Anonymous - Pon 17 Mar, 2008 Temat postu: [Kuchnia]Pizza i sosy z DaGrasso0.5kg maki (pszenna najlepsza)
Pol kostki drozdzy
1/4 litra letniej wody
lyzeczka soli (plaska)
dwie lyzeczki cukru
2 lyzeczki oleju lub oliwy
Wrzuc sobie drozdze do miski i rozpusc z woda i cukrem (mieszaj wszystko rekami). Wrzuc do tego okolo 5 lyzek (do zupy) maki i ponownie wymieszaj tak, aby nie bylo zadnych klusek z maki (musi byc jednolita wodnista masa). Przykryj sciereczka lub sucha szmatka i odstaw w cieple miejsce (piec, kaloryfer) zeby sobie leciutko wyroslo (zostaw na okolo 10-15 minut, dogladaj co chwile i na oko ocen czy juz wystarczy. Po 15 minutach powinno byc idealne). Po 15 minutach dosyp reszte maki (0.5kg to mniej wiecej pol do 3/4 paczki maki, zalezy od opakowania) oraz lyzeczke soli i wszystko ugniataj. Ugniataj tak, aby zrobila sie z tego jednolita masa. Oczywiscie bedzie sie pieronsko kleilo do rak, kiedy jednak juz poczujesz, ze masa jest jednolita dorzyc 2 lyzeczki oleju lub oliwy, wtedy powinno sie lekko odkleic, ugniataj zeby wszystko w siebie wsiakla i na sam koniec dosypuj make tak, aby wszystko odkleilo Ci sie od rak i do rak sie nie kleilo. Nalezy to robic z umiarem i nie przesadzic z maka. Nastepnie nalezy podzielic ciasto na dwie czesci i zrobic z tego dwie kulki. To nie jest prosta sprawa uformowac takie kulki, ale postaram sie mniej wiecej to opisac:
1. Czerwone pola ugniatamy na poczatku, niebieskie analogicznie do czerwonych, ale obracamy ciasto o 90*. Lapiemy ciasto i czescia dloni oznaczona na czerwona sprawiamy, ze czerwone pola/rogi ciasta sprowadzamy do dolu.
2. Robimy to lapiac ciasto tak jak na obrazku #2
3. Wtedy ciasto wyglada jak na #3 (od spodu)
4. Lapiemy zaciagniete do spodu ciasto i zaciskamy zeby polaczyc zaznaczone na czerwono rogi (obrazek #4)
5. Obracamy ciasto i powtarzamy czynnosc ale na niebieskich polach.
6. Czynnosc powtarzamy okolo 10 razy, zeby zrobila sie kulka, ale aby spod byl dobrze sklejony, a gora ciasta nieporozrywana.
Posypac miejsce robienia maka, posypac cale ciasto maka i robic. Jesli czujesz ze ciasto robi sie lepkie, posypuj maka, zeby sie nie kleilo.
1. zrobic kciukiem na srodku kilku otworek (ale nie na wylot, delikatnie, tak do polowy grubosci ciasta) i nasypac do srodka odrobine maki.
2. Wlozyc oba kciuki w srodek ciasta, palcami zpalac delikatnie od spodu i wyciskac kciukami i palcami tak, aby rozkrecic ciasto i aby zrobic sie delikatny rancik dookola.. To trudne, ale wyglada mniej wiecej tak, jakbys chcial od nowa ow kulke rozkrecic tak, by zrobil sie placuszek.
3. Placek juz rozkrecony kladziemy na stole, kladziemy na nim cala dlon i czerwona zaznaczona czescia dloni krecimy ciasto tak, zeby zrobilo sie plaskie i okragle. Nalezy przy tym pamietac, zeby nie naciskac dlonia rancikow i nie wyjezdzac dlonia poza obreb ciasta.
