Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Poczta   Rejestracja   Zaloguj   Album


Poprzedni temat «» Następny temat
[Kuchnia]Pizza i sosy z DaGrasso
Autor Wiadomość

Haro
[Usunięty]

  Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   [Kuchnia]Pizza i sosy z DaGrasso

0.5kg maki (pszenna najlepsza)
Pol kostki drozdzy
1/4 litra letniej wody
lyzeczka soli (plaska)
dwie lyzeczki cukru
2 lyzeczki oleju lub oliwy

Wrzuc sobie drozdze do miski i rozpusc z woda i cukrem (mieszaj wszystko rekami). Wrzuc do tego okolo 5 lyzek (do zupy) maki i ponownie wymieszaj tak, aby nie bylo zadnych klusek z maki (musi byc jednolita wodnista masa). Przykryj sciereczka lub sucha szmatka i odstaw w cieple miejsce (piec, kaloryfer) zeby sobie leciutko wyroslo (zostaw na okolo 10-15 minut, dogladaj co chwile i na oko ocen czy juz wystarczy. Po 15 minutach powinno byc idealne). Po 15 minutach dosyp reszte maki (0.5kg to mniej wiecej pol do 3/4 paczki maki, zalezy od opakowania) oraz lyzeczke soli i wszystko ugniataj. Ugniataj tak, aby zrobila sie z tego jednolita masa. Oczywiscie bedzie sie pieronsko kleilo do rak, kiedy jednak juz poczujesz, ze masa jest jednolita dorzyc 2 lyzeczki oleju lub oliwy, wtedy powinno sie lekko odkleic, ugniataj zeby wszystko w siebie wsiakla i na sam koniec dosypuj make tak, aby wszystko odkleilo Ci sie od rak i do rak sie nie kleilo. Nalezy to robic z umiarem i nie przesadzic z maka. Nastepnie nalezy podzielic ciasto na dwie czesci i zrobic z tego dwie kulki. To nie jest prosta sprawa uformowac takie kulki, ale postaram sie mniej wiecej to opisac:

http://img61.imageshack.u...ge=pizzaiv7.jpg

1. Czerwone pola ugniatamy na poczatku, niebieskie analogicznie do czerwonych, ale obracamy ciasto o 90*. Lapiemy ciasto i czescia dloni oznaczona na czerwona sprawiamy, ze czerwone pola/rogi ciasta sprowadzamy do dolu.
2. Robimy to lapiac ciasto tak jak na obrazku #2
3. Wtedy ciasto wyglada jak na #3 (od spodu)
4. Lapiemy zaciagniete do spodu ciasto i zaciskamy zeby polaczyc zaznaczone na czerwono rogi (obrazek #4)
5. Obracamy ciasto i powtarzamy czynnosc ale na niebieskich polach.
6. Czynnosc powtarzamy okolo 10 razy, zeby zrobila sie kulka, ale aby spod byl dobrze sklejony, a gora ciasta nieporozrywana.

Ciasto odkladamy na 5 minut do zamrazarki.

Aby rozkrecic ciasto na idealne kolko nalezy:

http://img235.imageshack....e=ciastoob6.jpg

Posypac miejsce robienia maka, posypac cale ciasto maka i robic. Jesli czujesz ze ciasto robi sie lepkie, posypuj maka, zeby sie nie kleilo.

1. zrobic kciukiem na srodku kilku otworek (ale nie na wylot, delikatnie, tak do polowy grubosci ciasta) i nasypac do srodka odrobine maki.
2. Wlozyc oba kciuki w srodek ciasta, palcami zpalac delikatnie od spodu i wyciskac kciukami i palcami tak, aby rozkrecic ciasto i aby zrobic sie delikatny rancik dookola.. To trudne, ale wyglada mniej wiecej tak, jakbys chcial od nowa ow kulke rozkrecic tak, by zrobil sie placuszek.
3. Placek juz rozkrecony kladziemy na stole, kladziemy na nim cala dlon i czerwona zaznaczona czescia dloni krecimy ciasto tak, zeby zrobilo sie plaskie i okragle. Nalezy przy tym pamietac, zeby nie naciskac dlonia rancikow i nie wyjezdzac dlonia poza obreb ciasta.
4. Na koncu, gdy ciasto jest plaskie kladziemy obie dlonie jak na obrazku i rozciagamy we wszystkich kierunkach (przy zmianie jednej dloni zmieniamy i druga, tak, zeby byly naprzeciwko siebie, wtedy placek bedzie idealnie okragly). Jak zrobia sie dziurki to polej je odrobinke woda i zaklej ciastem pizzowym.

Sos czosnkowy:

- sloik majonezu (zwykly sloik)
- kilka lyzek (do zupy) oregano, w zaleznosci od tego jak duzo oregano lubisz
- dwie lyzki cukru
- lyzeczka soli
- odrobinke smietanki 30%
- pol opakowania czosnku granulowanego

Do miski wlej odrobine smietanki, wsyp cukier, sol i oregano. Mieszaj az cukier i sol sie rozpusci. Dosyp kilka lyzek czosnku granulowanego i mieszaj. Dodaj sloik majonezu, dosyp kilka lyzek czosnku granulowanego i dalej mieszaj do uzyskania jednolitej masy sosu. Spawdzaj od czasu do czasu, probuj czy smak jest odpowiedni. Jelsi bedziesz chcial wiecej czosnku, dosyp.

