuchnia]Pizza i sosy z DaGrasso
0.5kg maki (pszenna najlepsza)
Pol kostki drozdzy
1/4 litra letniej wody
lyzeczka soli (plaska)
dwie lyzeczki cukru
2 lyzeczki oleju lub oliwy

Wrzuc sobie drozdze do miski i rozpusc z woda i cukrem (mieszaj wszystko rekami). Wrzuc do tego okolo 5 lyzek (do zupy) maki i ponownie wymieszaj tak, aby nie bylo zadnych klusek z maki (musi byc jednolita wodnista masa). Przykryj sciereczka lub sucha szmatka i odstaw w cieple miejsce (piec, kaloryfer) zeby sobie leciutko wyroslo (zostaw na okolo 10-15 minut, dogladaj co chwile i na oko ocen czy juz wystarczy. Po 15 minutach powinno byc idealne). Po 15 minutach dosyp reszte maki (0.5kg to mniej wiecej pol do 3/4 paczki maki, zalezy od opakowania) oraz lyzeczke soli i wszystko ugniataj. Ugniataj tak, aby zrobila sie z tego jednolita masa. Oczywiscie bedzie sie pieronsko kleilo do rak, kiedy jednak juz poczujesz, ze masa jest jednolita dorzyc 2 lyzeczki oleju lub oliwy, wtedy powinno sie lekko odkleic, ugniataj zeby wszystko w siebie wsiakla i na sam koniec dosypuj make tak, aby wszystko odkleilo Ci sie od rak i do rak sie nie kleilo. Nalezy to robic z umiarem i nie przesadzic z maka. Nastepnie nalezy podzielic ciasto na dwie czesci i zrobic z tego dwie kulki. To nie jest prosta sprawa uformowac takie kulki, ale postaram sie mniej wiecej to opisac:

http://img61.imageshack.u...ge=pizzaiv7.jpg

1. Czerwone pola ugniatamy na poczatku, niebieskie analogicznie do czerwonych, ale obracamy ciasto o 90*. Lapiemy ciasto i czescia dloni oznaczona na czerwona sprawiamy, ze czerwone pola/rogi ciasta sprowadzamy do dolu.
2. Robimy to lapiac ciasto tak jak na obrazku #2
3. Wtedy ciasto wyglada jak na #3 (od spodu)
4. Lapiemy zaciagniete do spodu ciasto i zaciskamy zeby polaczyc zaznaczone na czerwono rogi (obrazek #4)
5. Obracamy ciasto i powtarzamy czynnosc ale na niebieskich polach.
6. Czynnosc powtarzamy okolo 10 razy, zeby zrobila sie kulka, ale aby spod byl dobrze sklejony, a gora ciasta nieporozrywana.

Ciasto odkladamy na 5 minut do zamrazarki.

Aby rozkrecic ciasto na idealne kolko nalezy:

http://img235.imageshack....e=ciastoob6.jpg

Posypac miejsce robienia maka, posypac cale ciasto maka i robic. Jesli czujesz ze ciasto robi sie lepkie, posypuj maka, zeby sie nie kleilo.

1. zrobic kciukiem na srodku kilku otworek (ale nie na wylot, delikatnie, tak do polowy grubosci ciasta) i nasypac do srodka odrobine maki.
2. Wlozyc oba kciuki w srodek ciasta, palcami zpalac delikatnie od spodu i wyciskac kciukami i palcami tak, aby rozkrecic ciasto i aby zrobic sie delikatny rancik dookola.. To trudne, ale wyglada mniej wiecej tak, jakbys chcial od nowa ow kulke rozkrecic tak, by zrobil sie placuszek.
3. Placek juz rozkrecony kladziemy na stole, kladziemy na nim cala dlon i czerwona zaznaczona czescia dloni krecimy ciasto tak, zeby zrobilo sie plaskie i okragle. Nalezy przy tym pamietac, zeby nie naciskac dlonia rancikow i nie wyjezdzac dlonia poza obreb ciasta.
4. Na koncu, gdy ciasto jest plaskie kladziemy obie dlonie jak na obrazku i rozciagamy we wszystkich kierunkach (przy zmianie jednej dloni zmieniamy i druga, tak, zeby byly naprzeciwko siebie, wtedy placek bedzie idealnie okragly). Jak zrobia sie dziurki to polej je odrobinke woda i zaklej ciastem pizzowym.