4. Na koncu, gdy ciasto jest plaskie kladziemy obie dlonie jak na obrazku i rozciagamy we wszystkich kierunkach (przy zmianie jednej dloni zmieniamy i druga, tak, zeby byly naprzeciwko siebie, wtedy placek bedzie idealnie okragly). Jak zrobia sie dziurki to polej je odrobinke woda i zaklej ciastem pizzowym.
Sos czosnkowy:
- sloik majonezu (zwykly sloik)
- kilka lyzek (do zupy) oregano, w zaleznosci od tego jak duzo oregano lubisz
- dwie lyzki cukru
- lyzeczka soli
- odrobinke smietanki 30%
- pol opakowania czosnku granulowanego
Do miski wlej odrobine smietanki, wsyp cukier, sol i oregano. Mieszaj az cukier i sol sie rozpusci. Dosyp kilka lyzek czosnku granulowanego i mieszaj. Dodaj sloik majonezu, dosyp kilka lyzek czosnku granulowanego i dalej mieszaj do uzyskania jednolitej masy sosu. Spawdzaj od czasu do czasu, probuj czy smak jest odpowiedni. Jelsi bedziesz chcial wiecej czosnku, dosyp.
Wrzuc WSZYSTKO do miski i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy sosu. Pozniej polej wszystko ketchupem (dosc obficie) i znow wymieszaj. Jak zrobi sie jednolita masa, bedzie gotowe.
---
Jak bedziecie miec pytania, walcie tutaj, chetnie odpowiem.Rudello - Pon 17 Mar, 2008 Bardzo wyczerpujacy i dobry opis dzieki bo przyda mi sie na zajecia (projektuje pizzerie )
w da grasso to buła nie pizza ale na melanz dobra strick - Pon 17 Mar, 2008
Rudello napisał/a:
w da grasso
Kumpel dostał pizze ze szkłem, rozciał sobie jezyk i jechał do szpitala... a to był mniejszy kawałek, pozniej znalazł sie jeszcze wiekszy kawałek szkła... nie wiem jak to załatwił, ale zrobił bym straszny syf.mi - Pon 17 Mar, 2008 może zamówił jakąś ostrą?anjas - Pon 17 Mar, 2008
mi napisał/a:
może zamówił jakąś ostrą?
dobre sobie... znaczy, dobre mi dzik - Pon 17 Mar, 2008 musze sprawdzic, to jest autentyk z da grasso? lubie ich ciasto.
co do wyrabiania kulek to nie rozumiem opisu Anonymous - Wto 18 Mar, 2008 Tak, autentyk Pracowalem tam 2 tygodnie, pozniej pobilem sie z innych pizzermanem i polecialem zaledwie po zrobieniu kursu na robienie pizzy CHRZANEK - Wto 18 Mar, 2008 Lubię Da Grasso W Bydgoszczy nie ma lepszej pizzy...Maciusiowy - Wto 18 Mar, 2008 Potwierdzam, w DaGrasso mają fajną pizze na cieńkim cieście....bo strasznie nie lubię, kiedy brzeg pizzy to jedna wielka buła...bleee KonradMK - Wto 18 Mar, 2008 ziom, a gdzie fotka pizzy po wyjęciu z pieca?
PS Na Barskiej Anonymous - Wto 18 Mar, 2008 Nie zdazylem zrobic Sie pizza zjadla PiTT - Śro 19 Mar, 2008 ja dagrasso nie lubię
po ich cieście jestem wzdęty bardziej niż zwykle
ale za to wiem, że pierwszy punkt powstał w mieście Łodzi Anonymous - Śro 19 Mar, 2008
PiTT napisał/a:
po ich cieście jestem wzdęty bardziej niż zwykle
to dobrze,ze przed impreza u mnie zjadłes MakŚmiecia bo nie wiem jakby sie to wszystko skończyło PiTT - Śro 19 Mar, 2008 skad wiesz co jadlem? Anonymous - Śro 19 Mar, 2008
PiTT napisał/a:
skad wiesz co jadlem?
mówiełeś w łazience w momencie gdy spiewałeś chińskie kolendy