To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Kołnierz?

Anonymous - Czw 23 Kwi, 2009
Temat postu: Kołnierz?
Czy ktoś korzysta z kołnierza?takiego do kasku?
Na niedzialnym AB Cupie cos mi sie z szyja stało,bol straszny,do wczoraj nie mogłem ruszyc glowa,wyprawa do lekarza,zaplikował jakies zastrzyki(sterydy :rotfl: ),tablety,chwilowo sie polepszyło,przyczyny do czasu zrobienia rezonansu magnetycznego nieznane ale najprawdopodobniej starry uraz z wypadku samochodowego sie odnowił
zastanawiam sie nad zakupem kołnierza i w koncu porządnego kasku(mam jakies badziewie z alegro).pomoze to cos?co polecacie?

qbus - Czw 23 Kwi, 2009

imo nic...pomoze tylko w przypadku dzwona a i tak szyja pewnie bedzie bolec przy mocnym szarpnieciu :)
k-mart - Czw 23 Kwi, 2009

ten jest niezly, kask popada w kolnierz:

KonradMK - Czw 23 Kwi, 2009

koniecznie załóż kołnierz! odciążysz ścięgna i mięśnie szyi. poradź się ortopedy, kołnierza nie można za długo nosić bo osłabia mięśnie. jak boli to kołnierz jest dobrym wyjściem, można w nim spać (nawet trzeba) tylko kup taki miękki a nie ten z plastikową opaską. nie kosztuje drogo.
Anonymous - Czw 23 Kwi, 2009

KonradMK,
Tobie chodzi o kołnierz ortopedyczny,a mi o kołnierz do kasku,o taki np:
http://www.rallyshop.pl/i...ochronny-sparco
zeby sie to w przyszłosci nie powtorzyło
Ortopedyczny kupiłem,ponosilem jeden dzien i odpuscilem bo mi przechodzi po zastrzykach

Greg - Czw 23 Kwi, 2009

Taka gąbka wiele nie daje, jeździłem w tym na moto.

Kup sobie HANS'a. ;D

Albo motocyklowego Leatt Brace'a (ok 1400zł)

A jak chcesz gąbkę - to chyba bez róznicy.

CHRZANEK - Pią 24 Kwi, 2009

W razie czego mam jeszcze jeden kołnierz momo.
Jk bys był zainteresowany to daj znak sygnał (umówiony)

KonradMK - Pią 24 Kwi, 2009

rabarbar napisał/a:
KonradMK,
Tobie chodzi o kołnierz ortopedyczny,a mi o kołnierz do kasku,o taki np:
http://www.rallyshop.pl/i...ochronny-sparco
zeby sie to w przyszłosci nie powtorzyło
Ortopedyczny kupiłem,ponosilem jeden dzien i odpuscilem bo mi przechodzi po zastrzykach

OK nie skumałem :D pamiętaj że zastrzyki są prawdopodobnie przeciwbólowe i może przeciwzapalne ale nie oznacza to że wzmocnią ci mięśnie. najlepiej na siłkę i pakować :)
szyja i kręgol ostro dostają przy twardym zawiasie i fotelu kubłowym. po moim wypadku lekarze powiedzieli, że gdyby nie mocne mięśnie barków i szyi to pewnie długo bym sztywny chodził a tak jeszcze w kołnierzu robiłem u Barto&Marcela remanent w garażu :D

Anonymous - Pią 24 Kwi, 2009

CHRZANEK,
Znak,sygnał daje!!!!!!!!!!!!!

GeKo - Pią 24 Kwi, 2009

Polecam, ja używam kołnierz momo właśnie z wypustką do tego zamknięty kask z obniżoną szczęką jak dorzucisz do tego nakładki na pasy, to szyji w ogóle nie napinasz. Inna sprawa że siada trochę mobilność głowy, ale po całym dniu na rajdzie, moja szyja jest w idealnym stanie. Co innego krzyże :/ , choć na to też są sposoby :D
Anonymous - Sob 25 Kwi, 2009

A kask jaki? OMP Star nada sie bo myslalem nad takim?
GeKo - Sob 25 Kwi, 2009

z czasów KJSów miałem odpowiednik tego kasku tylko model wcześniej. W sumie fajny lekki, dobrze wykonany. Homologacji to żadnej nie ma, chyba że nadal tą tzw. niebieską BSI. Kołnierz jeśli ma chronić przed czołowymi dzwonami, to powinien być używany z zamkniętym kaskiem, tak to tylko na kiwanie głowy na boki działa.
106 - Sob 25 Kwi, 2009

raz na 2km probie jechalem w zamknietym kasku.. powiedzialem sobie ze nigdy
wiecej.. .jakos trudno mi sie przyzwyczaic... brak powietrza... w sumie to dlugo
jako pilot jezdzilem w zamknietej balaklawie...ale do kasku zamknietego sie nie
przekonam :D

martin.h - Sob 25 Kwi, 2009

106, to się nazywa klaustrofobia :D
Anonymous - Sob 25 Kwi, 2009

106 napisał/a:
jako pilot jezdzilem w zamknietej balaklawie

Fak, to fajną zaplutą skarpetkę musiałeś mieć po odcinku ;)
Ja też jakoś nie lubię jeździć w zamkniętym kasku, źle się oddycha.