Sos czosnkowy:

- sloik majonezu (zwykly sloik)
- kilka lyzek (do zupy) oregano, w zaleznosci od tego jak duzo oregano lubisz
- dwie lyzki cukru
- lyzeczka soli
- odrobinke smietanki 30%
- pol opakowania czosnku granulowanego

Do miski wlej odrobine smietanki, wsyp cukier, sol i oregano. Mieszaj az cukier i sol sie rozpusci. Dosyp kilka lyzek czosnku granulowanego i mieszaj. Dodaj sloik majonezu, dosyp kilka lyzek czosnku granulowanego i dalej mieszaj do uzyskania jednolitej masy sosu. Spawdzaj od czasu do czasu, probuj czy smak jest odpowiedni. Jelsi bedziesz chcial wiecej czosnku, dosyp.

Sos pomidorowy:

- Sloik przecieru pomidorowego
- kilka lyzek oregano
- lyzeczka soli
- Ketchup
- lyzka stolowa cukru

Wrzuc WSZYSTKO do miski i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy sosu. Pozniej polej wszystko ketchupem (dosc obficie) i znow wymieszaj. Jak zrobi sie jednolita masa, bedzie gotowe.

---

Jak bedziecie miec pytania, walcie tutaj, chetnie odpowiem.

Rudello - Pon 17 Mar, 2008

Bardzo wyczerpujacy i dobry opis :) dzieki bo przyda mi sie na zajecia (projektuje pizzerie ;) )
w da grasso to buła nie pizza ale na melanz dobra :D

strick - Pon 17 Mar, 2008

Rudello napisał/a:
w da grasso


Kumpel dostał pizze ze szkłem, rozciał sobie jezyk i jechał do szpitala... a to był mniejszy kawałek, pozniej znalazł sie jeszcze wiekszy kawałek szkła... nie wiem jak to załatwił, ale zrobił bym straszny syf.

mi - Pon 17 Mar, 2008

może zamówił jakąś ostrą?
anjas - Pon 17 Mar, 2008

mi napisał/a:
może zamówił jakąś ostrą?


:D :D :D :D

dobre sobie... znaczy, dobre mi :D

dzik - Pon 17 Mar, 2008

musze sprawdzic, to jest autentyk z da grasso? lubie ich ciasto.
co do wyrabiania kulek to nie rozumiem opisu :D

Anonymous - Wto 18 Mar, 2008

Tak, autentyk :) Pracowalem tam 2 tygodnie, pozniej pobilem sie z innych pizzermanem i polecialem zaledwie po zrobieniu kursu na robienie pizzy :D
CHRZANEK - Wto 18 Mar, 2008

Lubię Da Grasso ;) W Bydgoszczy nie ma lepszej pizzy...
Maciusiowy - Wto 18 Mar, 2008

Potwierdzam, w DaGrasso mają fajną pizze na cieńkim cieście....bo strasznie nie lubię, kiedy brzeg pizzy to jedna wielka buła...bleee :/
KonradMK - Wto 18 Mar, 2008

ziom, a gdzie fotka pizzy po wyjęciu z pieca? :crazy:

PS Na Barskiej ;)

Anonymous - Wto 18 Mar, 2008

Nie zdazylem zrobic :) Sie pizza zjadla :D
PiTT - Śro 19 Mar, 2008

ja dagrasso nie lubię
po ich cieście jestem wzdęty bardziej niż zwykle :rotfl:
ale za to wiem, że pierwszy punkt powstał w mieście Łodzi :]

Anonymous - Śro 19 Mar, 2008

PiTT napisał/a:

po ich cieście jestem wzdęty bardziej niż zwykle :rotfl:


to dobrze,ze przed impreza u mnie zjadłes MakŚmiecia :devil: bo nie wiem jakby sie to wszystko skończyło :>

PiTT - Śro 19 Mar, 2008

skad wiesz co jadlem? :]
Anonymous - Śro 19 Mar, 2008

PiTT napisał/a:
skad wiesz co jadlem? :]


mówiełeś w łazience w momencie gdy spiewałeś chińskie kolendy :ble:



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group