Sos pomidorowy:

- Sloik przecieru pomidorowego
- kilka lyzek oregano
- lyzeczka soli
- Ketchup
- lyzka stolowa cukru

Wrzuc WSZYSTKO do miski i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy sosu. Pozniej polej wszystko ketchupem (dosc obficie) i znow wymieszaj. Jak zrobi sie jednolita masa, bedzie gotowe.

---

Jak bedziecie miec pytania, walcie tutaj, chetnie odpowiem.
 
 

Rudello 
Nazywam się Bond...


auto: clio sport
silnik:: 2.0
moc: 171km
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 13 Maj 2006
Skąd: warszawa

Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

Bardzo wyczerpujacy i dobry opis :) dzieki bo przyda mi sie na zajecia (projektuje pizzerie ;) )
w da grasso to buła nie pizza ale na melanz dobra :D
_________________
www.rudys.pl
 
 
 

strick 
6950 spammer!

auto: MZK KZK PKP
silnik:: zależy który
moc: jest w tobiekm
Pomógł: 33 razy
Dołączył: 09 Kwi 2006
Skąd: Katowice

Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

Rudello napisał/a:
w da grasso


Kumpel dostał pizze ze szkłem, rozciał sobie jezyk i jechał do szpitala... a to był mniejszy kawałek, pozniej znalazł sie jeszcze wiekszy kawałek szkła... nie wiem jak to załatwił, ale zrobił bym straszny syf.
 
 
 

mi 
Stawiam wszystkim ....


auto: Sitroen
silnik:: D16Z28K76W11
moc: milijonkm
Pomógł: 36 razy
Dołączył: 21 Maj 2006
Skąd: Z dupy

Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

może zamówił jakąś ostrą?
_________________
Czesio napisał/a:
Na twoim miejscu zaczął bym zważać na ton , którym się do mnie zwracasz. Nie piliśmy razem wódki , i nie jestem twoim kolegą spod sklepu żebyś używał wobec mnie takich słów .
 
 

anjas 
Penetrator
Szok tato QP


auto: Izera RS
silnik:: H00Y
moc: 51kWkm
Pomógł: 81 razy
Dołączył: 13 Gru 2005
Skąd: bobrowinów

Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

mi napisał/a:
może zamówił jakąś ostrą?


:D :D :D :D

dobre sobie... znaczy, dobre mi :D
_________________
Poznań: 22,5cm
 
 
 

dzik 
Zafurczał mi rano!
wolne renuary


auto: r5
silnik:: F7R,C1J
moc: 161,???km
Pomógł: 33 razy
Dołączył: 13 Gru 2005
Skąd: wawka

Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

musze sprawdzic, to jest autentyk z da grasso? lubie ich ciasto.
co do wyrabiania kulek to nie rozumiem opisu :D
_________________
 
 
 

Haro
[Usunięty]

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

Tak, autentyk :) Pracowalem tam 2 tygodnie, pozniej pobilem sie z innych pizzermanem i polecialem zaledwie po zrobieniu kursu na robienie pizzy :D
 
 

CHRZANEK 
bzuuummmmmmmmmmmm
Dr Prof.

auto: MINI Cooper S
silnik:: 1,6 supercharger
moc: 170km
Pomógł: 115 razy
Dołączył: 10 Sty 2007
Skąd: Warszawa Centrum

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

Lubię Da Grasso ;) W Bydgoszczy nie ma lepszej pizzy...
_________________
A można było jeździć francuzem całe życie...
 
 
 

Maciusiowy 
Powiedź cos śmeisznego...


auto: GolfMk4
silnik:: V6
moc: 500+km
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 18 Maj 2007
Skąd: Bielsko-white

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

Potwierdzam, w DaGrasso mają fajną pizze na cieńkim cieście....bo strasznie nie lubię, kiedy brzeg pizzy to jedna wielka buła...bleee :/
_________________
'gdybym był młody i bez kasy, kupiłbym BRZ'
 
 

KonradMK 
Gary Muvaut

auto: B==D
silnik:: B==D
moc: B==Dkm
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 14 Gru 2005
Skąd: B==D

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

ziom, a gdzie fotka pizzy po wyjęciu z pieca? :crazy:

PS Na Barskiej ;)
 
 

Haro
[Usunięty]

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

Nie zdazylem zrobic :) Sie pizza zjadla :D
 
 

PiTT 
bzuuummmmmmmmmmmm


auto: .
silnik:: .
moc: .km
Pomógł: 60 razy
Dołączył: 13 Gru 2005
Skąd: .........

Wysłany: Śro 19 Mar, 2008   

ja dagrasso nie lubię
po ich cieście jestem wzdęty bardziej niż zwykle :rotfl:
ale za to wiem, że pierwszy punkt powstał w mieście Łodzi :]
 
 
 

Marcel
[Usunięty]

Wysłany: Śro 19 Mar, 2008   

PiTT napisał/a:

po ich cieście jestem wzdęty bardziej niż zwykle :rotfl:


to dobrze,ze przed impreza u mnie zjadłes MakŚmiecia :devil: bo nie wiem jakby sie to wszystko skończyło :>
 
 

PiTT 
bzuuummmmmmmmmmmm


auto: .
silnik:: .
moc: .km
Pomógł: 60 razy
Dołączył: 13 Gru 2005
Skąd: .........

Wysłany: Śro 19 Mar, 2008   

skad wiesz co jadlem? :]
 
 
 

Marcel
[Usunięty]

Wysłany: Śro 19 Mar, 2008   

PiTT napisał/a:
skad wiesz co jadlem? :]


mówiełeś w łazience w momencie gdy spiewałeś chińskie kolendy :ble:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Design by: DesignerCase.net fitting by szpak
Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 12